Florenţa Nicula, o femeie de afaceri din domeniul imobiliarelor şi sora lui Nistor Poenaru, ambii implicaţi în afacerea Selgros de la începutul anilor 2000, i-a făcut plângere penală Lianei Sălcudean, fiica fostului Prefect al Clujului Vasile Sălcudean şi soţia lui Claudiu Coşier, fostul şef al ADR-NV, pentru un comision neonorat în valoare de 180.000 de euro. Tranzacţia a avut loc în urmă cu cinci ani, iar procurorul de caz a decis că acesta nu este un caz de natură penală ci, mai curând, unul comercial.

Florenţa Nicula a făcut o plângere penală împotriva Lianei Sălcudean pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, constând în aceea că la data de 19 decembrie 2007, a încheiat un contract de intermediere, obiectul contractului reprezentându-l intermedierea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare a unui imobil, prin contract beneficiarul obligându-se să plătească intermediarului un comision de 180.000 Euro. Deşi tranzacţia a avut loc, Liana Sălcudean a refuzat achitarea tranşelor următoare, solicitând şi restituirea celor deja achitate. Drept pentru care, Nicula s-a considerat prejudiciată şi a formulat o plângere penală împotriva lui Sălcudean.

Procurorul a ţinut cu fiica fostului prefect şi a considerat că acest caz nu este de natură penală, ci mai curând de natură comercială, astfel că a emis o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale.

Nicula a contestat în instanţă rezultatul, însă şi judecătorul a avut aceeaşi părere.

”Din actele dosarului, în mod corect, organul de urmărire penală a concluzionat că nu a fost dovedită o acţiune de inducere în eroare a petentei şi nici intenţia  frauduloasă a făptuitoarei, în speţă fiind dovedit că litigiul intervenit între cele două părţi este unul de natură comercială, căci pretenţiile petentei nu sunt rezultatul comiterii vreunei fapte penale. Ca atare, soluţiile de neîncepere a urmăririi penale sunt legale şi temeinice, vor fi menţinute şi de către instanţa de judecată, prin respingerea prezentei plângeri”, se arată în motivarea judecătorului.

 

Afaceri în familie

Liana Sălcudean este soţia lui Claudiu Coşier, fostul şef al ADR-NV demisionat intempestiv în urma unui mega-scandal cu o contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională care, sub nasul lui Coşier a delapidat peste două milioane de euro în decurs de aproximativ doi ani de zile.

Coşier este asociat cu soţia lui în câteva firme din Cluj Napoca, unele ocupându-se de imobiliare. PRO FARM BUSINESS SRL are ca obiect de activitate principal ”închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. De asemenea, Sălcudean este asociată cu Adrian Huluban în firma Meda Rent. În 2015 firma, reprezentată de Liana Sălcudean a cerut certificate de urbanism pentru ”elaborare P.U.D. şi D.T.A.C. pentru mansardare imobil, renovare faţade, schimbare destinaţie din spaţii locative în spaţii comerciale şi birouri” pentru locaţia din strada Republicii nr 14. În 2014, Sălcudean a solicitat certificat pentru Plan urbanistic de detaliu pentru două locuinţe unifamiliale pe strada Viile Nădăşel nr 38.

În 2011 a cerut un certificat de urbanism cu titlu informativ pentru zona Făget, iar în 2010 a cerut eliberarea certificatului pentru ”Extindere si mansardare casa unifamilială” pentru adresa de pe strada Mikszath Kalman nr. 31.

De asemenea, Sălcudean este şi preşedinta ONG-ului Derzelas care se ocupă, în principal, de susţinerea copiilor defavorizaţi.

 

Demis de contabilă

Claudiu Coşier a demisionat de la conducerea ADR-NV după ce procurorii au descoperit că Druţă Cosmina, contabil în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV), a mutat o serie de fonduri din conturile ADRNV în conturile unei societăţi comerciale pe care o administra. Ulterior, ea a cumpărat mai multe locuinţe în Floreşti şi Cluj Napoca.

”Inculpata Druţă Cosmina a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord –Vest şi S.C. IRCETT S.A., cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011-iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor doua instituţii la care inculpata era contabil în contul S.C. VANGHER S.R.L, societate la care inculpata era asociat si administrator.

Inculpata Druţă Cosmina a falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau S.C. IRCETT S.A.

Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul S.C. VANGHER S.R.L, inculpata Druţă Cosmina a falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord–Vest şi S.C. IRCETT S.A.

Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul S.C. VANGHER S.R.L., inculpata Druţă Cosmina şi învinuitul Naica Vasile, în calitate de administratori ai S.C. VANGHER S.R.L. au emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul S.C. VANGHER S.R.L., operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale”, arată procurorii.

În final, Druţă a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare, soţul ei a fost condamnat cu suspendare, iar Cosier şi-a dat demisia.

 

 

Câteva milioane de euro de pe urma unei tranzacţii

Diana Florenţa Nicula este sora lui Ioan Nistor Poenaru, proprietarul clădirii Sora. Prin intermediul firmei Imobil star cei doi au câştigat aproximativ 1,5 milioane de euro de pe urma afacerii Selgros din Someşeni. După o serie de procese de retrocedare, familia Dunca din Cluj Napoca a obţinut o parte din terenul pe care s-a construit magazinul Selgros. Terenul intrase în patrimoniul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), dar a fost retrocedat familiei Dunca. Cei cinci membri ai familiei au vândut terenul cu 15 euro mp, iar agenţia Imobil Star l-a vândut către Selgros cu 38 de euro/mp.

Afacerea însă a fost ”ajutată” de RADP care a făcut un schimb de terenuri pentru a se forma un lot de terenuri unitar. Ioan Nistor Poenaru

 

 

Sentinţa NUP

”Respinge excepţia tardivităţii plângerii. În baza art.278 ind.1 al.8 lit.a C.pr.pen., respinge ca nefondată plângerea formulată de petenta NICULA FLORENŢA DIANA şi menţine rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale nr.405/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj din 11.12.2012, respectiv a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj nr.21/II/2/2013 din 24.01.2013, faţă de făptuitoarea Sălcudean Diana Cristina. În temeiul art.192 al.2 C.pr.pen., obligă petenta să plătească 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.