Scandal monstru în lumea brokerilor clujeni. Societatea Broker Cluj, condusă de profesorul universitar Petru Prunea, este acuzată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) de mai multe nereguli, fapt pentru care autorizaţia de funcţionare a fost suspendată pentru două săptămâni. Ca replică la această decizie, Prunea a dat în judecată CNVM-ul la Curtea de Apel Cluj, întrucât decizia Comisiei ar fi abuzivă, iar Broker Cluj are un prejudiciu de circa 10.000 de lei pe zi.

Comisia valorilor mobiliare a oprit de la tranzacţionare acţiunile companiei, descoperind o fraudă  la sucursala din Deva şi, mai mult, în cadrul consiliului de administraţie al societăţii clujene au intervenit o serie de schimbări pentru care reprezentanţii CNVM susţin că nu au primit documentaţia completă. Astfel, în urma suspendării activităţii, Broker Cluj nu mai poate tranzacţiona acţiuni în nume propriu sau în numele clienţilor, la Bursa din Sibiu. Prunea crede că măsura este exagerată şi a cerut CNMV să îşi reconsidere poziţia. “În AGA din octombrie a Broker Cluj s-au ales doi membri, după care am trimis toate documentele cerute de regulamentul 32 către CNVM, dar ei (membrii – n.r.) nu au plătit decât târziu taxa de autorizare, unul dintre aceştia efetuând  această plată de abia în ianuarie. Am cerut CNVM-ului să reconsidere această poziţie şi vom încerca să discutăm cu ei, deoarece ne confruntăm cu foarte mulţi clienţi nemulţumiţi de faptul că nu mai pot face tranzacţii”, a declarat Petru Prunea, conform agenţiei NewsIn.
Conform CNVM, în cadrul filialei din Deva a Broker Cluj a fost descoperită o fraudă de peste 200.000 de euro făcută de directorul subunităţii. Comisia a amendat-o cu 10.000 de lei pe directoarea agenţiei din Deva şi i-a interzis acesteia să mai desfăşoare activităţi pe piaţa de capital pentru o perioadă de 5 ani. Directoarea sucursalei din Deva a Broker Cluj, Adriana Constantin, este cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara pentru că a înşelat mai multe persoane, iar conform procurorilor, în perioada 2005-decembrie 2008, Constantin ar fi încasat de la mai multe persoane fizice şi juridice sume de bani care urmau să fie folosite pentru efectuarea unor tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa de Mărfuri Sibiu. Ea ar fi eliberat însă clienţilor documente fictive pentru sumele încasate, însuşindu-şi o parte din banii destinaţi tranzacţiilor bursiere.

Angajaţi pe liber de la o companie blocată

La începutul lui 2008, Petru Prunea a mai fost amendat de CNVM cu 5.000 de lei din cauză că nouă dintre cele 20 de sucursale ale societăţii nu aveau reprezentant al compartimentului de control intern. Sancţiunile aplicate de CNVM societăţilor de brokeraj s-au înăsprit în ultimele luni.

De la începutul anului, Comisia a retras autorizaţiile de funcţionare societăţilor de brokeraj Orizont Vest şi Mobinvest, ambele din Oradea, din cauza unor nereguli constatate în activitatea celor doi intermediari, iar şefilor celor două societăţi le-a fost interzis să mai deruleze activităţi pe piaţa de capital pentru trei ani.
În acest context, în urma deciziei CNVM,de suspendare a activităţii firmei, 150 de angajaţi ai sucursalei din Cluj au fost trimişi în concediu.
Aceştia reprezintă circa 7,5% din cei aproape 2.000 de angajaţi care lucrau la sfârşitul anului trecut pe piaţa de capital. Potrivit reprezentanţilor Broker Cluj, cei 150 de oameni de la sucursala din Cluj trimişi în concediu timp de două săptămâni nu vor fi plătiţi.
În primele 9 luni ale anului trecut, SSIF Broker Cluj a avut un profit net de 947.800 de euro, de 9,5 ori mai mic decât cel din primele trei trimestre din 2007. Afacerile companiei s-au cifrat la 2,04 milioane de euro în perioada menţionată, scădere de peste două ori faţă de cele 18,05 milioane de lei, afişate în acelaşi interval din 2007. Principala cauză a diminuării afacerilor casei de brokeraj este efectul crizei financiare asupra pieţei de capital, reflectat în scăderea puternică a cotaţiilor şi a volumelor tranzacţionate. Casa de brokeraj are în prezent un capital social de 144,73 de milioane de lei, divizat în 289,47 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 de lei.

Acuzaţii asupra Broker-ului

Asupra Broker Cluj şi, implicit, Petru Prunea au mai planat o serie de acuzaţii vizavi de manipularea pieţei din partea unei societăţi concurente pe piaţa de capital, STK Financial.

“Petru Prunea a desfăşurat, începând cu luna februarie 2008, o amplă campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la Fondul închis de investiţii STK Emergent. În plus, deşi este membru al Consiliului Bursei, dl Petru Prunea s-a antepronunţat în mod public înainte de decizia acestuia referitor la admiterea la tranzacţionare a fondului STK Emergent”, se arată într-un comunicat al companiei. STK a deschis împotriva lui Prunea un proces, iar pentru a proba acţiunile juridice, conducerea “STK” a dat publicităţii un raport de expertiză contabilă, din care reiese că acuzaţiile acestuia sunt făra suport. Prunea a acuzat că o serie de persoane care fac parte din cadrul STK au vândut terenuri pe care le deţineau propriei companii. Expertiza a fost realizată de către auditorul Gheorghe Fătăcean, înscris pe tabloul de experţi autorizaţi de către Tribunalului Cluj. “Cei care au vândut terenuri catre compania STK Properties nu sunt persoane din conducerea STK Financial, ci sunt terţe persoane care au dobândit terenurile în perioada 1996-2005, înainte de înfiinţarea fondului închis de investiţii STK Emergent, iar preţul de piaţă plătit fiind de 280,31 Euro/mp, în limitele preţului de piaţă al zonei“, arată expertul contabil. Pe lângă societatea STK, şi un fost client al Broker Cluj aduce acuzaţii asupra firmei lui Petru Prunea, conform cărora Broker Cluj a făcut tranzacţii financiare cu banii lui fără ca acesta să fie înştiinţat.
Marius Manciulea a deschis un proces împotriva firmei clujene în 2005, iar dosarul încă se află pe rol. În acelaşi timp, reprezentanţii Broker Cluj se apără spunând că Manciulea nu şi-ar fi achitat o parte din datoriile acumulate. Manciulea îi acuză pe Prunea şi agentul de brokeraj Dorin Poloşan de înşelăciune şi abuz în serviciu. În acest caz, procurorii clujeni au dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Prunea şi al lui Poloşan, dar clujeanul care spune că a fost păgubit a făcut recurs.

Cât timp are activitatea suspendată, Broker Cluj va pierde câteva mii de euro în fiecare zi din comisioanele de tranzacţionare pe care le-ar fi încasat în mod normal, dar problema cea mai gravă o reprezintă posibilitatea pierderii a mai mult de jumătate dintre clienţi şi a angajaţilor. Broker Cluj este una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj de pe piaţă, cu peste 10.000 de clienţi şi 15.000 de acţionari. Anul trecut, societatea a ocupat locul 9 în Topul brokerilor pe Bursă, cu tranzacţii de 175,1 milioane de euro.

Petru Prunea şi-a început cariera didactică în 1971, este profesor titular la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi colaborator la Universitatea din Oradea, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” şi la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iaşi. La UTCN predă micro- şi macroeconomie, pieţe de capital şi burse de valori, instituţii financiare, managementul riscului. În 1994 a înfiinţat o agenţie de brokeraj cu un capital iniţial echivalent a 35.000 de dolari. În prezent, Broker Cluj are în portofoliu acţiuni la 73 de societăţi şi deţineri mai mari de 5% la 5 companii.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here