Parlamentarii PSD, UDMR, PNL şi PMP au depus luni, 12 martie un nou proiect de lege. Acesta prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene să beneficieze de pensii speciale din bugetul local, după modelul senatorilor şi deputaţilor, datorită faptului că pensiile actuale ale foştilor primari sunt foarte mici. Un asemenea proiect de lege a mai fost adoptat şi în 2016 însă a fost declarat neconstituţional. Cât de interesaţi sunt primarii din judeţul Cluj de acest proiect.

Curtea Constituţională spunea în septembrie 2016 că normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizaţiei pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi şi modul de stabilire şi calcul al indemnizaţiei şi nu este indicata nici sursa de finanţare.

 

Prevederile noului proiect

– Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la începerea mandatului, la îndemnizaţie pentru limita de vârsta, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

– Îndemnizaţia pentru limita de vârsta se cumulează cu orice tip de pensie stabilita în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

– Cuantumul Îndemnizaţiei se acorda în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat în plata (475 lei la nivelul prezent al salariului minim brut, de 1900 lei – n.r.).

– Cuantumul se suporta din bugetele local ale unităţilor administrativ teritoriale şi se plăteşte de către acestea.

– Nu beneficiază de îndemnizaţia pentru limita de vârsta aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie.

– Aleşii locali care la data îndeplinirii condiţiei vârstei standard de pensionare sunt urmăriţi penal sau trimişi în judecata pentru comiterea, în exercitarea funcţiei, a unor infracţiuni de corupţie, nu sunt îndreptăţiţi la îndemnizaţie, până la pronunţarea definitiva a instanţei de judecata. În cazul achitării, sunt îndreptăţiţi să obţină îndemnizaţia pentru limita de vârsta de la data îndeplinirii condiţiei de vârstă .

Argumentul invocat de către parlamentarii care au iniţiat proiectul este că aleşii locali nu pot desfăşura alte activităţi în timp ce îşi exercită funcţiile şi chiar au plecat din sfera de activitate privată, renunţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale. Aşadar, parlamentarii consideră că aleşii locali au nevoie de indemnizaţii, după modelul celor pentru senatori şi deputaţi, care să îi motiveze pe aleşii în funcţii locale.

Concret, un primar care a terminat un mandat şi are vârsta de pensionare va primi 475 de lei. Un ales cu două mandate la activ va primi dublu, iar un edil cu trei sau mai multe mandate va încasa 1.425 de lei.

Iniţiativa vine după ce mai mulţi primari, reuniţi luna trecută la Bucureşti, i-au cerut premierului Viorica Dancila să rezolve problema pensiilor primarilor. Unii edili au ameninţat atunci că nu-i vor mai sprijini pe parlamentari la alegeri.

 

 

 

Horia Şulea: Nu sunt primar pentru salariu

Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea spune că el lucrează pentru societatea şi nu pentru pensie, însă se va conforma legii.

“Eu zic că aici e o întreagă filosofie, nicio localitate nu se aseamănă una cu alta. Nu pot să mă pronunţ, dacă e să comparăm comuna Floreşti cu oricare localitate aş putea să spun că mie mi se cuvine cam de 10 ori mai mult. Dacă acestea sunt legile, eu mă supun legii. Nu am venit aici pentru salariu, am venit să fac ceva pentru comunitate. Nu mă gândesc şi nici nu muncesc pentru pensie. Dacă asta ţi-e scopul major în viaţă ai toate şansele să nu te bucuri de prea multe. Principiul uniformităţii şi al egalităţii pe principiul echităţii socialiste pe mine nu mă reprezintă şi nici nu mă încântă”, a declarat Horia Şulea, primarul din Floreşti.

 

 

Lui Neselean nu-i place politica

Primarul din Gherla, Ioan Neselean spune că nu are timp de politică şi nu ştie ce presupune un astfel de proiect.

“Eu habar nu am, nu am timp sa urmăresc ce se povesteşte la televizor”. În încercarea de a-i explica dânsului despre proiect, acesta susţine insistent că nu ştie despre ce este vorba “Ce pensie specială? Eu nu am cerut”, spune Ioan Neselean

Contactaţi telefonic şi alţi primari, aceştia au fost prea ocupaţi ca să stea de vorbă cu reporterul Gazeta de Cluj, invocând că sunt într-o şedinţă.

 

 

Nasra, un susţinător al proiectului de lege

Preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra a declarat că susţine acest proiect de lege, mai ales că pensiile primarilor sunt foarte mici în momentul de faţă.

“Susţin pensii decente pentru primari. Numeroşi colegi primari care şi-au asumat responsabilitatea semnăturii pe proiecte de zeci de milioane de lei, după trei, patru mandate au rămas cu o pensie foarte mică. Trebuie să încetăm în a fi populişti: România nu va fi mai săracă dacă primarii vor avea pensii decente. În definitiv, un manager de localitate, de la 2.000 de locuitori la 300.000 are o responsabilitate foarte mare. Susţin fără rezervă pensii decente pentru primari”, spune Nasra.

 

 

 

Semnături în interes propriu

Peste 21 de Parlamentari PSD au semnat noul proiect. Noul proiect este semnat de 21 de parlamentari de la PSD (Gheorghe-Dănuţ Bogdan, Mihăiţă Găină, Petru-Sorin Marica, Laurenţiu Nistor, Ioan Sorin Roman, Ilie Toma, Nicolae Avram, Emanoil Savin şi Lucian Trufin), UDMR (Ambrus Izabella-Agnes, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki István, Farago Petru şi Magyar Loránd-Bálint), PNL (Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuş, Corneliu Olar şi Claudiu-Vasile Răcuci) şi PMP (Gheorghe Baciu şi Gabi Ionaşcu).

Cei care au propus legea, sunt direct interesaţi de introducerea de introducerea pensiile speciale, ei fiind fost primari, preşedinţi sau vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

– Gheorghe-Dănuţ Bogdan – primar Comuna Drăgăneşti, iunie 1996 – decembrie 2012

– Mihăiţă Găină – vicepreşedinte CJ Ialomiţa, 2008

– Petru-Sorin Marica – primar Comuna Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara, iunie 2000 – iunie 2014

– Laurenţiu Nistor – primar Comuna Şoimaş, judeţul Hunedoara, 1990-2008

– Ioan Sorin Roman – primar Comuna Cefa, judeţul Bihor, 2000-2008

– Sorin Ioan Bumb – vicepreşedinte CJ Alba, 2008-2012

– Corneliu Olar – primar Comuna Horea, judeţul Alba, 1996-2008

– Ambrus Izabella-Agnes – vicepreşedinte CJ Braşov, 2016

– Nicolae Avram – primar Comuna Şura Mare, judeţul Sibiu, 1996-2016

– Emanoil Savin – primar Buşteni, judeţul Prahova, 2004-2016

– Lucian Trufin – primar Comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, 2008-2016

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul liberal Corneliu Olar, care a fost ales 5 ori primar, spune că e nevoie de o îndemnizaţie pentru aleşii locali, pentru că aceştia primesc pensii mici, de 1.400 de lei.

Corneliu Olar, deputat PNL: ″Liga primarilor din România, liga aleşilor din România, au susţinut mult – şi de fapt au dreptate – că ei au nişte pensii foarte mici după momentul… când au limita de vârstă.”

 

Tăriceanu: Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că nu este în general în favoarea pensiilor speciale, dar există o anumită categorie care, după părerea sa, merită această pensie, şi anume cei din Justiţie.

“Există anumite categorii care, după părerea mea, au în mod justificat nevoie de o pensie specială, cum e zona Justiţiei. Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general. Cred că sistemul de contributivitate trebuie să fie cel care să prevaleze, în general. Orice propunere legislativă este însă însoţită de o justificare, de o notă de fundamentare. Nu am citit încă proiectul de lege, îl voi citi şi mă voi putea pronunţa atunci. De principiu, v-am spus care este poziţia mea acum”, a declarat Tăriceanu, conform news.ro.

 

 

Leoreanu: PNL nu va susţine iniţiativa privind pensii speciale pentru aleşii locali

Partidul Naţional Liberal nu susţine propunerea legislativă privind pensiile speciale pentru aleşii locali, iar liberalilor care au depus proiectul li s-a cerut retragerea semnăturilor, a declarat, marţi, vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

″În ultima discuţie care a avut loc la nivelul Biroului Executiv nu se va susţine acest proiect. Este o iniţiativă a unor colegi care au fost înainte primari. Sigur, şi eu am deţinut funcţia de primar”, a afirmat Leoreanu, la Parlament, conform Agerpres.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.