Din cele 31 de microbuze destinate judetului Cluj pentru transportul elevilor din mediul rural, abia saptamâna trecuta au ajuns primele zece, care au fost repartizate în comune în functie de nevoile stringente ale fiecarei unitati scolare.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au alocat pentru judetul Cluj 31 de microbuze pentru transportul elevilor din mediul rural si pentru scolile cu elevi cu nevoi speciale. Însa abia saptamâna trecuta au venit primele zece microbuze care au fost distribuite în comune în functie de nevoile stringente ale fiecarei unitati scolare. Astfel, acestea au ajuns în Alunisu, Aiton, Sic, Manastireni, Mociu, Recea-Cristur, Suatu, Câtcau, Fizesu Gherlii si Taga. Se pare ca motivul pentru care anul scolar a început pe 15 septembrie fara aceste microbuze este ca furnizorul de microbuze a amânat livrarea acestora din cauza ca nu si-ar fi primit banii din partea MECT. De asemenea, dintr-un ordin al ministerului, toate aceste mijloace de transport au fost inscriptionate cu autocolante pâna în data de 30 august. Autocolantele trebuie sa contina mesajul „Microbuz achizitionat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului” si informatii legate de unitatea de învatamânt care detine autovehiculul respectiv. La solicitarea conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, conducatorii auto ai microbuzelor scolare au participat la o sedinta de verificare si instruire la Inspectoratul Scolar Judetean. Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, comisarul-sef Ioan Pacurar, a anuntat drept necesare operatiunile de verificare a documentelor conducatorilor auto, valabilitatea examenelor medicale, având în vedere ca cel mai important aspect este acela al transportului în siguranta al copiilor.

Licitatii esuate

La începutul lunii septembrie au avut loc trei licitatii la Satu-Mare care au esuat de fiecare data. Conform Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Ministerul Educatiei a alocat Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest patru milioane de euro pentru achizitionarea a 137 de microbuze. Din aceste fonduri, Clujului i-au revenit 759.124 de euro pentru cumpararea masinilor. La ultima dintre cele trei licitatii s-a prezentat firma Volkswagen, însa acestia au cerut un pret mult prea mare iar termenul de predare era foarte întârziat, astfel ca procedura a fost anulata.

PSD a depus la începutul lunii septembrie o reclamatie la DNA împotriva ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei în legatura cu felul în care acesta a distribuit microbuzele scolare în judetul Iasi. “Nu putem fi indiferenti la modul în care domnul Cristian Adomnitei întelege, prin operatiunea "Microbuzul Electoral", sa utilizeze în interes personal banii si resursele Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului”, se arata în reclamatia semnata de Ana Birchall. PSD îl acuza pe ministru ca din cele 31 de microbuze scolare destinate judetului Iasi, 21 dintre acestea au mers catre localitatile cuprinse în colegiile în care si-au confirmat candidatura pentru Camera Deputatilor reprezentantii PNL printre care chiar Cristian Adomnitei. Acesta din urma crede însa ca social-democratii sunt invidiosi pe realizarile sale în domeniul învatamântului. El sustine ca microbuzele au fost distribuite acolo unde era cea mai mare nevoie de ele. În plus, Adomnitei i-a îndemnat pe liderii PSD sa depuna motiunea simpla privind educatia pentru ca aceasta îi va ajuta sa arate cât de multe realizari au fost în acest domeniu. În acest an, Ministerul Educatiei a distribuit 1.000 de microbuze scolare în valoare de peste 113.200 de lei, iar anul trecut, alte 840 în valoare de aproape 87.000 de lei.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here