Delegatii maghiari si-au ales noul presedinte in cadrul ultimului congres al UDMR. Este vorba de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a fost sustinut si de vechiul presedinte al formatiunii, Markó Béla. Kelemen Hunor a fost favorit in cursa pentru presedintie, in urma careia se dorea inlocuirea vechii conduceri cu reprezentantii generatiei tinere. In cadrul congresului s-a votat si un nou statut, precum si programul politic al Uniunii.

Delegatii la cel de al X-lea Congres al UDMR l-au ales, cu majoritate de voturi, pe Kelemen Hunor in functia de presedinte al formatiunii. Kelemen Hunor a obtinut 371 voturi, Péter Eckstein Kovács a primit 118 voturi, iar Olosz Gergely a obtinut 47.
Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania a avut loc, sambata, 26 februarie, la Oradea, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unui nou presedinte al UDMR. Alte aspecte importante discutate in cadrul Congresului au fost legate de modificarile majore la Statutul si programul formatiunii. In cursa pentru functia de presedinte al UDMR, ocupata timp de 18 ani de Markó Béla, s-au inscris ministrul Culturii, Hunor Kelemen, consilierul prezidential Péter Eckstein-Kovács si deputatul Olosz Gergely, dar cel mai bine cotat a fost, din start, favoritul fostului presedinte. La Congres, si presedintii principalelor partide de pe scena politica romaneasca au parut mai apropiati de acest candidat, de o parte a acestuia fiind asezati Crin Antonescu si Victor Ponta, iar de cealalta premierul Emil Boc si Markó Béla. Ceilalti candidati au ales sa stea singuri, stiind deja, probabil, care sunt delegatiile care ii vor vota dupa o campanie de cateva luni in randul intregii comunitati maghiare.
 
La eveniment au participat 555 de delegati din cele 29 de filiale judetene ale Uniunii, precum si aproximativ 100 de invitati din tara si din strainatate si peste 100 de jurnalisti romani si straini. Votul pentru alegerea presedintelui UDMR a fost secret si a inceput abia seara, desi lucrarile Congresului erau programate sa se incheie la ora 20. Intarzierea s-a datorat seriei interminabile de discursuri politice in care liderii de partide si-au aratat disponibilitatea de a colabora cu UDMR si in viitor, fiind cunoscut faptul ca formatiunea a servit deja de mai multe ori diferitelor partide la obtinerea majoritatii parlamentare.
O noua conducere, un nou statut
In timpul numararii voturilor au avut loc dezbaterile asupra modificarilor la Statutul formatiunii. Au fost adoptate peste 80 de propuneri de modificare a Statutului Uniunii care modifica esential actualul mod de organizare a activitatii acesteea. Conducerile celor trei regiuni vor avea cate un loc in Consiliul Permanent nou infiintat in cadrul UDMR. In plus, cele sapte judete in care ponderea maghiarilor este de peste 17% vor avea cate un loc asigurat in presedintia nationala a Uniunii – care se va infiinta in baza Statutului aprobat – formata din 17 persoane. Din aceasta structura largita de conducere a Consiliului Permanent vor face parte liderii judeteni ai Uniunii, precum si alesii de la nivelul presedintilor de Consilii Judetene. Consiliul Permanent largit ar urma sa se intruneasca cel putin o data la doua luni de zile.
 
Principalele modificari adoptate au vizat desfiintarea functiei de presedinte executiv si inlocuirea acesteea cu o structura a secretariatului general al formatiunii, condusa de secretarul general, dar si de o serie de vice-secretari. De asemenea, a fost infiintata o functie de vicepresedinte care se ocupa de aspectele politice. Atat vicepresedintele pe probleme politice, cat si secretarul general si vice-secretarii sunt propusi de catre liderul formatiunii, respectiv noul presedinte al UDMR, Kelemen Hunor, si validati de catre Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU). Forul va decide, pana pe 2 aprilie, cine va ocupa aceste functii. Surse din UDMR au declarat pentru Agerpres ca functia de vicepresedinte politic ar urma sa-i revina ministrului Mediului, Borbely Laszlo, iar cea de secretar general consilierului prezidential Kovács-Eckstein Péter, ambii ocupand in prezent functii de vicepresedinti executivi ai Uniunii.
 
Noul statut prevede acordarea unui loc de drept in cadrul conducerii centrale a Uniunii, adica a Consiliului Permanent, fostilor presedinti ai formatiunii. Prevederea ii permite lui Markó Béla sa aiba un vot in deciziile UDMR, dar fara a detine o functie onorifica, abordare pe care nu o agreaza.
Delegatii la Congresul UDMR au adoptat, de asemenea, noul program politic al Uniunii, care nu contine modificari semnificative de obiective si deziderate pentru formatiune. Unul dintre obiectivele principale ale formatiunii ramane adoptarea Statutului minoritatilor nationale. Acesta a fost discutat de Kelemen Hunor cu liderii din coalitie la semnarea protocolului dintre partidele de la guvernare si a fost inclus la capitolul „Reforma constitutionala si administrativa a statului", dar fara vreun termen. Noul presedintele al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, recent, ca Statutul, aflat in dezbaterea Parlamentului de prin 2005, ar urma sa fie adoptat in acest an. In protocolul coalitiei sunt trecute alte trei prioritati ale UDMR: reorganizarea regiunilor de dezvoltare si continuarea descentralizarii, implementarea Legii Educatiei asumata de Guvern in 2010 si modificarea legislatiei electorale, cu miza scaderii pragului electoral la alegerile locale la 3% si reorganizarea colegiilor uninominale astfel incat reprezentantii Uniunii sa aiba mai multe sanse.
Cine este Kelemen Hunor?
Kelemen Hunor a pornit in cursa pentru sefia UDMR ca favorit, fiind sustinut si de structurile din partid ale fostului presedinte Markó Béla. Medic veterinar si profesor de filosofie, Kelemen Hunor a lucrat o vreme in presa de limba maghiara, mai exact pentru publicatii culturale ale studentimii clujene, cum este Napoca Universitara, dar si la Radio Cluj, ca redactor la emisiunea de limba maghiara.
 
Dupa intrarea in politica, Kelemen a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii, iar din 2000 a fost ales deputat UDMR. Acesta declara intr-un interviu pentru „Evenimentul Zilei”, inainte de alegeri, ca avantajul sau in UDMR este experienta sa in organizatie, faptul ca este cunoscut de toti membrii si stie exact unde sa mearga atunci cand viziteaza un sediu local, desi face parte din generatia tanara, de care, de fapt, este nevoie pentru adevarata schimbare in Uniune. In legatura cu acuzatiile cum ca ar fi omul lui Markó Béla si ca acesta va continua sa conduca partidul prin el, Kelemen a declarat ca deciziile sale ii apartin si nu au nici o legatura cu relatia sa de prietenie cu fostul presedinte al Uniunii, iar acesta nici macar nu doreste vreo functie de conducere in cadrul UDMR. In ceea ce il priveste pe Laszlo Tokes, Kelemen se arata deschis la dialog si considera ca are scopuri comune cu europarlamentarul maghiar, iar infiintarea unui nou partid de catre acesta nu o considera o amenintare pentru Uniune, ci un indicator al sustinerii fata de UDMR a comunitatii maghiare.
Scurt istoric politic al UDMR
Uniunea Democrata Maghiara din Romania a fost infiintata la 25 decembrie 1989 pentru a reprezenta interesele comunitatii maghiare. Primul presedinte a fost scriitorul Géza Domokos, iar din 1993 pana acum presedintele UDMR a fost Béla Markó. In anii 1996-2000 UDMR a facut parte din guvernul CDR, apoi, intre 2000-2004, a sustinut guvernarea PSD+PUR fara sa fie prezent in coalitie. Intre 2004-2008 a fost la guvernare, initial impreuna cu Alianta D.A., apoi, dupa trecerea PD-L in opozitie, a ramas in coalitie cu PNL. In urma alegerilor legislative din 2008 intra in opozitie pentru o vreme, dar se alatura ulterior coalitiei de guvernare alaturi de UNPR, dupa retragerea PSD din Guvern.
 
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania este o organizatie cu o platforma culturala, neinregistrata in mod legal ca partid politic si care participa la alegerile locale si generale in virtutea articolului 62 (2) din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile articolului 4 alineatul 2 al Legii nr. 68/1992, care asimilieaza organizatiile minoritatilor nationale partidelor politice din punctul de vedere al procesului electoral. UDMR are reprezentare parlamentara din 1989, iar europarlamentar din 2007 pana in prezent.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.