Sedinta parlamentul european (Europarlamentarii au cerut o investigație Europol în cazul )

Dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden au scos la iveală faptul că agenția de inteligență americană a înregistrat 70,3 milioane de date telefonice ale francezilor. Această informație a iscat un scandal diplomatic internațional, dar americanii nu au remis nicio reacție oficială. Date publicate în vara acestui an arată că și România ar putea fi inclusă în programul de spionaj internațional al NSA, fiind unul din statele care găzduiesc servere ale inteligenței americane.

Într-o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul Lemonde.fr. Aceste informaţii, dezvăluite în iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor, scrie AFP.

Drept urmare, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anunţat că l-a „convocat imediat” pe ambasadorul Statelor Unite la Paris, după informaţiile potrivit cărora Agenţia de Securitate Naţională americană NSA a interceptat masiv comunicaţiile în Franţa.

 

Cum spionează americanii

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirmă Le Monde. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franţa, ele activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii. Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte, precizează cotidianul.

Această spionare apare cu titlul de program „US-985D”. Siglele utilizate pentru acelaşi tip de interceptare vizând Germania sunt „US-987LA” şi „US-987LB”. Seria de numere corespunde cercului calificat de SUA ca „a treia parte”, căreia îi aparţin Franţa, Germania, Austria, Polonia sau Belgia. „A doua parte” priveşte ţările anglo-saxone, istoric apropiate de Washington – Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, cunoscute sub numele „Five Eyes”. „Primul cerc” priveşte cele 16 servicii secrete americane.

Documentele oferă suficiente explicaţii pentru a concluziona că ţintele NSA privesc atât persoane suspecte de legături cu anumite activităţi teroriste ca şi indivizi vizaţi pentru simpla lor apartenenţă la lumea afacerilor, politicii sau administraţiei franceze.

 

Și România contribuie

În luna august, site-ul Cryptome.org a publicat o listă de ţări, printre care şi România, care ”ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenţa) unor servere X-Keyscore aparţinând NSA la ambasade ale Statelor Unite”, informează Mediafax.

Potrivit site-ului, care nu precizează vreo sursă, deşi unele locuri în care se află servere sunt cunoscute ca ”staţii de spionaj NSA-Echeleon în cadrul Five-Eyes – Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate în capitalele acestor state sau în apropiere de capitale”.

XKeyscore poate extrage orice fel de informaţii, de la paginile Web vizitate, conversaţiile purtate pe diverse chat-uri şi chiar emailurile trimise. Sistemul are nevoie de o adresă email deoarece multe dintre lucrurile pe care oamenii le fac online sunt complet anonime şi numai cu ajutorul unui identificator – un nume de utilizator şi domeniu Web – se poate face căutarea în bazele de date ce conţin traficul de Internet. Americanii îl pot accesa fără mandat şi, potrivit unui manual de pregătire, tipărit în 2010, ei trebuie să introducă emailul unei anumite persoane.
Diana Gabor

 

Datele bancare, la dispoziția NSA

Acordul UE-SUA TFTP privind procesarea şi transferul datelor bancare pentru a identifica fluxurile financiare ale teroriştilor a intrat în vigoare în august 2010. Rapoarte de presă susţin că Agenţia americană de securitate naţională (NSA) a înregistrat datele financiare personale ale cetăţenilor UE, aflate în administrarea companiei belgiene SWIFT, arată un comunicat al Parlamentului European. Accesul autorităţilor americane la aceste date financiare este limitat de TFTP. Dacă se dovedesc adevărate, aceste activităţi ar reprezenta o încălcare clară a acordului UE-SUA, mai scrie sursa citată.

În aceste condiții, o rezoluţie nelegislativă votată de Parlament miercuri arată că UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzaţiilor la adresa Agenţiei americane de securitate naţională. Rezoluţia a fost depusă de grupurile S&D, ALDE şi Verzi/ALE şi adoptată cu 280 de voturi la 254, cu 30 de abţineri.

 

Investigaţie Europol

Deşi Parlamentul nu are puteri formale de a iniţia suspendarea sau terminarea unui acord internaţional, ”Comisia va trebui să acţioneze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord”, se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul la alte acorduri internaţionale în viitor, se mai arată în text.
Deputaţii regretă faptul că niciun stat UE nu a investigat aceste acuzaţii şi le cer acestora să autorizeze o anchetă a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol. Rezoluţia mai cere şi ”o anchetă tehnică la faţa locului” privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile ”intrări secundare” în serverele SWIFT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.