Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca face bani din piatră seacă sau, mai bine spus, din gunoaiele clujenilor.  Instituția din subordinea Primăriei încasează anual sume colosale în schimbul unor servicii imaginare pe care nu ajunge niciodată să le presteze. Gazeta de Cluj a scris în exclusivitate despre problemele metodei de calcul de care se folosește RADP pentru a-și umfla buzunarele cu bani publici, despre cum deșeurile menajere sunt facturate de parcă ar ajunge direct în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, fără să fie supuse în prealabil procesului de sortare, tratare sau valorificare energetică.  În perioada în care Regia a operat CMID, a încasat nu mai puțin de 6,27 de milioane de lei fără să ridice un deget. 

Din anul 2020, de când a început să opereze Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și până în vara acestui an, când Supercom a preluat frâiele CMID, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a încasat 1,27 de milioane de euro (6,27 milioane de lei) printr-o șmecherie. Mai precis, Regia prelua deșeurile de la operatorii de salubrizare, factura un tarif de 257,36 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri adusă, din care 168,91 lei reprezentau tariful de depozitare în CMID. Cu toate aceste,  respectivă tonă de deșeuri facturată era sortată, tratată și valorificată energetic în localitatea Aleșd, județul Bihor. În final, cantitatea facturată nu mai avea nicio legătură cu cantitatea deșeurilor depozitate în CMID. 

Cum își bagă Regia milioane de lei în buzunare fără miște un deget

Reporterii Gazeta de Cluj au solicitat Regiei Autonome a Domeniului Public, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să ne furnizeze o listă care să cuprindă cantitățile de deșeuri depozitate în CMID și cantitățile de deșeuri transportate în vederea incinerării în localitatea Aleșd, județul Bihor, pentru fiecare an în care Regia a operat CMID. Nu mare ne-a fost mirarea când am descoperit că, în fiecare an, au fost transportate cantități însemnate de deșeuri în vederea valorificării energetice. În a doua jumătate a anului 2020 au fost transportate și valorificate energetic 2979,02 tone de deșeuri în localitatea Aleșd, iar în CMID au ajuns 37.390,52 de tone.  În anul 2021, au fost transportate și valorificate energetic 27.515,46 de deșeuri, iar în rampa CMID au ajuns 213.880,738 de tone. În prima jumătate a anului 2022  au fost valorificare energetic 6657,46 de tone de deșeuri, iar în CMID au ajuns 53.755,86.  Ei bine, RADP nu a mai ținut cont de câte deșeuri sunt valorificate să câte sunt depozitate în CMID și a încasat aceeași sumă de bani în ambele situații. Cu alte cuvinte, cele 37.151 de tone de deșeuri care au ajuns în localitatea Aleșd, județul Bihor, în vederea incinerării au fost facturate de parcă ar fi ajuns în CMID. Pe lângă deșeurile valorificate energetic, mai există și deșeurile reciclabile rezultate în urma procesului de sortare și tratare, a căror cantitate nu o cunoaștem la acest moment. 

6,27 milioane de lei sunt doar niște „bănuți mărunți”

În urmă cu câteva săptămâni, fiind întrebat de Reporterii gazeta de Cluj dacă este normal ca Regia să încaseze bani pentru un serviciu pe care nu îl prestează niciodată, viceprimarul Dan Tarcea a răspuns că, întradevăr, RADP „încasează ceva bănuți mărunți din ce rămâne”. Probabil că nimeni nu se aștepta ca acei bănuți mărunți să reprezinte de fapt 6,27 milioane de lei.

Celebra schemă prin care RADP își suplimentează veniturile funcționează chiar și acum, după ce Supercom a pus mâna pe CMID. În schimb, datele problemei s-au schimbat. Încheierea de către Consiliul Județean Cluj a contractulului de delegare prin concesionare a gestiunii Serviciului Public de Operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca (CMID), a dus la modificarea tarifului de depozitare a deșeurilor, de la 168,91 lei/tonă făra TVA, la 248,29 lei/tonă făra TVA. Așadar, RADP încasează aproape dublu, comparativ cu prima jumătate a anului 2022, pentru depozitarea deșeurilor în CMID. 

Mai mult, până la data intrării în exploatare a stației de tratare mecanico-biologică din cadrul CMID, activitatea de tratare a deșeurilor și relocarea acestora la CMID este efectuată de către RADP Cluj Napoca. Instituția a comunicat noul tarif de sortare și depozitare a deșeurilor la CMID, în valoare de 336,74 lei/tonă fără TVA, compus din 248,29 lei/tonă fără TVA-tariful de depozitare la CMID , 61,9 lei/tonă fără TVA-tariful de tratare a deșeurilor pe platforma RADP și 26,55 lei/tonă fără TVA-tariful de relocare a deșeurilor de pe platforma RADP la CMID Cluj. 

Odată cu operarea CMID a răsărit soarele pe strada RADP

În anul 2021, RADP Cluj-Napoca a declarat un profit net de peste 228 mii euro. Destul de puțin având în vedere că a încasat prin schema „plătești și pentru ce facem noi și pentru ce fac alții” peste 4,64 de milioane de lei. În anul 2020, când Regia a încasat numai 503.186 de lei, a înregistrat pierderi de aproape 2,5 milioane euro. RADP se laudă că în anul curent va realiza profit net de 240 mii euro. 

Consilierii locali nu au mirosit nimic suspect

La începutul lunii august, primarul Emil Boc a inițiat un proiect de hotărâre prin care a aprobat modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajeră. Potrivit hotărârii, Primăria a majorat subvenția acordată în sprijinul persoanelor fizice care nu vor fi nevoite să scoată din buzunar mai mulți bani pentru serviciile de salubrizare menajeră. În realitate, subvenția nu face altceva decât să bage mai mulți bani publici în conturile RADP Cluj-Napoca.

Instituția subordonată primăriei, RADP-ul, a speculat ocazia prin care își poate rotunji consistent veniturile din banii contribuabililor clujeni, umflând prețul  gunoiului.

Hotărârea a ajuns pe masa consilierilor care au votat cu ochii închiși, cel mai probabil fără să consulte integral toate cele 31 de pagini în care era detaliată situația.

Vladimir Mătușan a fost singurul consilier local care s-a abținut să voteze proiectul de hotărâre. Acesta a motivat că i s-a părut suspect faptul că în raportul de aprobare se menționează că tarifele cresc cu 30%, cu toate că la un calcul simplu se putea observa că tarifele se majorează cu 50%. Mai mult, acesta a sesizat că din hotărâre rezultă faptul că după procesul de tratare mecano-biologică, dintr-o tonă de deșeuri rămâne aceeași cantitate  ce urmează a fi depozitată în CMID.

Consilierul local Andrei Irimie ne transmitea la acel moment cp a votat acest proiect de hotărâre pentru a-i sprijini pe clujeni prin acordarea unei subvenții în urma căreia să nu fie majorat tarifele de salubrizare. Acesta a evitat să vorbească despre modul în care RADP își face treaba. 

Călin-Marceln Găbudean a afirmat că nici în Consiliul Local și nici în comisia în care a participat problema nu a fost discutată atât de amplu. 

Florin Gliga afirma că în municipiul Cluj-Napoca, cel puțin pe strada dumnealui, deșeurile sunt colectate selectiv, iar în urma tratării mecano-biologice rezultă o cantitate infimă de deșeuri. 

Citește și: Fără licitație publică, o falangă a SRI dă un contract de peste 7,7 milioane euro firmei unui băiat deștept conectat la Servicii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.