Cultura și societatea sălăjeană au pierdut, marți, un profesionist și un om deosebit. Jurnalistul, poetul și traducătorul sălăjean Daniel Hoblea s-a stins subit din viață, la doar 55 de ani. Trupul jurnalistului a fost găsit fără suflare în locuința sa din Zalău, marți la orele dimineții, pompierii fiind nevoiți să intre în apartament după ce acesta nu a mai răspuns apelurilor telefonice.

Vă prezentăm textul scris de scriitorul Horia Muntenuș – In memoriam Daniel Hoblea.

”DANIEL HOBLEA (4 noiembrie 1964, în Buciumi, judeţul Sălaj – 23 martie 2020, Zalău)
A murit, la Zalău, subit, aseară, pe la ora 23, singur, în apartamentul său, se pare că dintr-un atac cardiovascular, la vârsta de 55 de ani, cel mai bun prieten al tinereții mele, DANIEL HOBLEA, fratele meu spiritual. Împreună am descoperit marile căutări și trăiri intelectuale, înaltele febre ale Poeziei. Din 1984 și până în anul 2000, am construit împreună, îngemănați, un timp ezoteric. De altfel, a fost traducătorul operei lui René Guénon în Limba Română.

Cele trei volume de versuri ale sale, „Invazia formelor” (1996); „Securea de diamant” (2000); „Poemus” (2011) exprimă o profunzime neatinsă de poezia contemporană – sunt versurile unui mare Spirit – Teodiceea lui Daniel. În ceea ce privește „Gâlceava himerelor”, publicată în 2008, e o carte a însemnărilor, a jurnalului meditativ al Poetului-Filosof, intrat în tangență cu lumea opacă.

O lume opacă, de altfel, l-a și asasinat, încetul cu încetul, cum se întâmplă, de obicei, cu Geniul. Pentru mine, Daniel Hoblea va rămâne mereu Fratele Înger al tinereții mele. Și nici o lacrimă nu mai poate curge acum în albia durerii, fiindcă sufletul lui Daniel se ridică la Domnul!

Te rog, Doamne, odihnește-l pe Daniel, în Veșnicia Ta, la pieptul Tău, în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea. Că Tu eşti Învierea şi Viaţa şi odihna adormiţilor robilor Tăi, Hristoase, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum, şi pururea, şi în Vecii Vecilor! Amin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here