Procesul din cazul jafului de la BT a fost amânat pentru a le da timp lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să-şi angajeze un avocat. Părinţii celui dintâi bănuiesc că este vorba de o înscenare, fiind convinşi de nevinovăţia tinerilor. Aceştia îi bănuiesc pe poliţiştii care au instrumentat cazul, dar consideră că în spatele lor ar putea fi Aurel Roşianu, cu care au un conflict mai vechi.

La primul termen al procesului din cazul jafului de la Banca Transilvania cei doi inculpaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, au cerut o amânare. Procesul va începe la mijlocul lunii viitoare petru a le da timp celor doi să îşi aleagă un apărător. La termenul de marţi, 20 aprilie, au fost reprezentaţi de avocaţi numiţi din oficiu, pe care nu vor să îi păstreze. De asemenea, procurorul a cerut instanţei să permită ca paznicul şi casieriţa să se consitutie parte vătămată în proces.
Contactat de Gazeta de Cluj, Mihai Giurgea, avocatul care i-a reprezentat pe Hosu şi Baciu în faza de urmărire penală, a declarat că nu ştie încă dacă la process va fi apărătorul celor doi suspecţi şi nici dacă au de gând să angajeze un alt avocat. Giurgea a încercat în repetate rânduri să obţină suspendarea măsurii de arest preventiv şi judecarea în libertate a tinerilor.

Familia Hosu crede că este vorba de o înscenare

La ieşirea din sala de judecată, părinţii lui Andrei Hosu au declarat pentru presă că nu înţeleg de ce cei doi rămân în arest de trei luni, deşi sunt nevinovaţi, şi au vehiculat varianta unei înscenări. Mama lui Andrei este de părere că ”absolut toată opinia publică şi-a dat seamă că aceşti doi copii sunt nevinovaţi”. Întrebată cine crede că este împotriva  lor, Dana Hosu a declarat că este vorba de toţi cei care au lucrat la acest caz. ”Dacă doriţi nume, începem de la domnul inspector şef, de la domnul Păcuraru, de la domnul comisar şef  Lazăr care a instrumentat acest [dosar, n.r.], şi de la ceilalţi care s-au ocupat de acest caz (…) Deci eu am numit capul, pentru că peştele de la cap se împute. Ştiţi cumva pe altul superior dânsului în poliţia clujeană? Atunci îl spun pe celălalt. Dacă dumneavoastră îmi spuneţi altul superior, am să-i dau numele”.
Încă de când au fost arestaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au susţinut că întreaga poveste este o înscenare. Cu toate acestea, probele împotriva tinerilor sunt circumstanţiale cel mult, iar cele cu bază ştiinţifice nu pot fi supuse unei contraexpertize pentru că nu mai există, aşa cum au arătat până acum avocaţii apărării. Iar motivele pentru care celor doi li s-ar fi înscenat participarea în jaful din februarie anul trecut de la BT ţin de persoane ”mai mari” decât aceştia.

Andrei are în spate ”o armată de oameni”

Într-o convorbire telefonică interceptată şi depusă la dosar în volumul IX, unchiul lui Andrei Hosu, fostul şef de serviciu de la DIICOT, îi împărtăşeşte mamei băiatului faptul că în spatele celor doi băieţi se află o armată de oameni cu funcţii importante, iar fabricarea unui dosar de o asemenea anvergură este lucru greu de conceput. Din acea ”armată” face parte şi mătuşa lui Andrei, Giorgiana Hosu, procuror şef la DIICOT, Structura Centrală. Avocatul lui Andrei şi fiul fostului poliţist Dan Hosu, Vlad Hosu, a declarat pentru citynews.ro că nu exclude varianta înscenării, dar nu ştie cine sau de ce ar pune la cale aşa ceva: “Eu aş exclude ideea ca această înscenare să fie făcută pentru a-i afecta pe Dan Hosu şi Giorgiana Hosu, pentru că, din punct de vedere profesional nu îi afectează, iar din punct de vedere moral nu contează dacă îi afectează sau nu”.
Avocatul este de părere că nici varianta dată de Andrei Hosu presei nu este viabilă. Acesta a declarat că înscenarea a fost instrumentată de Dragoş Roşianu, nepotul preşedintelui Partidei Rromilor Cluj Aurel Roşianu, care a depus mai multe plângeri penale împotriva familiei Hosu. Vlad Hosu însă consideră că Roşianu nu este în putere să realizeze o asemenea înscenare.

Roşianu ameninţa cu închisoarea

Părinţii lui Andrei Hosu s-au judecat cu familia Roşianu pentru un teren din Gilău, pe care l-au cumpărat de la aceştia în 1995 şi l-au vândut în 2005 unei persoane din Gilău. În 2005, Roşianu a încercat să împrejmuiască terenul respectiv, iar proprietarul l-a dat în judecată. Roşianu a deschis şi el proces, dar împotriva soţilor Hosu, pe care îi acuză de fals în acte. În 2008, Roşianu şi-a retras plângerea după ce, cu un an înainte, a vândut terenul unei agenţii imobiliare, deşi nu putea fi înstrăinat.
În 2009 soţii Hosu au fost ameninţaţi de Dragoş Roşianu că fiul lor va ajunge la închisoare. Dana şi Ioan Hosu au depus plângere la poliţie împotriva lui Roşianu, care nu era la prima acuzaţie penală. Dosarul a fost cercetat de comisarul Cristian Lazăr, care, arată citynews.ro, a avut în lucru şi dosarul jafului de la sediul Băncii Transilvania. „Am primit mesajele de ameninţare anul trecut, chiar în ziua de Crăciun, pe telefonul lui Andrei. Cristian Lazăr, poliţistul care anchetează acest caz, mi-a spus că, după mai multe citaţii, Roşianu s-a prezentat la poliţie să dea declaraţie. A recunoscut că a trimis mesajele, dar fusese nervos şi de asta le-a trimis. Procurorul i-a dat neînceperea urmăririi penale. Noi am contestat această decizie şi de atunci nici nu mai ştim ce s-a întîmplat”, a povestit mama lui Andrei Hosu publicaţiei clujene.
De asemenea, Dana Hosu a povestit că la una din întâlnirile pe care le-a avut la sediul IPJ Cluj în leătură cu plângerea împotriva lui Roşianu, comisarul Lazăr l-a întrebat pe Andrei despre jaf: „În septembrie, Lazăr ne-a chemat pe mine şi pe Andrei la poliţie că cică nu dă de Roşianu. În timp ce stăteam de vorbă, Lazăr îl întreabă pe Andrei dacă nu ştie ceva de jaful de la bancă, dacă nu a auzit prin vecini. Bogdan îi spune că nu ştie. Eu, stînd pe scaun, zic «Nu cumva vreun poliţist a spart banca, că prea mult durează de cînd nu-i prindeţi, că nu prea aţi avut hoţi pe care să nu-i prindeţi după un an de zile!». La care, deodată, Lazăr sare de pe scaun la mine «Doamnă, ştiţi cumva de aşa ceva, aveţi vreun indiciu? Poate vreţi să-i spuneţi colegei mele», dar eu nu ştiam nimic de asta”.
Se pare că şi prelevarea de ADN este legată de numele lui Roşianu. Poliţiştii i-au chemat pe Andrei Hosu şi Bogdan Baciu la sediul poliţiei din Gilău pentru a da declaraţii în legătură cu o ameninţare la adresa lui Roşianu şi li s-a spus că dacă acesta spune că a fost scuipat, trebuie luate probe.

Probe subţiri, argumente contestabile

Întreaga serie de probe şi argumente ale acuzării ridică semne de întrebare. Andrei Hosu şi Bogdan Badiu au devenit principalii suspecţi în cazul jafului de la Banca Transilvania din Mănăştur după ce o probă ADN obţinută în casieria băncii l-a pus pe Hosu la locul faptei. Deşi anchetatorii susţin că autorii jafului au purtat mănuşi, explică prezenţa probelor ADN prin transfer secundar. Dar în acest caz transferul se putea face şi printr-un terţ în timpul orelor de program ale băncii. Iar probele ADN nu mai există, fiind consumate în timpul analizei.
O altă probă a acuzării o reprezintă datele de la stâlpii de telefonie mobilă, care l-ar pune pe Andrei Hosu în apropierea sediului BT în jurul momentului comiterii infracţiunii. Cu toate acestea, probele îi conferă mai degrabă un alibi celuilalt suspect, de vreme ce Bogdan Baciu se afla în Gilău la o oră după jaf. Iar amândoi locuiesc în apropiere de sediul băncii din Mănăştur.
Poliţiştii au mai argumentat că o parte din banii furaţi au fost investiţi în cele 10 maşini aflate în curtea casei familiei Hosu din Gilău. Cu toate acestea, anchetatorii au omis să specifice că Andrei Hosu şi tatăl său se ocupau de aducerea şi vânzarea de maşini din străinătate, fapt care ar putea explica prezenţa acelor autovehicule pe proprietatea familiei. Tinerii au muncit în perioada următoare jafului, Bogdan Baciu ca taximetrist, iar Andrei Hosu a fost la muncă în Spania.
Avocatul lui Andrei Hosu, Mihai Giurgea a arătat, în timpul audierilor pentru suspendarea deciziei de arest preventiv, că cei doi nu se potrivesc cu semnalmentele autorilor date de Poliţie imediat după jaf, ale căror estimări au fost făcute pe baza înregistrărilor video din bancă. Autorii jafului erau descrişi ca atletici, bine făcuţi, mai înalţi de 1,80 de metri. Totuşi, poliţiştii au explicat că înregistrările video pot distorsiona imaginea.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.