Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a înregistrat în perioada ianuarie 2018 – iulie 2019 un total de 119 transplanturi renale dintre care 21 de la donator viu. Datele sunt în creștere progresivă din anul 2017 când Medicul Mihai Lucan a fost cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Se pare că lipsa medicului Mihai Lucan priește Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Numărul transplanturilor înregistrate în anii 2018 și 2019 până în prezent, au crescut considerabil față de anul precedent când Medicul Mihai Lucan era directorul administrativ al instituției. În anul 2017 au fost efectuate 55 de transplanturi de rinichi dintre care 3 de la donator viu. Anul 2018 a adus un total de 9 transplanturi în plus față de cel precedent, dintre care 13 au fost de la donator viu. Iar de la începutul anului până în prezent, în spitalul de stat s-au efectuat 55 de transplanturi de rinichi dintre care 8 de la donator viu.

Omul nu sfințește locul

Oare motivul pentru această creștere a transplanturilor să fie lipsa medicului Mihai Lucan de la conducerea spitalului? Într-adevăr nemaifiind necesar să cedeze pacienții uneia dintre cele mai moderne clinici private din România, care aparține domnului Lucan, Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca poate în sfârșit să-și facă treaba ca la carte, având „ exclusivitate”. Mihai Lucan este astfel dovada vie că proverbul „omul sfințește locul” nu se aplică în toate cazurile. După ce a fost la conducerea Institutului timp de zece ani, în 2017, medicul Mihai Lucan a fost anchetat de către procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. După ce a fost arestat la domiciliu pentru 10 luni, Curtea de Apel din București a decis în cazul lui Mihai Lucan înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile și totodată i-a permis exercitarea profesiei de medic în unităţile medicale de stat.

Unde-s doi, puterea lui Mihai Lucan crește

Totul a început de la antreprenoriatul medical, un lucru practicat destul de des actualmente de către medicii specialiști. După ce lucrează la stat și dobândesc suficientă experiență dar mai ales imagine se gândesc să își deschidă propria clinică privată pentru a avea un venit mai atractiv. Așa a fost și în cazul domnului Mihai Lucan, însă el nu s-a oprit aici. După ce și-a deschis clinica privată LUKMED în anul 2002, s-a gândit să „îmbine utilul cu plăcutul” și să se folosească de puterea sa în cadrul instituției publice pentru a aduce un folos în propriul buzunar.

Clinica Lukmed este de ani buni cea mai profitabilă clinică privată din Cluj. În 2016, profitul s-a ridicat, conform Ministerului de Finanţe, la suma de 1,8 milioane de lei . În 2015, profitul a fost de 2,1 milioane de lei, iar în 2014 de circa 2 milioane de lei..să fie toți bani cinstiți?

În 2004, Lucan a fost acuzat de foștii angajați de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, că a achiziționat în 2001 un aparat pentru depistarea și eliminarea pietrelor la rinichi, care s-a defectat, dar medicul nu s-a grăbit să achiziționeze altul. Motivul pentru care acesta a amânat achiziționarea se datorează faptului că în acest fel pacienții erau nevoiți să meargă la clinica lui privată.

Deşi clinica privată dispunea de o secție de terapie intensivă şi de o secţie de monitorizare după externare, Lucan a jonglat de-a lungul timpului cu CJAS Cluj, direcţionând pacienţii de la institut la clinică pentru operaţie şi de la clinică la institut pentru recuperare. Totodată, acesta ținea pacienții ore întregi până ce reuşea să negocieze cu ei şi să îi convingă să se opereze la Lukmed.

Acuzațiile nu se termină aici

Infracțiunile nu s-au oprit aici iar prin urmare în anul 2017 Mihai Lucan a fost luat la răspundere de autorități. Potrivit DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 și 6.700 euro/intervenție.

O altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, potrivit DIICOT, a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private. Procurorii susțin că au fost folosite resursele financiare, materiale și umane ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii SC LUKMED SRL care ar fi adus un prejudiciu de 5.169.406,91 lei.

Cu toate acestea pedeapsa oferită de Curtea de Apel de la București nu a fost atât de aspră, având în vedere faptul că nimeni nu s-a atins de conturile bancare ale acestuia. Conform declarației de avere a „milionarului” din anul 2017, acesta a încasat nu mai puțin de 1.7 milioane de euro din afacerea LUKMED.

De când Mihai Lucan a fost „detronat” din funcția de Director Medical al Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, lucrurile merg mai bine; iar elementul care denotă evoluția este creșterea numărului de transplanturi de organe în perioada următoare anchetei penale. Iar partea bună este că o astfel de intervenție nu se mai vine la schimbul unei sume de 3000-7000 de euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.