Ca de fiecare dată în ultimii ani, începutul lunii septembrie este un nou prilej de a demonstra incapacitatea autorităţilor în a gestiona banul public, pentru asigurarea condiţiilor optime debutul anului şcolar. În ciuda promisiunilor generoase şi dincolo de calmul aparent afişat de edili, lucrările de reabilitare, întreţinere şi reparaţii curente la unităţile de învăţământ sunt departe de a fi finalizate. Surprinzător, acest aspect este uşor trecut cu vederea de executivul orădean cât şi de reprezentanţii administraţiei judeţene. Depăşirea grosolană a termenelor de predare a lucrărilor a devenit un fapt banal, uşor digerabil pentru edili.  Cu o impertinenţă sfidătoare, aceştia declară în faţa presei că: „totul se desfăşoară conform graficului”.  

Edilii refuză să accepte realitatea
Directorul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar Oradea (API), Andrei Krausz, ne-a dat asigurări că, în proporţie de 98%, lucrările cuprinse în programul de igienizare sunt efectuate. Enunţul directorului Krausz este în evidentă contradicţie cu concluziile emise de inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ignoră depăşirea termenelor contractuale, stipulate la încredinţarea lucrărilor. La nivelul municipiului Oradea, experţii din API au estimat la 108 miliarde lei bugetul necesar pentru întregul spectru de reparaţii şi investiţii necesare debutului anului şcolar curent. Din cele 76 de unităţi incluse în programul de finanţare, 41 sunt grădiniţe, 15 şcoli gimnaziale, iar 19 licee, colegii şi şcoli profesionale. Suma este împărţită pentru două mari categorii de lucrări, respectiv investiţii, lucrări capitale,  şi cheltuieli curente. Reparaţiile curente au ca obiect igienizările de grupuri sanitare, cantine, bucătării sau săli de mese, necesare pentru primirea acordului sanitar de funcţionare, reparaţii la tâmplărie sau la zugrăveli. Data limită, stabilită la contractarea acestor lucrări, a fost 15 august. În ciuda acestui fapt, la începutul lunii septembrie, conducerea API anunţă că lucrările sunt în grafic, fiind finalizate în proporţie de 98 %. Contractele încheiate pentru această destinaţie înseamnă 3,8 miliarde lei. În fine, în contul lucrărilor capitale, API a investit 21 de miliarde de lei, termenul iniţial de finalizare fiind la data de 1 septembrie. Reparaţiile capitale se referă la reabilitări de grupuri sanitare, de instalaţii de încălzire, hidroizolatii sau intervenţii la imobile. După cum o demostrează realitatea din teren, atât la Grupul Şcolar Andrei Şaguna cât şi la Grădiniţa nr. 45, şi exemplele ar putea continua, constructorii sunt în fază de şantier.  La capitolul inestiţii, API a alocat 15,3 miliarde lei,  în vedere efectuării unor consolidări, introducerea de reţele noi pentru încălzirea cu apă geotermală şi gaz. De acest gen de investiţii beneficiază trei unităţi de învăţământ, respectiv Grădiniţa 27 (reţea de alimentare cu gaz), Grădiniţa 28 (proiect pentru racord la apa geotermală) şi Liceul Onisifor Ghibu (proiect de racord la apa geotermală).
Rezultate îngrijorătoare în urma controalelor DSP

Optimismul administraţiei locale este contrat puternic de inspectorii sanitari. În ultimele două săptămâni, DSP a verificat aproape 100 de unităţi de învăţământ cât şi 28 de unităţi preşcolare. Din totalul unităţilor trecute prin filtrul sanitarilor, doar 48 de instituţii au primit autorizaţii de funcţionare, restul neîndeplinind condiţiile igienico-sanitare impuse de normele în vigoare. Deficienţele constatate constau în lipsa unor surse de apă potabilă, în opt cazuri şcolile neavând nici măcar o fântână, grupuri sanitare improprii, în 30 de unităţi, lucrări de igienizare incomplete etc. Controalele au avut loc în prezenţa directorilor de unităţi şi a unui reprezentant din cadrul administraţiei publice locale. Cele mai grave situaţii au fost întâlnite în mediul rural. În unităţile care nu au primit autorizarea, de comun acord cu primarul localităţii şi cu directorul şcolii, s-au stabilit programe în baza cărora să continue lucrările. Termenul maxim pentru finalizarea reparaţiilor  este de 6 luni. În cazurile în care lucrările nu vor respecta graficul stabilit de factorii responsabili, activitatea în unităţile de învăţământ vizate va fi suspendată.

Sorin Şandor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.