La SRI se pregătește un proces amplu de reorganizare internă, începând cu 1 ianuarie 2019. Potrivit noii scheme de organizare, toți șefii SRI din județe vor fi înlocuiți.

Filialele județene ale Serviciului Român de Informații vor fi înlocuite cu 8, până la 11 centre regionale. Reorganizarea SRI va fi supusă votului în CSAT. Este una dintre cele mai ample reorganizări interne din SRI de la intrarea României în UE și NATO, scrie G4media.ro.

Serviciului Român de Informații a făcut următoarea precizare referitor la procesul de reorganizare:

„Datele pe care le-aţi solicitat în forma detaliată fac parte din categoria informaţiilor clasificate cuprinse în documentele interne ale Serviciului Român de Informaţii, potrivit regimului instituit prin dispoziţiile art. 45, alin. 1 din Legea nr. 14/1992, cu modificările şi completările ulterioare.”

„Dat fiind caracterul nepublic al unor astfel de documente, informaţiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor acordat în temeiul art. 31 din Constituţie (dreptul la informaţie), ale cărui limite sunt stabilite la alin. (3) – „dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze securitatea naţională”, precum şi în temeiul art. 51 (dreptul de petiţionare) ale cărui limite sunt stabilite la alin. (4) – „autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi condiţiile stabilite potrivit legii. Ca expresie a temeiului constituţional prevăzut la art. 31 alin. (3), prin efectul art. 12 alin. (1) lit. „a” din Legea nr. 544/2001, informaţiile clasificate din domeniul securităţii naţionale sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, astfel de date neputând fi comunicate decât în condiţiile şi către beneficiarii prevăzuţi de art. 10, alin. 2 şi art. 11 ale Legii nr. 51/1991, cu respectarea principiilor prevăzute în Legea nr. 182/2002.”, se arată în comunicatul SRI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here