Fabricată din oțel sau aluminiu, janta este o componentă a roții care face legătura între butuc și anvelopa unui automobil. Este una dintre piesele fundamentale ale unei roți de mașină. Cu toate acestea, jantele fac obiectul unor norme de siguranță care trebuie respectate. Prin urmare, acestea nu pot fi înlocuite fără o bună cunoaștere a subiectului. Fie că ai nevoie de jante BMW sau orice alt brand, iată ce sfaturi trebuie să urmezi.

Când trebuie schimbată o jantă?

Jantele nu au o durată de viață prestabilită. Există mai multe motive pentru care un automobilist poate avea nevoie să schimbe aceste componente ale roților.

În primul rând, jantele pot fi înlocuite din motive pur estetice. De exemplu, unii automobiliști decid să le schimbe pentru a îmbunătăți aspectul unei mașini pe care doresc să o vândă. Acest lucru le permite să crească potențialul mașinii. Sau s-ar putea să considerați că jantele mașinii dvs. sunt nepotrivite și să optați pentru un stil mai sportiv, cum ar fi niște jante BMW.

În al doilea rând, este posibil să fie nevoie să schimbați jantele mașinii dumneavoastră, deoarece acestea sunt deteriorate. Foarte des, aceste piese sunt pătate, zgâriate sau lovite și sparte. Janta roții trebuie înlocuită dacă este deformată din cauza unui impact sau dacă anvelopa a fost dezumflată pentru o perioadă lungă de timp.

De asemenea, se poate întâmpla ca automobilistul să decidă să înlocuiască jantele din motive preventive. Într-adevăr, poate fi o idee bună să înlocuiți jantele originale ale mașinilor sport sau ale mașinilor clasice care au jante rare și foarte scumpe. Prin înlocuirea jantelor, puteți evita deteriorarea jantelor originale și, astfel, puteți economisi bani. În cele din urmă, puteți înlocui și jantele mașinii pentru a îmbunătăți aderența pneurilor și a reduce distanțele de frânare.

Cum pot schimba singur jantele mașinii mele?

Puteți schimba singur jantele mașinii sau puteți angaja un profesionist care să o facă pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, nu uitați că există multe jante diferite în lume, inclusiv jante BMW, și că nu toate sunt compatibile cu roțile dumneavoastră. Atunci când vă înlocuiți jantele, asigurați-vă că alegeți jantele care sunt potrivite pentru modelul dumneavoastră de vehicul.

Ce tipuri de jante ar trebui să aleg pentru înlocuire?

Pe piață există jante din oțel, jante din aluminiu, jante din aliaj și jante din magneziu. Acestea diferă unele de altele în ceea ce privește rezistența, stabilitatea și prețul. Jantele din aliaj sunt cele mai frecvente. Acestea sunt mai ieftine decât jantele din aliaj datorită compoziției lor și sunt disponibile în mai multe dimensiuni și modele. Jantele din aluminiu sunt mai ușoare. Aceste roți sunt, de asemenea, mai scumpe pe piață, deoarece sunt potrivite pentru mașini de lux, berline și mașini de curse. De asemenea, acestea sunt preferate de entuziaștii care își modifică mașinile pentru a-și îmbunătăți performanțele. Jantele din magneziu sunt folosite pe hipercaruri din lumea auto și au prețuri destul de exorbitante.

Pentru a vă asigura că alegeți jantele potrivite pentru anvelopele și modelul mașinii dumneavoastră, cum ar fi niște jante BMW, este important să respectați anumite reguli. Le puteți găsi în cartea tehnică a vehiculului sau puteți cere sfatul unui profesionist. Dimensiunile jantelor care se potrivesc vehiculului dvs. sunt, de asemenea, indicate pe eticheta din portiera șoferului.

De unde știu dacă dimensiunea jantei este compatibilă cu vehiculul meu?

Fiecare vehicul este proiectat pentru a fi echipat cu roți cu dimensiuni specifice. Trebuie să respectați aceste caracteristici aprobate de producător sau, în caz contrar, să optați pentru dimensiuni echivalente.

Pentru a putea verifica dacă o jantă este compatibilă cu vehiculul dumneavoastră, trebuie să cunoașteți mai întâi caracteristicile tehnice ale acestei piese. Acestea sunt următoarele

  • Lățimea jantei exprimată în centimetri;
  • Diametrul jantei exprimat în centimetri;
  • Distanța dintre centrele jantei, care reprezintă distanța în mm dintre cele două șuruburi opuse;
  • Și/sau decalajul, care reprezintă distanța dintre suprafața de sprijin a discului și centrul jantei;
  • Alezajul central, care reprezintă diametrul centrului jantei în care este găzduit butucul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.