Primarul Sucevei, Ion Lungu

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost acuzat că la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență, primăria a semnat un contract de 130.498 de lei (aproape 27.000 euro) pentru achiziționarea unor ornamente luminoase cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Practic, în timp ce medicii de la Spitalul Județean Suceava se luptau cu COVID-19 și cereau echipamente, primăria cumpăra lumini și lumânări de Paști. Contractul a fost atribuit unei firme din Cluj-Napoca. Vezi mai jos cum se apără primarul Sucevei și cine conduce firma din Cluj.

Primăria Suceava care, în urmă cu doar câteva zile, în timp ce medicii din Spitalul Județean de Urgență Suceava se expuneau fără apărare în fața virusului care produce COVID-19, cumpăra lumini cu ocazia sărbătorilor pascale.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, la 18 martie, Primăria Suceava condusă de edilul liberal Ion Lungu a atribuit, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.498 lei către SC Neon Lighting SRL din Cluj. Obiectul contractului este, conform anunțului publicat pe SEAP, “furnizarea de ornamente luminoase pentru sărbătorile pascale”.

Astfel, conform anunțului, edilul din Suceava a cumpărat:  figurine în formă de lumânare “Santa Rita” confecționate din aluminiu, figurine “Santa Monica”, ouă 3D Pepino cu suport de 1,5 metri înălțime și 10 bannere luminoase “în motive tradiționale brodate cu un tub luminos în culoare alb cald și centrul figurinei sub formă de ouă”. Tot către Neon Lighting SRL a fost atribuit, la 20 martie, și un contract având drept obiect repararea ornamentelor luminoase, în valoare de 10.300 lei.

Modalitatea de încredințare a contractului a fost cea de cumpărare directă.

Primarul acuză USR că „dorește să câștige puncte electorale în momente de cumpănă”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a reacționat după ce a fost acuzat că, în plină pandemie de coronavirus, a achiziționat beculețe pentru Paște. Edilul susține, însă, că achiziția a fost aprobată înainte de izbucnirea epidemiei.

Mai mult, Ion Lungu dezvăluie că între timp contractul a fost anulat și acuză USR că „dorește să câștige puncte electorale în momente de cumpănă”.

”Ca urmare a articolelor apărute astăzi (n.r. 24 martie) în presa locală și națională, prin care USR-ul, în aceste momente de cumpănă, din păcate dorește să câștige puncte electorale și acuză Primăria Suceava că a achiziționat sistem de iluminat pentru Sărbătorile Pascale în vreme de pandemie, fără a oferi informații complete, vin cu următoarele precizări:

* Această achiziție a fost aprobată pe data de 30 ianuarie 2020 în ședința de Consiliu Local și a fost executată conform planului de achiziție anual.

Deoarece a intervenit această situație de FORȚĂ MAJORĂ, CONTRACTUL A FOST ANULAT și BANII din bugetul local nu au mai fost cheltuiți!

* De asemenea, menționez că în ședința extraordinară de pe data de 23 martie 2020, am alocat Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, suma de 5.000.000 lei (aproximativ 1 MILION EURO).

Din păcate, nici în aceste momente dificile pentru comunitatea noastră, când ar trebui sa fim UNIȚI contra unui inamic comun, Covid19, unii sunt mai preocupați de dezinformări, campanii electorale mascate și învrăjbirea comunității!

Mă rog în fiecare zi la bunul Dumnezeu, să trecem cu bine peste această grea încercare”, spune primarul Ion Lungu.

Deputatul USR: Pe lângă faptul că este incompetent, mai și minte în plină stare de urgență

Deputatul USR, Iulian Bulai susține, însă, că edilul minte și că Primăria Suceava a cumpărat „lumânări uriașe” la două zile de la declararea stării de urgență.

„Primarul din Suceava ar trebui să își ia adio de la această funcție. Pe lângă faptul că este incompetent, mai și minte în plină stare de urgență.

El afirma acum o oră că decizia de a achiziționa ornamente de Paște a fost luată pe 30.01.2020. Adică imediat după ce s-au dat jos ornamentele de Crăciun.

Ce nu spune primarul Lungu este că, în plină stare de urgență (adoptata joi 16.03), în ziua de sâmbătă (18.03) după amiaza, Primăria Suceava achiziționa lumânări uriașe – decorațiuni de Paște. Simboluri achiziționa, nu aparate de ventilare mecanică.

Iată dovada aici: http://e-licitatie.ro/pub/direct-acquisition/view/105838252

Țopăiala cu COVID-19 la Spitalul Județean Suceava era deja în toi. Sâmbătă 18.03 erau deja sute de suceveni întorși acasă din zonele roșii, spitalul era total nepregătit, personalul medical nu era informat cu privire la riscurile acestui virus, spitalul nu avea dotările necesare.

Nu sunteți capabil să gestionați această criză, domnule primar! Solicitați cât mai urgent ajutor de la Guvern, solicitați închiderea județului și alocarea de resurse medicale la Spitalul Județean Suceava!

Sunteți depășit, iar viețile bucovinenilor nu ar trebui să atârne de incompetența dumneavoastră!”, spune Iulian Bulai.

Contractul la care face referire deputatul USR  a fost atribuit prin cumpărare directă în 18 martie. Câștigătorul a fost firma Neon Lighting SRL din Cluj-Napoca.

Cine sunt clujenii de la Neon Lighting SRL

Firma Neon Lighting SRL, cu sediul social în Cluj-Napoca este condusă de Augustin Dorinel Cosma și Ioan Nemeth. Înființată în anul 1994, societatea are ca și obiect de activitatea ”comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor radio și televizoarelor”. În anul 2000, Neon Lighting SRL a avut o cifră de afaceri de 2.654.603 lei, iar în 2018, cifra de afaceri a urcat la 46.148.435 lei, declarând un profit de 4,5 milioane de lei. Firma a raportat în anul 2018 aproape 90 de angajați.

Societatea din Cluj a câștigat mii de licitații, printre clienți fiind primării, consilii județene, inspectorate de poliție, unități militare, regii și companii de stat. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Neon Lighting SRL, este firma care se ocupă, an de an, de iluminatul de sărbători în Cluj-Napoca. Pe lângă asta, au existat și altfel de contracte. Spre exemplu, în urmă cu aproximativ un an, Primăria Cluj-Napoca a semnat cu Neon Lighting SRL un acord-cadru în valoare de 2,5 milioane de lei care prevedea suprailuminarea a 100 de treceri de pietoni.

Iarna precedentă, Neon Lighting a iluminat Zalăul cu 21 de milioane de lei.

Tot în Suceava, în toamna anului trecut, primăria a atribuit direct firmei din Cluj un contract în valoare de 128.920,30 de lei (27.134,26 euro), fără TVA, pentru „furnizare materiale necesare pentru repararea instalațiilor luminoase pentru sărbătorile de iarnă”.

În urmă cu doi ani, Neon Lighting a iluminat de Crăciun un orăşel de nici 5000 de locuitori, la preţul la care a fost iluminat întreg Braşovul. Este vorba orașul Ghimbav (județul Brașov) unde primăria a plătit firmei din Cluj aproximativ 96.000 de euro pentru iluminatul pentru sărbătorile de iarnă, în condițiile în care valoarea totală a iluminatului festiv din Brașov a fost de aproximativ 100.000 de euro.

Directorul administrativ al Neon Lighting SRL este Dániel Árpad Zoltán care face parte și din consiliul de administrație al Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Din consiliul de administrație al CREIC mai fac parte IRINA ELENA GHIȚĂ, asistent local la biroul europarlamentarului Daniel Buda, RĂZVAN RUS, Service manager la firma BT Wild Ranch, societate protejată de fostul șef al CJ Cluj, Marius Nicoară și de fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, Toma Rus. (Citește AICI cum a pierdut Primăria Cluj-Napoca un proces de aproape 100.000 de lei cu firma care trebuia să finalizeze CREIC).

Societatea Neon Lighting SRL a primit anul trecut aprobare de la Primăria Cluj-Napoca pentru construirea unui imobil de șase etaje (două subsoluri + parter + cinci etaje + etaj retras) pe strada Mărășești nr. 40 pe un teren de 1.728 mp. Vecinii s-au arătat nemulţumiţi de proiect, reclamând distanţa mică între aceştia şi noua construcţie sau faptul că blocul le va lua lumina şi soarele. Unii reclamă şi vechimea locuinţelor din zonă (peste 90 de ani), iar săpăturile făcute la noul imobil ar urma să le afecteze structura de rezistenţă a locuinţelor şi cer acoperire în caz de daune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here