Majoritatea clujenilor care lucrează la supermarketurile din oraş (Cora, Carrefour, Kaufland, Selgros, Auchan) acuză că sunt trataţi de membrii staff-ului magazinelor în ultimul hal. Cei mai mulţi se plâng că li se taie din salariu fără motive sau fără a fi înştiinţaţi în prealabil, că lucrează peste program fără a fi plătiţi corespunzător. Chiar dacă autorităţile amendează aceste concerne, inspectorii aleg cele mai mici amenzi, chiar dacă, conform legii, ar putea dispune suspendarea activităţii comerciale pentru o anumită perioadă.

Clujeanul M. Harsa susţine că a suferit un accident de serviciu când era angajat la Carrefour din Cluj-Napoca, acesta fiind, ulterior, muşamalizat. Mai mult, acesta declară că, în cazul femeilor însărcinate, “politica” lanţului Carrefour este drastică.

“Există enorm de multe probleme. Spre exemplu, nerespectarea legislaţiei privind protecţia angajaţilor, şi mă refer la accidente de muncă acoperite şi nedeclarate organelor competente. În cazul meu, care am suferit un accident la serviciu în data de 08.10.2007 şi care am fost “aranjat” de inspectorii ITM Cluj, abia acum se va stabili că “mortul este vinovat”, dacă mă înţelegeţi. Dacă ar exista o evidenţă cu accidentele din Carrefour s-ar putea vedea ce “genocid” are loc acolo, dar se “trag perdelele”, pentru că nu se face instructaj de prevenire a accidentelor. Mai mult, nu se respectă legislaţia privind protecţia femeilor însărcinate, care nu pot declara angajatorului că sunt însărcinate, deoarece sunt date afară. Toate avansările în posturi superioare se fac pe pile şi se promovează persoane fără studii. În momentul acesta, pe postul de director de securitate pe România, la Carrefour este un francez care nici măcar nu a terminat liceul”, dezvăluie Harsa. O altă sesizare despre “politicile” acestor supermarketuri atrage atenţia asupra faptului că angajaţii sunt obligaţi să-şi cheltuiască o parte din salariu la locul de muncă. “Kaufland şi Real oferă la salariu, pe lângă bani, şi tichete de masă, pe care suntem obligaţi să le folosim pentru cumpărături la locul de muncă. Eu cred că ar fi dreptul nostru să alegem de unde vrem să ne facem cumpărăturile cu tichetele astea, nu să fim obligaţi să le cheltuim în unităţile în care lucrăm”, se plânge Robert M, angajat la supermaketul Real. Metoda prin care supermarketurile îşi pot obliga angajaţii să îşi cheltuiască bonurile de masă la locul de muncă este ori să ştampileze tichetul cu ştampila unităţii, caz în care niciun alt magazin nu va accepta acest bon valoric, ori se tipăreşte pe tichet că bonul este valabil doar într-o anumită reţea de magazine, în cazul de faţă Real sau Kaufland.

Real, ca pe propria moşie

Un alt caz de abuz este sesizat de o casieriţă din cadrul Real Cluj, A. Sonia, căreia i s-a mărit salariul, pentru ca brusc, conducerea să i-l scadă, femeia fiind nevoită să plătească diferenţa de bani. Cînd a cerut rezilierea contractului de muncă pe cale amiabilă, directorul i-a spus femeii că nu este posibil, pentru că trebuie să returneze banii, însă, la scurt timp, femeia a fost ameninţată că va fi dată afară. “Am început să lucrez la Real în decembrie 2007 şi, iniţial, am lucrat 8 ore, apoi m-am mutat din ianuarie 2008 la 4 ore. În iunie, anul trecut, am vrut să-mi dau demisia din cauza salariului şi a comportamentului celor de acolo. În 18 iunie am vorbit cu directorul din aceea vreme, George Vlăduţu, care mi-a promis că se rezolvă problemele şi să nu plec. În 5 iulie mi-a intrat salariul mărit şi l-am primit până în 5 octombrie. Între timp, s-a schimbat directorul, iar în 3 octombrie ne-au scăzut şi bonurile, fără a fi anunţaţi înainte cu 15 zile, cum e legal. În 6 octombrie mă cheamă la resurse umane, unde mi s-a spus că s-a făcut o greşeală şi trebuie să returnez banii cu care mi se mărise salariul. Când am întrebat cât trebuie să returnez, nici nu ştiau, dar a socotit pe calculator şi mi-a zis ca ea crede că e 1.784 de lei şi m-au pus să dau o declaraţie că sunt de acord să returnez”, povesteşte clujeanca.

Culmea este că, după  câteva zile, Sonia a fost anunţată că va fi dată afară de la locul de muncă, chiar dacă, înainte cu câteva ore de primirea apelului, femeia vorbise personal cu noul director, care îi spusese că demisia nu poate fi o soluţie.
“În 8 octombrie, am fost şi am vorbit cu actualul director. I-am explicat situaţia şi el mi-a spus că am primit mărirea de salariu dintr-o greşeală şi trebuie să înapoiez acei bani. Am discutat şi despre demisia mea cu acordul părţilor şi a zis că nu mi-o acordă deorece trebuie ca acei bani să fie recuperaţi cumva, ori să mi-i tragă din salariu, ori să efectuez ore suplimentare, dar nu s-a pus în discuţie, nicio secundă, nici măcar preavizul meu, pentru că vroiau neapărat să recupereze acei bani. După câteva ore, am fost anunţată telefonic să mă duc să-mi fac lichidarea, ca să nu-mi încheie cartea de munca cu “I””, povesteşte clujeanca despre abuzurile făcute de conducerea supermarketurilor, pentru doar cîteva mii de lei.

Autorităţi umile în faţa “tarabagiilor” europeni

În acelaşi timp, multe dintre aceste “super” şi “hyper” marketuri au fost amendate de către inspectorii OPC pentru diferite nereguli, una dintre ele fiind comercializarea alimentelor false. Conform unui comunicat guvernamental, au fost aduse modificări importante la ordonanţa 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării. Astfel, comercializarea unor produse alimentare a căror livrare a fost interzisă, întrucât sunt confirmate ca falsificări şi substituiri, se va sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea licenţei de fabricaţie şi interzicerea desfăşurării de activităţi în domeniul producţiei alimentare, dacă fapta a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune. Conform unui control al inspectorilor OPC, sucursale ale Carrefour, Real Hipermarket, Metro, Kaufland, Auchan sau Selgros au fost depistate cu diverse nereguli. Cele mai grave cazuri sunt cele în care produse expirate continuă să fie prezente pe rafturi. Cu toate acestea, inspectorii OPC au dat doar amenzi, fără a merge până la a solicita închiderea acestor filiale. Se pare că acest gen de abuzuri are loc doar în filialele din România, unde autorităţile se comportă umil în faţa marilor concerne comerciale. Spre exemplu, în toamna anului trecut, autorităţile franceze au aplicat o amendă record pentru Carrefour, din cauză că firma şi-a plătit salariaţii cu mai puţin decât minimul legal. Carrefourul din Franţa trebuie să plăteasca 1,2 milioane euro, cea mai mare amendă dată vreodată în sectorul distribuţiei, pentru că şi-a remunerat angajaţii cu mai puţin decât salariul minim orar. Conform “Le Figaro”, amenda a fost dată după ce inspecţia muncii din departamentul Rhone a sesizat că circa 400 de salariaţi, din două magazine Carrefour, se află în această situaţie. Un tribunal din Lyon a condamnat Carrefour să plătească amenda maximă, adică 3.000 euro/salariat, potrivit cotidianului francez. În această situaţie se află şi alte lanţuri de magazine Auchan şi Champion din Franţa.

Ştefan Trandafir

13 COMENTARII

  1. Daca e la Carrefour…. va cred, am trait-o pe propria piele. Ai fost implicat intr-un accident, au grija sa ia declaratie cum ca s-a intamplat acasa si nu la munca. Motivul este simplu, nu vor sa declare fiindca esti peste orele de program. La un moment dat vroiam sa ii actionez in judecata, dar ce pot sa demonstrez daca am dat declaratia cum mi-a fost dictata de unu de la protectia muncii, dupa ce am fost ˇconvinsˇde seful meu ca asa e mai bine.

  2. Daca e la Carrefour…. va cred, am trait-o pe propria piele. Ai fost implicat intr-un accident, au grija sa ia declaratie cum ca s-a intamplat acasa si nu la munca. Motivul este simplu, nu vor sa declare fiindca esti peste orele de program. La un moment dat vroiam sa ii actionez in judecata, dar ce pot sa demonstrez daca am dat declaratia cum mi-a fost dictata de unu de la protectia muncii, dupa ce am fost ˇconvinsˇde seful meu ca asa e mai bine.

  3. Buna ziua!
    Prin intermediul acestui mesaj doresc sa va anunt ca s-a format Sindicatul Angajatilor Carrefour. Cei care doresc sa adere la acest sindicat sunt rugati sa acceseze:http://www.sindicatulcarrefour.lx.ro
    sau sa apeleze la numerele de telefon:0722248002 sau 0763093904.
    La aceste numere va raspunde colegul meu, presedintele sindicatului dl Leescu Vasile

  4. Multumesc mult colegului Adi care a facut acest anunt doresc pe aceasta cale sa va aduc la cunostinta ca Sindicatul Salariatilor Carrefour Romania a obtinut personalitate juridica si va stau la dispozitie pentru mai multe date pe nr. de telefon mentionate de colegul Adi.
    Tuturor va doresc o seara placuta!

  5. BRAVOOOOO!!!!!celor ce au avut curaj sa se inscrie in sindicat!Acum,aveti curaj in continuare si mergeti inainte.Cand vin de la ITM spuneti cum programul este facut pana la o ora anume si voi stati mai mereu peste program.Esti mai mult ca sigur ca daca ai programul pana la 9 stai pana la 10 sau daca e pana la 7 stai pana la 9.De platit nici nu poate fi vorba de ore suplimentare.Poate de Paste sau Craciun daca esti in zodie norocoasa.Sambata si duminica muncesti cate 10 ore in carrefour in conditiile in care iti da suplimentar 1leu pe ora.Oare de Codul Muncii ei nu au auzit?Ba da, dar au spus ca la Carrefour nu se tine cont de Codul Muncii.Pana cand?Iata c-a venit si ziua noastra.

  6. Intoteauna este de vina seful si compania in care lucrati!Tin sa va contrazic prin cateva intrebari:
    -serviciile dumneavostra au fost ireprosabile?
    -au semnat ei in locul vostru?
    -v-au tinut cu forta la munca peste program?
    -nu vi s-a acceptat demisia cu preaviz?
    -la angajare vi s-au pus la dispozitie toate actele privitoare la securitatea in munca?
    -intrebarile pot fi multe dar sa stiti ca de voi depinde modul de tratament pe care vi-l aplica sefii si compania in care lucrati.
    -pentru a primi respect trebuie sa oferiti respect.
    ps:din zece persone care va cunosc intotdeauna vor fi cel putin 2 persoane care va vor observa doar defectele si va vor vorbi numai de rau.
    pps:pentru a reusi sa schimbati sintemul(”lumea”) este imperativ sa incepeti cu voi.

  7. un mesaj pt toti angajatii carrefour:aderati la sindicat!!!!!!! sa scapam de toti directorasii,si managerii cu doua clase ca trenul, si care se cred stapanii nostrii

  8. sper ca cineva sa ne poata ajuta sa ne facem dreptate suntem legati de maini si de picioare carrefour-ul este precum un lagar de al lui hitler va cerem ajutor de la constanta si va sprijinim suntem multi ce dorim sa ne alaturam sindicatului

  9. lasati glumitele si eu am lucrat la carrefour si nu era atita munca nu mai stati la sala de fumatori sa o fredonatii in schimb nu va obliga nimeni sa stati peste program sunteti lasi va ascundeti dupa calculator sa va dati mari ia ziceti duminica de obicei eu stiu ca nu prea se munceste si se sta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.