Toleranță zero față de cei care construiesc ilegal în Cluj-Napoca este o minciună gogonată pe care edilul orașului, Emil Boc, o promovează ori de câte ori are ocazia. Demersul ziarului Gazeta de Cluj, prin care construcțiile ilegale ar urma să fie marcate, continuă, iar în acest material vom pune pe hârtie principalele beneficii ale acestui proiect, dar și problemele juridice pe care le-am putea întâmpina. 

În materialul anterior am discutat cu mai mulți consilieri locali de la Primăria Cluj-Napoca cu privire la demersul nostru. Pop Loredana, consilier local de la PNL, a declarat atunci că susține acest demers, dar ca avocat va trebui să analizeze bine proiectul, înainte de-al propune la o ședință de consiliu. 

Pop Loredana a declarat pentru Gazeta de Cluj că  trebuie să analizeze din punct de vedere al drepturilor și obligațiilor tuturor cetățenilor această propunere. 

 Cu toate acestea, cum construirea ilegală este o infracțiune, marcarea acestor clădiri, declarate definitiv ilegale de către o instanță judecătorească, ar ajuta autoritățile să ia măsurile legale împotriva celor care construiesc după bunul plac și trag în piept cetățenii de bună credință. 

De altfel, siguranța locuitorilor din Cluj-Napoca ar reprezenta un alt beneficiu al proiectului. Toate clădirile care au fost construite ilegal pot reprezenta o amenințare pentru cetățeni, în condițiile în care sunt construite fără respectarea normelor de siguranță și pot fi vulnerabile în fața dezastrelor naturale. De curând, Cluj-Napoca a resimțit cutremurul din Gorj. Marcarea acestor clădiri ar putea reduce riscul de accidente sau pierderi de vieți omenești în cazul unei catastrofe naturale. 

Siguranța locuitorilor trebuie să fie pe primul loc, nu a conturilor țeparilor imobiliari 

Pe lângă cele enumerate, protejarea patrimoniului arhitectural este un alt motiv benefic pentru marcarea clădirilor construite ilegal. Orașul de cinci stele are o arhitectură bogată, iar imobilele făcute pe repede-înainte pot afecta serios patrimoniul arhitectural al orașului. 

Chiar dacă Cluj-Napoca încearcă să devină unul prietenos cu mediul, acest lucru nu se prea vede, având în vedere că orașul este înghițit de construcții din toate direcțiile. Colac peste pupăză, clădirile construite ilegal afectează și ele mediul înconjurător, blocând circulația și provocând poluare fonică. Să nu mai vorbim de gunoaiele pe care băieții deștepți din imobiliare le lasă după ce construiesc pe jumătate sau un sfert din clădirile care au fost declarate ilegale. Marcarea acestor clădiri poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii orașului.

Poate cel mai important beneficiu care vine cu propunerea pe care ziarul nostru a făcut-o este faptul că valorile proprietăților ar urma să crească. Clădirile construite ilegal reduc valoarea proprietăților din zonă. Marcarea acestor clădiri poate ajuta la eliminarea acestor probleme și la creșterea valorii proprietăților din zonă.

Problemele care ar veni odată cu această propunere 

Dacă am vorbit despre beneficiile pentru comunitate prin marcarea clădirilor declarate de o instanță ilegal construite, consilierul local de la PNL, Pop Loredana, a punctat și câteva probleme pe care l-ar întâmpina demersul nostru. 

Prima problemă ar fi cea de proprietate. Mai exact, anumite clădiri să fi fost construite pe terenuri private sau să aibă proprietari care nu sunt implicați în construirea lor. Prin marcarea clădirilor, fără consimțământul proprietarilor, ar duce la dispute legate de dreptul de proprietate. 

De altfel, chiar dacă unele construcții sunt ilegale, unele pot fi în curs de regularizare, adică proprietarii lor au depus deja acte pentru obținerea autorizației de construire. Marcarea acestor clădiri ar putea să întârzie procesul de regularizare și să creeze mai multe probleme juridice.

O altă problemă este cea politică. Mai exact, marcarea clădirilor ilegale ar putea fi considerată o decizie politică și ar putea fi utilizată ca armă împotriva unor grupuri sau indivizi. Aceasta ar putea duce la încălcarea drepturilor lor și la posibile reacții violente.

Pe lângă problemele juridice, trebuie să avem în vedere și costurile financiare. Marcarea imobilelor cu probleme necesită o finanțare semnificativă din partea administrației clujene, iar aceasta ar putea fi dificil de obținut, în contextul în care fondurile publice sunt limitate. 

De asemenea, proprietarii clădirilor marcate ar putea să ceară daune consistente și să deschidă procese, ceea ce ar putea să deterioreze relațiile dintre aceștia și administrația publică. 

Rolul unității în Consiliul Local din Cluj-Napoca pentru protejarea orașului 

Consilierii locali din Cluj-Napoca trebuie să ia în considerare faptul că demersul pe care ziarul nostru l-a făcut este unul de interes public și trebuie tratat cu atenție și responsabilitate. Acele imobile declarate definitiv ilegale reprezintă un risc pentru siguranța publică și un impediment în dezvoltarea armonioasă a orașului în care trăim. 

Cu cât piața imobiliară din Cluj-Napoca a devenit mai atrăgătoare, cu atât și cei care vor să profite a crescut considerabil. Țeparii imobiliari din oraș au reușit, din nefericire, să obțină profituri rapide prin diverse metode bine puse la punct, omul de rând neștiind ce îl așteaptă. 

În majoritatea cazurilor, primăria Cluj-Napoca nu acceptă construcția de imobile fără avizele necesare de construire sau care sunt în afara regulamentelor și normelor de construcție. Cu toate acestea, unii dezvoltatori imobiliari nu țin cont de reguli și cred că o anumită influență în acest domeniu prin care pot obține ușor și fără mari probleme permisiuni pentru construcții fără aviz sau în afara regulamentelor de construcție. 

Responsabilitatea Primăriei este de a aplica regulile în mod corect și echitabil, iar constructorii să respecte cu sfințenie legile. La începutul anului, Primăria Cluj-Napoca a atribuit un contract pe 2 ani firmei SMZ IMPEX, în schimbul sumei de peste 5 milioane de lei, pentru demolarea construcțiilor realizate fără autorizație în municipiu. Firma, înființată în 2007, a mai primit bani de la municipalitatea clujeană pentru demolarea fabricii de bere din Cluj, Ursus. 

Cum acționează țeparii imobiliari 

Unul dintre cele mai cunoscute moduri prin care acești indivizi acționează sunt anunțurile false. Ei postează diverse anunțuri pe site-uri în online cu proprietăți care nu sunt disponibile. 

În momentul în care potențialii cumpărători de bună credință apelează la ei, aceștia încearcă să-i convingă să facă o plată în avans pentru a-și asigura proprietatea, chiar înainte ca aceasta să fie vizitată sau verificată de cumpărători. 

O altă metodă ingenioasă este „schimbarea la față” a țeparilor în adevărați agenți imobiliari. Aceștia cer sume consistente de bani pentru prezentarea proprietății care, culmea, nu există sau care nu este de vânzare.În unele cazuri, acești țepari îi convin pe cumpărători să facă plăți în avans, iar apoi dispar cu banii.

Țeparii mai folosesc și contractele frauduloase pentru a face rost de bani. Aceștia cer cumpărătorilor să semneze contracte care conțin clauze ascunse și care îi avantajează doar pe ei. De exemplu, un astfel de contract poate prevedea că proprietatea va fi eliberată doar după ce cumpărătorul face mai multe plăți în avans, iar aceste plăți sunt mult mai mari decât cele convenite anterior.

Reamintim că persoanele care au cumpărat apartamente de la cel mai mare țepar imobiliar din Cluj-Napoca, Traian Onuc, situate pe strada Miko Imre, se află într-o situație delicată. Majoritatea trăiesc în frig și întuneric, în condițiile în care locuințele lor nu sunt racordate la gaz, apă sau electricitate. Condițiile inumane i-a făcut pe oameni să caute soluții pentru a putea trece cu bine peste această iarnă, cerând ajutor de la ceilalți oameni din blocul vecin. Cu instalații improvizate și fără căldură, oamenii așteaptă o minune care, din nefericire, nu mai vine.

5 COMENTARII

  1. Daca chiar impozite – taxe le tine partea la boschetarii care locuiesc in etaje construite fara autorizatie, spunand ca astia platesc impozite, eon si electrica furnizare, le dau utilitati pe bransamente si contracte false la adrese care nu exista, daca angajati din primarie, consilieri au cumparate la negru fara acte de propr. locuinte care s date in chirie tot la negru de zeci de ani, daca borfasii lui boc au construit fara autorizatii blocuri pe teren de stat, si le au vandut si intabulat pe acte false facute de cadastru si notar, cumparatori fiind si copiii angajatilor de la pol. primariei, vre ti sa se apuce boc sa faca revolutie. Asta i la nivel de sluga, hot de telefoane de pe oser, care se ascunde in dulap cand ii vorba de raspundere, iar cand ii de furat o face in gasca. Iara treaba cu procesele ar trebui eliminata prin lege, dureaza mult si nu se demoleaza. Nu se va rezolva numai daca razi tot politic, si pui altii nou nouti

  2. ar trebui ca primaria sa supraimpoziteze terenurile pe care exista constructii neautorizate, dar asa de mare sa fie taxa, incat proprietarii acelor constructii sa le demoleze, decat sa plateasca un impozit colosal. Ar trebui un impozit de 500 de ori mai mare decat in mod obisnuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.