Astazi începe noul an scolar, dar aproape jumatate din scolile clujene nu sunt pregatite sa-si primeasca elevii.

Vacanta de vara a luat sfârsit, iar scolile clujene ar trebui sa fie pregatite sa-si primeasca elevii. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj au declarat însa ca doar 70 % dintre lucrarile de reabilitare  si reparatii demarate la scolile clujene au fost finalizate pâna la începerea noului an scolar. “În mod normal, lucrarile trebuie finalizate pâna la începutul anului scolar, asta daca nu sunt lucrari mai ample de constructii noi, de mansardari”, a declarat Anca Radu, inpector pentru Imagine si Relatii Publice al ISJ Cluj. Cu toate acestea, pâna saptamâna trecuta “au fost monitorizate 70% din scolile din judetul Cluj. Dintre acestea 64% au autorizatie. Procentul va creste pâna la 15 septembrie”, a continuat aceasta. Principalele cause pentru care scolile respective nu au primit autorizatia sanitara sunt lipsa apei potabile sau a canalizarii, sistemul de iluminat deficitar al claselor, sistemele de încalzire necorespunzatoare, mobilierul prea învechit sau gradul ridicat de degradare al cladirilor. Si asta se întâmpla dupa ce anul acesta Guvernul a alocat pentru efectuarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a scolilor clujene, nu mai putin de 46.000.000 de lei. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Cluj sustine însa ca doar 55% din unitatile de învatamânt preuniversitar din judetul nostru au autorizatie sanitara. “În august 2008, din totalul  de  949 de obiective de învatamânt preuniversitar, de stat, din judetul Cluj, sunt autorizate sanitar 523 de obiective ( 55,11%), iar restul de 426 obiective (44,89%) nu au autorizatie sanitara. Din aceste 426 obiective fara autorizatie, 41 (9,6%) sunt din mediul urban si 385 (90,4%) din mediul rural”, a declarat Dr. Alexandra Dadârlat, inspector sanitar sef în cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj. „Comparativ cu luna august 2007, a crescut numarul de obiective de învatamânt autorizate cu 5,11%,  de la 50% în august 2007 la 55,11 % în august 2008”, a continuat aceasta.

Scoli fara apa potabila

Aproape toate scolile din judetul Cluj au beneficiat de reparatii, zugraveli si lucrari de modernizare. În functie de necesitati, lucrari de mai mica sau de mai mare amploare. Totusi, unele scoli n-au fost atât de norocoase. “Nu putem aprecia daca lucrarile de reparatii–reabilitari-igienizari se vor încheia pâna în 15.09.2008. Precizam ca 35 de obiective de învatamânt (scoli si gradinite din mediul rural), ar putea primi autorizatie sanitara de functionare daca se asigura apa potabila”, a afirmat Dadârlat.

Conform Ancai Radu, inspector pentru Imagine si Relatii Publice în cadrul ISJ Cluj,  în anul scolar 2008-2009 judetul nostru va avea în jur de 19.000 de elevi. Numarul cadrelor didactice nu este înca stabilit, acest lucru fiind posibil doar dupa aprobarea claselor nou înfiintate si finalizarea miscarilor de personal. “În sistem, sunt aproximativ 19.000 de elevi, iar nr. exact al cadrelor didactice se va sti abia dupa finalizarea miscarilor de personal si dupa ce se vor aproba clasele sau grupele nou infiintate”, a afirmat aceasta.   

           

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.