În aceste zile, Autoritatea de Sanatate Publica Cluj efectueaza controale în cele 940 de unitati de învatamânt preuniversitar din judet. Dupa ce la controalele din lunile iunie si iulie numarul unitatilor autorizate sanitar era de 435 iar acum numarul acestora a crescut la 473. Restul unitatilor vor functiona în baza unui program de conformare cu termene de remediere a deficientelor.

Ca în fiecare an, mii de scoli din toata tara vor functiona fara autorizatie sanitara. Acest lucru se întâmpla în ciuda faptului ca Guvernul a alocat fonduri substantiale pentru reabilitarea si modernizarea scolilor. Principalele cauze pentru care aceste scoli nu au primit autorizatia sunt lipsa apei potabile sau a canalizarii, mobilierul prea învechit, sistemul de iluminat deficitar al claselor, gradul ridicat de degradare a cladirilor sau sisteme de încalzire necorespunzatoare. Dar cel mai important motiv este ca grupurile sanitare sunt improprii în aceste scoli. Un lucru îngrijorator este si faptul ca numarul unitatilor de învatamânt neautorizate sa functioneze, în loc sa scada , acesta a crescut fata de anul precedent. Bineînteles ca cele mai multe astfel de cazuri sunt înregistrate în mediul rural. Cele mai grave situatii sunt înregistrate în judetele Suceava, Bihor si Dolj, unde peste 2.000 de scoli vor functiona fara autorizatie sanitara. De asemenea, În Bistrita-Nasaud, de exemplu, jumatate din scolile din mediul rural nu vor obtine autorizatia sanitara, în timp ce în judetul Buzau, din cele peste 600 de scoli, doar un sfert au primit autorizatia de functionare.

Scolile vor functiona oricum

Cu siguranta multe dintre acestea unitati de învatamânt vor functiona în ciuda faptului ca nu au primit autorizatie. Acest lucru s-a întâmplat si în anii precedenti si se va mai întâmpla si de acum încolo. Elevii prefera sa învete în scoli care au astfel de probleme deoarece daca acestea nu ar mai functiona, ei ar trebui sa mearga zeci de kilometri pâna la o alta scoala dintr-o localitate învecinata. Astfel, chiar si pe timpul iernii, copiii vor trebui sa îndure frigul într-o scoala fara un sistem de încalzire pus la punct deoarece multi dintre ei nu au cum sa parcurga drumul pâna la o alta scoala.

435 de unitati fara autorizatie în judetul Cluj

Nici în judetul Cluj situatia nu este prea îmbucuratoare. Doar 54% dintre unitatile de învatamânt preuniversitar din judetul Cluj au primit autorizatie sanitara de functionare în urma controalelor efectuate de Autoritatea de Sanatate Publica Cluj în lunile iunie si iulie. Din cele 940 de unitati de învatamânt preuniversitar care exista în judetul Cluj, 435 de scoli si gradinite nu au primit atunci avizul autoritatii, pentru ca inspectorii ASP au gasit nereguli de functionare. Cu toate acestea, s-a constatat ca numarul unitatilor autorizate a crescut cu 4% fata de anul precedent, comparativ cu media pe tara, unde numarul acestora a scazut iar estimarile erau ca acestea vor creste cu pâna la 7% la controalele efectuate înaintea începerii anului scolar. Astfel, în momentul de fata, Autoritatea de Sanatate Publica efectueaza noi controale, iar numarul scolilor si gradinitelor autorizate sa functioneze deja a crescut. Rezultatele partiale de miercuri, 27 august, erau ca 473 de unitati de învatamânt preuniversitar autorizate sanitar figureaza în evidentele ASP Cluj, conform directorului executiv adjunct ASP Cluj, Duma Dorina. Dintre aceste unitati, 176 sunt gradinite. De asemenea, Primaria Cluj-Napoca a primit avize sanitare în 2007 pentru constructia a patru gradinite noi. Duma Dorina sustine: „Unitatile de învatamânt neautorizate sanitar vor functiona în baza unui program de conformare cu termene de remediere a deficientelor”. De asemenea, directorul executiv adjunct mai spune ca motivele pentru care aceste unitati nu au primit autorizare de functionare sunt lipsa apei curente, cladiri degradate în exterior sau interior, grupuri sanitare tip latrina, mobilier scolar necorespunzator, iluminat si microclimat nefavorabil etc.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here