Consilieri judeţeni au fost convocaţi într-o şedinţă ordinară pentru a aproba ultimele proiecte de hotărâre din acest mandat administrativ. Ordinea de zi a şedinţei a cuprins şi alocări bugetare pentru diferite probleme în teritoriu. Astfel că, şase comune din Cluj au cerut ajutor financiar de la Consiliul Judeţean pentru calamităţile naturale produse de ploile din ultima perioadă. Este vorba de comunele Jichişu de Jos, Sânpaul, Căpuşu Mare, Căşeiu, Gârbău şi Mărgău.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a emis Hotărârea nr.3/10.04.2016 prin care a aprobat,ca urmare a ruperii de nori din data de 09.04.2016 produsă în zona municipiului Dej şi a comunelor învecinate, luarea de măsuri de către instituţiile/structurile cu responsabilităţi în domeniu, respectiv distribuirea de apă îmbuteliată pentru locuitorii satelor Codor şi Jichişu de Jos din fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean Cluj.
Astfel, prin adresa nr.1.943 din 15.04.2016, Primăria comunei Jichişu de Jos, solicită acordarea unui sprijin financiar din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului, în sumă de 7,09 mii lei pentru decontarea cheltuielilor ocazionate de distribuirea de apă plată şi minerală îmbuteliată către populaţia de pe raza comunei Jichişu de Jos.
Văzând solicitarea primarului comunei Jichişu de Jos, consilierii judeţeni au alocat un sprijin financiar în sumă de 70 mii lei, din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului.
Comuna Sînpaul a rămas fără pod peste apă de mult timp
Primarul comunei, Ovidiu Colceriu a cerut în repetate rânduri ajutor de la Consiliul Judeţean Cluj pentru a repara podul ce face legătura dintre malurile din localitatea Mihăieşti, însă acesta a fost scos de pe listă de fiecare dată. Cu fiecare inundaţie podul este afectat, în prezent devenind un pericol pentru localnicii din zonă
„La mine e mai veche problema. Podul a fost avariat prima dată în 2010, cu fiecare viitură situaţia s-a agravat. Am reuşit ulterior anul trecut să refacem un raport pentru obţinerea de ajutor financiar. Au fost alte comune ce au primit finanţare mai repede. La această oră există părţi surpate. Prezintă un pericol pentru maşinile ce circulă în acea zonă!” explică edilul Ovidiu Colceriu.
Însă, se pare că de această dată, instituţia judeţului l-a inclus pe lista beneficiarilor fondului de rezervă.
„Prin adresa nr.741 din 17.03.2016, Primăria comunei Sînpaul, solicită acordarea unui sprijin financiar din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului,în sumă de 260.285 lei pentru a elimina efectele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase (căderi abundente de ploi), respectiv pentru refacerea podului peste pârâul Valea Mare în localitatea Mihăieşti. Prin Hotărârea nr.14/12.11.2015 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a aprobat procesul verbal nr. 10.348/2.724/1/02.09.2015 al comisiei de specialitate constituită prin Ordinul nr.312/26.08.2015 al Prefectului Judeţului Cluj pentru constatarea stării podului din localitatea Mihăieşti, comuna Sînpaul.
Văzând solicitarea primarului comunei Sânpaul şi devizul general estimativ privind cheltuielile necesare refacerii podului avariat, propunem pentru analiză şi aprobare alocarea unui sprijin financiar în sumă de 260,28mii lei, din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului” se arată în proiectul de hotărâre aferent.
Vor 500 de mii şi primesc doar jumătate
Dezastre în urma ploilor s-au înregistrat şi în Comuna Căpuşu Mare. Mai exact, râul din localitatea Agârbiciu a afectat mai multe uliţe. Cei de la primărie au depus la Consiliul Judeţean o cerere pentru a primi ajutor financiar în valoarea stabilită de la acel moment. Însă, edilul susţine că vor primi doar puţin peste 50% din suma cerută.
„Au fost nişte calamităţi naturale ce au avut loc în luna februarie, datorită unor ploi de scurtă durată şi a cantităţii mare de apă au stricat uliţele din faţa Agârbiciu. Vorbim de aluviuni venite pe versanţii din zonă. Satul este de fapt malul unui pârâu cu versanţi sud-nord şi albie îngustă. Datorită ploilor din februarie, ne-au deteriorat uliţele satului. Atunci a fost şi o comisie pentru situaţii de urgentă şi mai mulţi reprezentanţi de la Prefectură şi ISU. Evaluarea pagubelor a fost de aproximativ 500 de mii de lei, dar am înţeles că vom primi doar 300.000 de lei. Deşi bani vin destul de târziu.
Banii îi vom folosi pentru pietruirea zonei, vom decolmata şanţurile şi podeţele. De asemenea vom implementa un proiect pentru siguranţă până cel târziu în toamnă. Acel proiect conţine şi contribuţie financiară aprobată din bugetul local” a declarat primarul din Căpuşu Mare, Iancu Gheorghe.
Căşeiu, Mărgău şi Gârbău au cerut aproape o jumătate de milion de lei
Prin adresa nr. 2.957 din 15.04.2016, Primăria comunei Căşeiu, solicită acordarea unui sprijin financiar din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului,în sumă de 136.776 lei pentru a elimina efectele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 09.04.2016 (ploi abundente), respectiv pentru refacerea infrastructurii locale din localitatea Rugăşeşti, comuna Căşeiu. Prin Hotărârea nr.4/13.04.2016 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a aprobat procesul verbal nr. 5.517/2.838/2.144/11.04.2016 a comisiei de specialitate constituită prin Ordinul nr. 133/11.04.2016 al Prefectului Judeţului Cluj privind constatarea şi evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor meteorologice în comuna Căşeiu din data de 09.04.2016.
Văzând solicitarea primarului comunei Căşeiu şi centralizatorul financiar al cheltuielilor necesare refacerii infrastructurii, propunem pentru analiză şi aprobare alocarea unui sprijin financiar în sumă de 136,78 mii lei, din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului.
Prin adresa nr. 2.506/2016, Primăria comunei Mărgău, solicită acordarea unui sprijin financiar din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului,în sumă de 435.235,20 lei pentru a elimina efectele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase care au avut loc în luna ianuarie 2016 (ploi abundente, pod de gheaţă). Prin Hotărârea nr.1/09.03.2016 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a aprobat procesul verbal nr. 1.332/289/29.01.2016 a comisiei de specialitate constituită prin Ordinul nr.43/29.01.2016 al Prefectului Judeţului Cluj privind constatarea pagubelor generate de fenomenele meteorologice periculoase înregistrate la nivelul comunei Mărgău, localitatea Ic Ponor.
Văzând solicitarea primarului comunei Mărgău şi devizul general privind cheltuielile necesare refacerii infrastructurii, propunem pentru analiză şi aprobare alocarea unui sprijin financiar în sumă de 300 mii lei, din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului.
Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr.203/31.08.2015 din fondul de rezervă al bugetului local, s-a aprobat alocarea sumei de 300 mii lei comunei Gîrbău pentru refacerea podului peste Valea Viştea, pod afectat de calamităţi în anul 2015.Suma de 300 mii lei nu a fost utilizată în totalitate în anul 2015, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile şi intrarea în sezonul rece, suma de 51.099 lei rămasă neutilizată fiind virată la sfârşitul anului în contul CJC.
Prin adresa nr.2.699/13.05.2016, Primăria comunei Gârbău solicită aprobarea alocării sumei de 51.099 lei necesară pentru finalizarea lucrării ”Refacere pod peste Valea Viştea. Loc. Viştea, com. Gârbău, jud Cluj’.Propunem pentru analiză şi aprobare alocarea unui sprijin financiar în sumă de 51,10 mii lei, din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului.