Ministerul Apărării Naționale și-a dezvoltat un obicei de a ascunde sub preș gravele nereguli din sistemul național de apărare susțin cei de la Tomisnews.ro. Situația este cel puțin strigătoare la cer în privința salarizării soldaților gradați profesioniști, al căror număr se subțiază constant, sistemul de apărare fiind din ce în ce mai slab de la o lună la alta, datorită plecărilor masive din sistem.

Ceea ce MApN nu dorește ca românii să știe, potrivit surselor noastre din sistemul militar, este că, prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin care militarii beneficiau de „o măsură reparatorie”, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017, ceea ce înseamnă: 60 lei!

Aceste „măsuri reparatorii” au dus la plecări masive din sistem, unități cu personal mult sub numărul necesar și, în lipsa unui sindicat în domeniul apărării naționale, militarii găsesc alte metode de exprimare, mai tacite.

Citeste si: Scandal monstrul în MApN: plecări masive din sistem

Facem precizarea că cuantumul soldei de merit se determină prin aplicarea unei cote de 20% asupra soldei de funcţie, aflată în plată la 31 decembrie 2009. În prima etapă, se va acorda 50% din acest cuantum.

Sursele Tomisnews.ro din sistemul militar ne-au mai precizat: Sub 50% din efective datorită plecărilor din sistem; un soldat cu vechime 1 an are un venit net de 1.150 lei; caporal vechime 10 ani (SGP)=1101 Venit net; caporal vechime 20 de ani (SGP)=1220 venit net; majorarea de 50% din salariul de merit este de doar 50-60 lei; iar toate unitățile sunt sub 70% din personalul necesar, chiar în unele 50%.

Totodată, soldele sunt egalizate, nu mai contează vechimea gradațiile sau specialistul de clasă și asta din cauza măririi salariului minim pe economie. Astfel, SGP sunt asistați social, prin majorare HG 0154/2011, adică statul vine și dă o sumă de bani ca militarul să ajungă la salariu minim pe economie, pentru că solda funcției de bază este doar… 650 de lei!

Guvernul zice că SGP au un salariu mulțumitor, pentru că iau și normă de hrană în valoare de 900 de lei, dar când participă la aplicații și exerciții se „mănâncă” din cei 900 de lei.

 

Tododată, sursele noastre din sistemul militar ne-au mai precizat:

Solda funcției de bazp este între 550 de lei și 650 de lei, ulterior se adaugă gradațiile, specialistul de clasă, adică sporurile și astfel se ajunge la o sumă în care vine statul și mai adaugă prin HG 0154 și te „asistă social” cu o sumă prin care ajungi la salariul minim pe economie, de 1250 lei”.

 

MApN: câștigul salarial net realizat din solda lunară, între 1.280 lei – 1.050 lei

În răspunsul adresat TOMIS NEWS, MApN invocă art. 3 alin. (1) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, din care reținem:

Gradele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate sunt următoarele:

 1. a) caporal clasa I;
 2. b) caporal clasa a II-a;
 3. c) caporal clasa a III-a;
 4. d) fruntaş;
 5. e) soldat.

„Soldele de funcţie ale personalului militar se stabilesc în raport cu gradul funcţiei militare prevăzut de statul de organizare. Pentru categoriile de personal militar menţionate mai sus, câştigul salarial net realizat din solda lunară se situează între 1.280 lei – 1.050 lei. Ţinând seama de cele prezentate mai sus, în conformitate cu art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră. Prin aplicarea prevederilor hotărârii de Guvern menţionată anterior, solda funcţiei de bază (compusă din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii) va fi stabilită la 1.250 lei”, se mai arată în răspunsul MApN adresat TOMIS NEWS.

Forțele Navale, ineficiență crasă sau… în reorganizare?

Potrivit interpelării adresată de deputatul Florin Gheorghe și a surselor noastre, în cazul Forțelor Navale, când pleacă o fregată, se iau militari SGP și maiștri de marină de la TREI fregate ca să formeze un echipaj! Dacă este nevoie să iasă două fregate, nu au de unde să asigure personalul! Alte exemple: în aplicații la Smârdan sau Cincu a camarazilor din Galați sau Focșani cu parteneri NATO se iau SGP din alte unități din țară, pentru că sunt sub 65% din efective și astfel îi mint pe americani!

Sursa Info: Tomisnews.ro

47 COMENTARII

 1. Daaa! Bine puse aceste probleme, dar nu sunt probleme doar la SGP ci și la Subofițeri unde în unele cazuri un SGP nou angajat ia salariu în mână cât un Subofițer (Sg.maj) cu o vechime de 7-8 ani… deci nu trebuie umblat doar la salariile SGP-ilor ci și la ale Subofițerilor. Faceți ceva ca se pleacă masiv atât din rândul SGP cât și Subofițeri… toate cele bune! Hai in Anglia!

 2. Plec in anglia, m.am saturat de salariul acesta mizerabil , de hoți si de 929292 de șefi, in fiecare zi de luni pana vineri plec stresat la servici si ma întorc la fel de stresat

 3. Niste excroci precum in toate domeniile coruptie la maxim in aplicati cind pleaca ar trebui sa fie asigurata hrana de catre unitate dar nu este asa militari pun bani din propiul buzunar pt a cumpata alimente hrana ce ar trebui decontata de unitate dat bani intra in buzunarul comandantilor

 4. Situația este extrem de grava în rândul SGP și subofițerilor în privința salarizării. Cei care conduc Ministerul Apărării sunt niște prosti puși pe criterii politice și care au salarii îndestulătoare pentru ca de ani de zile DIRECȚIA pentru viața militarilor și Secția Psihologica a S.M.G înaintează rapoarte și informări în care se arăta diferența uriașă intre categoriile de militari (ex. Sublocotenent proaspăt ieșit din promoție are salariul mai mare decât un subofițer cu vechime de 30 ani și câteva misiuni în teatrele de operatii). Aceștia nu au făcut nimic pentru ajustarea personalului din categoriile desemnate mai sus.Exista o practica începând din 2000 ATENȚIE prin care la un ciclu de doi ani circula pe diferite cai masa media, internet, diverse proiecte de mărire a salariilor pentru militari dar acestea sunt numai pentru intoxicarea mulțimii nemulțumite din armata. Niciodată nu a fost vorba de o încercare concreta de realiza o mărire a salariilor Cum a fost făcută cu alte categorii sociale.

  • tin sa te corectez. am fost sublocotenent , luam 1850 ron , iar subofiterul cu care lucram lua 2400 aprox ( inainte de majorarea normei de hrana si aia 10%) . am plecat in Anglia intre timp

 5. Poate se sesizeaza cineva si la unitatea din Craiova 01266 Scorpionii Negrii unde comandantul Catalin Jianu sufera de sefie si abuzeaza de putere. Isi bate joc de oamenii din subordine nu ii poti spune o problema pentru ca el are grija sa te scoata tot pe tine vinovat. La AFOZ face culcaturi cu militari, acolo unde ei ar trebuii sa isi spuna problemele si sa i ajute.

 6. Decis, un sgp cu pana 1 am vechime, ia salariul cu norma de hrana mai mare decât un sergent sau sergent major cu vechime 8-10 ani, iar un sublocotenent abia ieșit de pe băncile academiei ia undeva cu 3-400 lei mai mult decât același sgp cu maxim 1 an vechime. Mi se par deranjante ambele situații. Nu mai zic chiriile, în 90%din situații plătim cu 3-400 de lei mai mult din cat ni se decontează. Problema este tot la noi, sgp-ii au fost rezolvați cat de cat, dar noi cadrele militare ce motivație sa avem sa ne mai asumam responsabilitățile pe banii pe care suntem plătiți? Trebuie presiune pe cei de sus, cu rapoarte și audiente la ministru și sefii de la București. Trebuie sa luam atitudine, noi trebuie sa ne rezolvam problemele, ca daca ne plângem pe site-urile de socializare, rămânem cu scrisul și atât.

   • Poti sa fi sgp 10-15 ani apoi daca esti avansat primesti primul grad de subofiter si anume „sergent”…si uite asa te.ai lamurit cum este un sergent cu peste 10 ani vechime! Desenam? Stii ca un sg cu 15 ani vechime ia cu 50 ron mai mult decat un sgp la primul salariu?

  • vai de mine dar ce suparat esti tu , mare cadru , …pai daca un ofiter iesit dupa bancile scoli stie nimic, …nu are experienta si e praf , ca el e praf iti zic eu , ii trb cel putin 3 ani sa evolueze , eu zic ca diferenta intre un sgp si un sublocotenent este plauzibila (500- 600 lei) nu veni cu abureli de 300-400 lei

 7. Vedeti si de salariati civili din MAPN , au aceleasi indatoriri si obligatii ca si personslu militar , cu salarii mai mici , mai mici decit minimul pe economoie si munca din armata este facuta de ei , merg in misiuni si aplicatii ca si militari , rusine pentru cei care nu vad problemele din armata romana .

 8. vii degeaba la bucuresti in audiente si faci degeaba rapoarte pentru ca le faci tot la aia care au case in bucuresti dar tot primesc chirii de 2000 de ron pe luna ! te duci in audiente tot la aia mari , nu o sa te asculte nimeni ! doar nu sunt prosti sa isi taie ei de la gura ca sa ne dea noua ! singura solurie este sa iesim in strada si sa mergem pe burtosii astia de conducatori !

 9. Un lucru este clar, ca se”imprumuta”bani si din bugetul MApN si prin urmare nu ramin bani pentru salariile militarilor profesionosti.In acelasi timp mobilizarea tinerilor in caz de razboi este obligatorie.Cine ii va instrui pe acesti tineri ,daca nu avem profesionisti domnule ministru??In caz de razboi vor fi trimisi la moarte pentruca nu vor fi capabili nici macar sa se apere pe ei insasi.Chiar credeti ca,tinerii sunt cei care trebuie sa plateasca cu viata pentru iresponsabilitatea unor guverne ipocrite???

 10. 1.In legatura cu norma de hrana,cred ca ar fi bine sa nj mai avem norma de hrana si s avem un venit care sa poata fi luat in calcul la pensie…ca ajngem sa avem o pensie ca si o frmeie de serviciu.2.nu este normal sa plecam in aplicatii si sa mi se retina 32 de lei ptr mancare si sa primesc 17 misie.(cum in oras iti ofera meniul zilei cu felul 1 si 2 la pret de 7 lei …avand in vedere ca platesc salarii .impozit .curent.gaz si chirie p spatiu) si in armata unde mancarea o fac militarii este 9 lei.si mai noi in aplicatii vine firma specializata….si ia 32 /zi („c asa- i romanul…) sa nu vb de spatiile de cazare ,unde pleci de la munca fara sa ai unde sa faci un dus…etc

 11. Ce sa mai spunem de echipare!Cunosc cazuri in care un cadru,dupa 20 ani vechime ,nu are tinuta completa, cu 3.100Ron bani de echipare in fiecare an!!!!!LA SGP nici bocancii nu s-au dat in totalitate si doar o CAMASA anul acesta.Imediat mergem in adidasi si tricou la serviciu!Oricum suntem pleava NATO.

 12. M-am cacat în ea de armata, dupa 15 ani vechime ca subofițer. Nu se poate o bătaie de joc, ca-n acest sistem nenorocit. Comandanții ne sfătuiesc sa nu divulgam secrete pentru a nu se afla in presă. Vreti sa va spun ca sunt OFIȚERI facuti la apelul bocancilor, cu 6 luni de scoala, care nu stiu când se scrie „s-au” ori „sau”, asta fiind un exemplu banal? I-a avansat in anii 2007-2010, pe spagi intre 7000 si 10.000 de euro. De ce nu se iau la purificat averile umflatilor din minister? Sunt multe de spus dar nu-mi permite timpul.

  • chiar crezi ca intereseaza pe cine aacest crunt adevar ????? A iesit lt-ul la telvizor sa semnaleze aceasta problema a celor proveniti pe filiera incorecta…si ce s aintamplat ???
   NIMIC. Pai daca ar intra DNA-ul in armata ar avea front de lucru …fara numar….comisii de selctie !!!!, functii tinute la…pastrare pt. dedicatii…mai nou OSCAR-ul…grele vremuri

 13. Bine fac ca pleacă și eu am plecat în 2010, după ceva scandal cu Man, audiente pe la SMG deoarece nu vroiau sa aplice legea, acționare în instanta etc. Militarii profesioniști (sgv) ar trebuie sa își ceara drepturile în instanta. Dacă salariul minim pe economie este mai mare decât solda bruta, ministerul ar trebui sa le plătească din urma toți banii. Referitor la norma de hrana, aceasta nu se considera venit, nu se ia în calcul la pensionare, etc. Mare porcărie mai este în acest minister și nimeni nu zice nimic deoarece oamenilor le este frica sa deschidă gura. Eu dacă ar fi sa ma întorc înapoi în sistem as cere sa se aplice legile si regulamentele. Uniți-vă toți și faceți scandal, dar cu legea în mana

 14. mihai iulie 17, 2016 at 12:59
  tin sa te corectez. am fost sublocotenent , luam 1850 ron , iar subofiterul cu care lucram lua 2400 aprox ( inainte de majorarea normei de hrana si aia 10%) . am plecat in Anglia intre timp

  Tu luai 1850 + norma de hrana = 2750, iar subofiterul 2400 cu tot cu norma (2400-900=1500)
  1850 = 1500 ?

  • Mai Mariane fii cinstit si spune pe ce functie ai fost incadrat ca pe una de sublocotenent cu siguranta nu. Lasa vrajeala si spune cat luai pe card nu o mai manca maro cu 1850 lei. Si „subofiterul” ala care lua 2400 lei nu cumva avea vechime de fo 30 de ani?
   Ce face un analfabet ca tine in Anglia?

 15. Va rog sa nu mai publicati asa ceva ca râd vecinii de mine… dupa 18 ani de vechime ca sgp am ales sa raman langa familia mea si sa nu plec ca ei pe tir in afara tarii. Acum ei au case si masini iar eu ma zbat sa imi platesc facturile si sa imi imbrac copilul. Ei isi fac concediile pe la munte iar eu nu pot onora o obligatie pe la o nunta. Ei isi schimba in fiecare sezon garderoba iar eu trag de aceleasi haine cate 2-3 sau chiar 4 ani. Totusi avantaj eu… mi-am pastrat familia… ei nu. Deci domnilor cu painea si cutitul in mana, credeti ca ne-ati putea ajuta sa ne pastram familiile?

 16. din ce vad eu aici, va cam meritati soarta… 70-80% din comentarii sunt scrise de semianalfabeti. am fost 10 ani sgp in marina si am fugit in 2011 dupa expirarea contractului. lucrurile erau din ce in ce mai rele. acum, dupa 5 ani vad ca sunt si mai proaste. atunci din 11 mil cu tot cu norma nu ma mai scoteau.vai de Romanica! plina de fomisti analfabeti

 17. Salariile sunt facute pentru OFITERI cat pentru ceilalti fix p— iar la BRIGAZI DIVIZII SI SMG SE TINE LUMEA DE SCAUN IAR RESTU'(CA ASTA SUNTEM) ii doare in p— de noi !!!!! Singurul cuvant bun care l-am auzit a fost „Daca nu va convine dati_va demisia ce nu luati suficienti bani” daa luam suficienti bani…… daca suntem necasatoriti si fara familie…..

 18. Pai de unde sa dea la SGP/Subofiiteri ca sunt ofiiteri superiori care iau salarii frumusele.Nu zic ca nu le merita ce vreau sa subliniez e numarul lor.Generali apar ca ciupercile dupa ploaie si toti au culori politice tatuate pe fund si falci.E o adevarta Cosa Nostra care pleaca de la ministru si tot ce-i intereseaza e sa faca ei bani jecmanind armata in fel si chip.Ia verificati cine are firmele de catering la aplicatii.

 19. Se scot ochii pentru banii care-i luam „unde castigi in civilie 2000 ron?”, pai bre, zici ca bagati mana in buzunar si va taie din leafa, asa vorbiti!
  Un sistem de rahat, au pretentii de la tine, iar logistica’i la pamant, cazarmile pline de egrasie si in curti colcaie sobolanii si serpii, baaa…armata nato, munciti voi pentru 2000 ron/luna!

 20. Trebuie facut ceva mai ales acum cand situatia internationala este asa cum este in fierbere , nesigura ,oricand izbucnirea unui conflict este posibila . Sunt atatea categorii sociale care castiga bani multi iar militarii iar au ramas copilul sarac al romanilor , care isi amintesc de ei doar la necaz.
  Fonduri sunt , gestionate bine nu sunt .La revolutie striga toata lumea ..armata e cu noi..haideti d-lor guvernanti fiti loiali Armatei Romaniei la fel cum sunteti si cu SRI , Politie Justitie. Nu indexati salariile mariti solda de grad si functie incepand cu gradele mici soldat caporal pana la general dar cu procente diferite in asa fel incat luptatorul din linia intai sa fie motivat sa nu mai paraseasca sistemul

 21. Am lucrat 13 ani pe o navă emblemă pentru marina romana si acum sant în Anglia.de ce?tot din cauza salariilor.ne minteam de la an la an ca o sa fie mai bine dar a mers din ce in ce mai rău.le pleaca toți oamenii cu experienta iar în 2_3 ani o sa rămână doar scursurile care nu stiu”sa bată un cui”.de ce un ofițer ia 1500 de lei bani de chirie si un caporal 400?nu locuim toți în aceleasi case?stiu un colonel care a divorțat de sotie,ea a luat casa pe numele ei,toate astea pt a putea beneficia de banii de chirie.si multe altele dar nu am spatiul necesar sa detaliez.cred ca as putea scrie o cartea daca ma duc în puscărie.”neregulile din sistemul militar”Toata baftă celor care încă mai suporta sistemul.

 22. de orele suplimentare nu zice nimeni nimic……se lucreaza 24/48….si nici o ora de recuperare sa nu mai zic de bani in plus pe ele…….

 23. lA MUNCA BAAAA NU LA INTINS MANA SI STAT DEGEABA PRIN UNITATI PLINE DE JEGURI DE OAMENI ASA ZISI APARATORI AI PATRIEI , PLUS CA PRIMESC SI PENSIE LA O VARSTA NEMERITATA.cU CE SUNTETI VOI MAI PRESUS FATA DE UN SARMAN CARE A MUNCIT IN C.A.P SI PRIMESTE O PENSIU ORICUM DUPA O VARSTA DE 60 ANI SI PRIMESTE O PENSIE MIZERA DE 350 RON .UN VANZATOR IN BAZAR PRIMESTE 700 RON IN MANA BAI NENOROCITILOR SI VOI VA MAI PLANGETI ????NU VA MAI AJUNG BANII PT AMANTE SI BAUTURA NEMERNICILOR.

 24. @NO NAME
  CAP-isti nu primesc pensie ci ajutor social, acu ca or fi sarmani nu te contrazice nimeni dar sunt tot felul de sarmani, unii sunt sarmani cu duhul cum esti tu. E un lucru imbucurator ca le plangi de mila vanzatorilor din bazar, chiar tu esti unul dintre ei. Un analfabet ca tine nu isi poate depasi conditia si se supara ca magarul pe fuga pe niste oameni cu adevarat „nenorociti”. Ca nu intelegi sensul cuvintelor nu e deloc surprinzator pentru un analfabet ajuns vanzator in bazar. Nu te mai amesteca printre oameni, stai in banca ta.

 25. Lucrurile sunt un pic mai grave decat par(daca se poate).
  Problema:
  Un regiment de tancuri are o incadrare cu personal de 50% dintre care 30 de ochitori si niciun mecanic conductor.
  Calculati starea de operativitate in procente.

 26. Lasati lamentarile ! Oricum toti aveti peste 2000 de lei pe luna deci mai mult decat civilii care va platesc. Daca nu va convine sa o frecati pe salariul mediu veniti si munciti pe salariul minim. In plus, iesiti la pensie mai repede si cu pensii mai mari decat civilii care va platesc. Mars la instructie sau haideti in productie. Trebuie sa aveti in vedere toate avantajele pe care le aveti iar per total sunteti mult mai bine decat civilii care va platesc din munca lor.

 27. Hm! Lipsă oameni ,și altii vor in armată și nu pot din cauza mitei care a intrat frumos și in mapn.Vârstă minimă 46 de ani am 44 și visez ziua in care voi imbraca uniforma, aia care nu reusesti in nici un chip s-o calci cum trebuie,dar eu tot vreau…La Breaza mafie in toată regula,examenul de psihologie se dă fără timp,nici nu apuci să citești enuntul că te anuntă să pui pixul pe masă..
  Vreti oameni in armată să faceti ca fiecare unitate militară să-și examineze viitori militari.
  Nu să cheltui bani să mă duc la Breaza si acolo să văd mafia cum examinează primind mită ,nu. 20 ani să nu pricep ce este in spatele cortinei.
  Nu era mai bine să se facă instructie și apoi examan????
  Au venit fufele cu unghii până in gât și la toaletă nu suportau mizeria si mirosul,astea sunt bune la sectoare și plantoane???Banii sunt buni care sunt băgați la colonei.
  Știu că o să am critici dar asta sunt eu și tot rămân pe ideea mea Vreau in armată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here