Salutăm demersul Excelenței Voastre și al Sfântului Scaun de a clarifica și de a trata răni adânci ale catolicismului petrecute în istoria recentă a fostului bloc comunist, unde trăiesc importante comunități catolice. Ne dorim ca atenția pentru clarificarea integrității clericilor catolici să o acordați și Bisericii Greco-Catolice din România nu doar celei surori Romano-Catolice. În acest sens în numele credincioșilor și a majorității preoților greco-catolici, solicităm clarificarea prin mijlocirea Nunțiaturii a acestei drame care încă produce răni adânci, neîncredere și rupturi în sânul clerului și credincioșilor greco-catolici români. Trebuie să atragem atenția asupra unui aspect mai puțin cunoscut legat de acest subiect. Dosarele existente la C.N.S.A.S nu sunt complete, ele se referă doar la unele persoane care au făcut poliție politică în perioada comunistă, nu și la cele care au făcut poliție politică atât în perioada comunistă dar au continuat să faca același lucru și după 1989. Există numeroși colaboratori ai autorităților comuniste care au continuat și după 1989 să fie folosiți de sistemul politic neocomunist, dar dosarele acestora nu au fost desecretizate și trimise la C.N.S.A.S. Vă solicităm să abordați și această mare problemă și să faceți demersuri către autoritățile politice și juridice din România, pentru ca dosarele acestor colaboratori să fie puse la dispoziția cercetătorilor. Propunem o listă cu câteva persoane importante care prin funcția și faptele lor sunt mai mult decât suspecte. Lista ar putea fi mult mai lungă, însă numeroase persoane au fost azi date jos din funcțiile de conducere ale B.R.U și nu mai au putere de decizie.

1. Florin Crihălmeanu.

Conform declarațiilor foștilor săi colegi din perioada studiilor de la Roma(în anii 90), Florin(Florentin) Crihălmeanu, actual episcop greco-catolic de Cluj-Gherla informa telefonic aproape în fiecare seară despre toate activitățile și despre studenții români greco-catolici. Cel căruia îi transmitea informații nu era altul decât Pantelimon Aștelean, informator al securității comuniste încă din anul

1959, deconspirat cu ajutorul documentelor originale de către Gazeta de Cluj. Aștelean a ajuns după 1990 în funcție importantă în B.R.U. Menționăm că în perioada anilor 90, studenții români nu-și permiteau luxul de a telefona acasă decât o dată la câteva luni, fiind foarte scump. Florentin Crihălmeanu în schimb vorbea ore în șir aproape în fiecare seară. Foștii studenți turnați au avut ulterior parte de numeroase nedreptăți și chiar prigoniri din partea lui Florentin Crihălmeanu, după ce acesta a devenit episcop. Deși mulți au avut studii strălucite la Roma și o alitate morală ireproșabilă, aceștia au fost alungați în cele mai îndepărtate colțuri ale episcopiei de Cluj-Gherla sau efectiv nu mai sunt azi preoți. Deasemenea au fost înlăturați și profesori buni și apreciați de studenți doar pentru că au avut curajul să scrie Vaticanului despre neregulile din episcopia condusă de Florentin Crihălmeanu. Unii din extraordinarii preoți profesori cu studii la Roma alungați au ajuns azi să trăiască din creșterea oilor.

2. Marius Grigore Furtună.

Având poziția de rector al seminarului, este foarte important ca acesta să fie verificat, pentru ca în fruntea unei instituții de pregătire a viitorilor preoți să nu fie un contramodel.

3. Pantelimon Aștelean

Deși acest personaj a fost deconspirat de către gazeta noastră, cu ajutorul a două dosare de la C.N.S.A.S.(din care am făcut publice unele pagini), considerăm că e necesară o cercetare și a celorlalte dosare care nu se află la C.N.S.A.S. Deși nu mai este printre noi, acest personaj a fost principalul răspunzător pentru alegerea actualei conduceri a episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, conducere formată azi din fii săi spirituali. În jurul său s-a reorganizat toată conducerea episcopiei iar rezultatele dezastruoase în care a ajuns această episcopie martiră se văd bine azi. Aștelean Pantelimon(Pintea), cel care turna preoții greco-catolici încă din 1959 sub numele conspirative Ardeleanu și Anton, a fost racolat se securitatea comunistă prin șantaj, acesta fiind homosexual, precum și datorită lașității, acestea ieșind în evidență foarte clar din cele două dosare.

4. Romulus Ioan Silaghi

Acest personaj face subiectul unei alte grave probleme din istoria actuală a Bisericii Catolice. Este acuzat de unii foști seminariști că au fost victime ale agresiunilor sale sexuale iar de alții pentru încercări cu același scop sau de propuneri indecente. A fost racolat de autoritățile comuniste pentru a fi informator prin șantaj, tocmai pe baza homosexualității sale dar și a unui dosar deschis pentru perversiuni sexuale cu minori(pedofilie în actualii termeni) pe timpul când era învățător în localitatea Suceag. Deși au existat plângeri pentru faptele sale din seminar, cu martori și declarații, acest individ nu a fost trimis autorităților pentru cercetare. Din contra, a fost de fiecare dată ,,iertat’’ de către Pantelimon Aștelean care avea o funcție importantă la conducerea episcopiei. Dorim să aflăm de ce nu s-au luat măsuri împotriva acestuia, mai ales că după numirea lui Florentin Crihălmeanu ca și episcop, Silaghi Romunus nu doar devine protejatul episcopului ci este ridicat în funcția de protopop al Clujului și devine chiar consilier intim al episcopului. Acest lucru l-a făcut episcopul Crihălmeanu după ce i-a înlăturat pe martirii bisericii precum Petru Rebreanu și Matei Boilă, care au stat decenii în închisorile comuniste pentru credința catolică. Mai menționăm că același Romulus Silaghi, prezent până anul trecut seară de seară la spovedirea credincioșilor din catedrala Schimbarea la Față, încălca taina spovedaniei mereu, mulți credincioși s-au plâns de acest lucru dar fără urmări. Nimeni nu a luat măsuri. De asemene el era și cel care informa epicopia asupra celor predicate de preoți la liturghiile din catedrală. Toate cele scrise în aceste rânduri sunt declarațiile unor preoți ai B.R.U, preoți care vor depune mărturie în viitoarele procese legate de aceste cazuri. Desigur, le vor fi protejate numele, mai ales a celor care au fost abuzati. Avem de asemenea și declarațiile martorilor, foști seminariști și preoți martori la evenimente care au dat și atunci declarații scrise.

Mai dorim să prezentăm un personaj care apare în anumite dosare sub numele conspirativ Crețu apoi Marcu, personaj care a fost infiltrat în B.R.U pentru a turna securității comuniste pe martirii I.P.S. Ioan Ploscaru, I.P.S. George Guțiu și pe actualul mitropolit și cardinal I.P.S. Lucian Mureșan. Pentru activitatea de poliție politică, acestui personaj i s-a promis o funcție importantă în conducerea B.R.U. Cu toate că din dosare și interviul luat martorilor care apar în aceste dosare, identitatea sa a fost ușor aflată, dorim ca și acest informator căruia i-am dat numele conspirative să fie verificat prin desecretizarea și trimiterea dosarelor sale către C.N.S.A.S.

În final, dorim să atenționăm Excelența Voastră asupra faptului că scandalul din episcopia noastră legat de escrocarea unei doamne în vârstă de către fostul vicar Todea Mihai nu s-a încheiat. Deși Excelanța Voastră ați făcut demersuri la episcopia de Cluj-Gherla și vi s-a promis rezolvarea problemei încă din 2017, în realitate nu s-a făcut nimic iar Biserica Catolică din România este în continuare subiect de scandal și de rușine publică.

18 COMENTARII

 1. Era si cazul sa se spuna in sfarsit adevarul. Din nefericire, ma indoiesc ca ,,baiestii cu ochi albastri,, vor desecretiza turnatorii BRU ce au facut ticalosii si dupa 1990. Daca se pretind democrati si luptatori pentru dreptate, ar fi cazul sa desecretizeze toate ticalosiile facute de informatorii lui Iliescu-Magureanu in ce priveste Biserica GReco-catolica. Da nu o fac, inseamna ca sunt exact aceiasi ticalosi care doar si-au schimbat stapanul. Ma intreb daca copiii lor ar fi fost abuzati sexual Silaghi sau Astelean……cum s-ar simti? E cazul sa se faca dreptate!

 2. PRIN CATE TICALOSII AU TRECUT SI TREC PREOTII GRECO-CATOLICI ESTE STRIGATOR LA CER. FRATELE RECTORULUI FURTUNA ERA CEL CARE INCERCA SA NE RACOLEZE INCA DE PE VREMEA STUDENTIEI SA FIM INFORMATORI. FRATII FURTUNA AU FACUT PRAF ORDINUL BAZILITAN GRECO-CATOLIC. DUPA CARE, AU ABANDONAT ORDINUL SI FRATELE CEL MARE FURTUNA A PLECAT LA ROMA SA SPIONEZE SI ACOLO. A FOST DESCOPERIT DE SECURITATEA VATICANULUI , I S-AU CONFICAT LAPTOPUL, TOATE. ACUM NU MAI FACE PARTE DIN BRU. CELALALT DERBEDEU CARE NE TURNA E ANTON CRISAN(DURU), SPIRITUALUL SPUDENTILOR, CARE TURNA TOTUL SI PE TOATA LUMEA. ACUM IN URMA SCANDALURILOR A FOST DAT JOS DIN FUNCTIA DE VICAR CU PREOTII PT CA NU A FACUT NIMIC PT PREOTI DOAR A INVARTIT BANII BISERICII. DAR E INCA IN CA IN CONDUCERE SI FACE BANI. IMI ESTE SILA CE CE TICALOSI ORDINARI FARA DE DUMNEZEU CONDUC BISERICA GRECO-CATOLICA.

 3. Apel către preoți:
  Mă adresez vouă preoților greco-catolici. Dacă aveți credință, atunci știți că ați primit preoția pentru veșnicie. Veți fi preoți în eternitate fie că vă mântuiți sufletele fie că vă damnați. La judecată veți fi întrebați despre ce ați făcut cu talantul primit. Credeți că va fi suficient să spuneți că doar ați spus în biserică predici draguțe care să nu supere pe nimeni? Credeți că va fi suficient să spuneți că doar ați chicotit pe la colțuri la fiecare articol pe care-l scria Vlad Nap? Cercetați-vă conștiința și dacă mai aveți credință atunci acum e ceasul al doisprezecelea în care mai puteți vorbi împotriva lupilor care distrug Biserica lui Cristos. Nici nu ați avea nevoie de prea mult curaj. Până la urmă ce riscați să pierdeți? Să fiți dați afară? Pierdeți doar un salariu de mizerie, dar măcar vă salvați sufletele. Preoția nu v-o poate lua nimeni.

 4. Citez mesajul lui Crihalmeanu trimis pe telefon unui preot care a cerut dreptate datorita situatiei economice infioratoare in care se afla preotii din eparhoia de Cluj-Gherla. Cititi raspunsul unui episcop fara credinta care primeste 17.800 lei pe luna fara sa faca nimic, raspuns trimis unui preot care castiga 1300 lei pe luna, preot cu familie si greutati mari:
  In veci. Amin. Pc. Părinte PATRICIU Cred că te-ai făcut preot pentru a-l sluji pe Domnul in primul rand și nu pentru bani….
  Cel puțin cred că așa te-ai angajat la hitotonire.Oricum nimeni nu este ținut cu forța la preoție…
  Domnul să te binecuvânteze să poți înțelege cu adevărat gratuitatea slujirii preoțești și să nu o mai privești ca pe o meserie pentru bani sau răsplată, mai cu seamă în condițiile Bisericii greco-catolice de astăzi.
  Dacă în termenii legii te consideri nedreptățit scrie frumos cu argumente și Comisia de salarizare va judeca.
  O recomandare părintească: Poate ar fi bine și mai multă viață spirituală autentică și mai multă rugăciune…Privegheați și vă rugați…, acolo unde este comoara voastră acolo este și inima voastră? Zice Domnul. Noapte Binecuvântată †f

   • Părinte, este evident că episcopul ateu și gașca lui vă amenință. Nu sunt eu în măsură să vă dau sfaturi de aceea vă fac doar o urare: să vă dea Dumnezeu curajul ca împreună cu alți preoți credincioși să rezistați!
    Părerea mea este că mesajul NU ar trebui șters pentru că oricum toate cele ascunse vor ieși la lumină. Mesajul arată adevărata față a conducerii eparhiei.

    • Va raciti gura degeaba. Exista preoti care ar face orice doar pentru a fi preoti. Au acceptat orice si accepta in continuare doar pentru a fi preoti. Asta arata lipsa de credinta a lor. Nu se gandesc ca tinand adevarul ascuns si avand un comportament de lasitate ei nu se vor maintui, la fel cum sunt responsabili si pentru mantuirea credinciosilor. Principalul lucru pe care trebuie sa-l faca un crestin dupa credinta este curajul. Daca ai credinta atunci ai si curaj. Poate ar trebui sa se gandeasca la asta unii preoti catolici si sa-si recunoasca necredinta. Sa aiba demnitate si sa lase preotia celor curajosi si cu credinta. Din ce am aflat exista asemenea preoti care nu sunt in posturile lor ci lucreaza altceva. E cazul ca acestia sa-i inlocuiasca pe cei nevrednici. Oricum, BRU Cluj este in pragul scindarii. Vom vedea atunci cine este cu adevarat preot, cei care vor sluji in continuare diavolul pentru un salariu de mizerie sau cei care-l vor sluji pe Dumnezeu. Si nu vor ramane fara venit nici acestia din urma, Dumnezeu si catolicii adevarati nu-i vor lasa fara painea de pe masa. In curand se vor separa oile de capre. Si cu siguranta credinciosii vor merge toti la preotii cu credinta. Vom vedea atunci ce vor face preotii episcopului diavolesc, deoarece plecand credinciosii nu vor mai putea fi platiti. Mai aveti o sansa stimati preoti, salvarea BRU de la scindare poate veni doar daca aveti curaj. Nu uitati ca noi credinciosii va platim salariile, chiar si putinii care primesc de la stat, in realitate statul tot de la noi i-a bani pt a va plati. Ce veti face cand vom pleca cu totii si veti ramane doar cu cateva batrane senile? Cu ce bani va va plati diavolul?

     • Domnu’ Patericiu, nu cred ca se poate sterge deorece e vorba de dreptul de autor iar autorul e mort . Sa intelegem ca va e frica de morti….. dar apropo de morti : Romulus S. (BELITORUL DE MACIUCI), 1995, agresiunea lui pedofila asupra unui apropiat al sfintiei voastre in internatul liceului catolic , oare si de mortu’ asta va e frica….va stim ca un popa mare -aproape 2m- daca nu o sa vorbiti voi cei agresati si batjocoriti o sa vorbeasca pietrele sau ……documentele ……CELALALTE VICTIME, MARTORII, cat despre cei ce s-au prostituat ce sa asteptam ?!?!

  • Intr-o vreme erau puse deasupra confesionalelor din Schimbarea la fata, exact langa aerisitoare, odorizante de dimensiuni mari. Pe internet se vindeau acel tip de odorizante care aveau si dispozitiv de inregistrare cu ajutorul telefonului mobil. Am gasit fotografii pe site ul BRU Cluj cu acele odorizante ce semanau leit cu cele ce se vindeau pe net.

 5. Trebuie sa mentionam faptul ca exista si pe Motilor 26, la sediul epicopiei, persoane cu caracter, scarbite de ceea ce fac ceilalti din conducere in frunte cu ierarhul crihalmeanu. Sunt cateva doar, dar multumim Domnului ca sunt ai acestea si ca datorita lor aflam despre atatea rautati facute de aceasta conducere incompetenta si corupta. Sa-i ajute Dumnezeu sa aiba curaj in continuare si sa nu sedeze.

 6. revin cu un apel către toți preoții care mai au credință, către toți preoții care mai au demnitate și care încearcă să-și regăsească curajul: acum e momentul „să pregătiți calea Domnului” și nu să așterneți covoare roșii Crihălmeanului!
  Nu vedeți că cei din conducerea de pe Moților și-au pierdut orice urmă de demnitate și credință? Ei nu îndrăznesc să răspundă pentru că știu foarte bine că totul e adevărat. Ei preferă să stea ascunși ca popândăii și să-și rotunjească averile prin distrugerea sfintei noastre Biserici. Dacă tăceți sunteți fi părtași la mârșăvii…

 7. Bun articol, toti cei amintiti aici au radacini securiste, Florinel-informatorul de la Tehnofrig, tractoristul-Todea, cei trei frati Teglas care fac si desfac prin contabilitate…ar trebui investigate sursele de venit ale tractoristului Todea, cand era vicar -general pe la el treceau deciziile marilor afaceri, inclusiv donatiile , din tara si strainatate. Firma din Satu Mare ceau cu hainele duse de clujeni la containere, apoi dezinfectate si vandute prin magazinele firmei, si acum deconteaza lui Todea personal dijmuiala. Nimeni nu stie cat s-a colectat, cat s-a vandut si la ce pret. Todea stie, dupa ce incaseaza trece pe la Florinel, „salut boss, aici e partea ta” Sa-l rugam pe Teglas -economu sa ne spuna undes banii din asocierea cu hainele colectate. Todea si acum preda la studenti de la Teologie desi el nu are studii, are doar un liceu agricol si diploma de tractorist, si a facut un curs intensiv, „pe genunchi”.

 8. Referitor la faptele duhovnicului Mihai Todea, il cunosc, nu am stiut ca este atat de ticalos, ca este instare sa insele o femeie de 83 de ani, venita din Bucuresti cu ganduri curate. Fapta lui este o inselaciune, “inducere in eroare prin promisiunea” de a ingriji o femeie in varsta de 83 de ani, cu problem grave de sanatate fiind si singura, fara ajutor.Fapta lui, conform legilor actuale se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Fiind celibate, a avut curajul de a incheia un asemenea act de natura juridical, un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere la uzufruct viager, in sensul de a dobandi sau a obtine pentru sine sau pentru altul un folos injust, al unei femei in varsta de 83 de ani , ma refer aici la nuda proprietate asupra imobilului cumparat in Cluj Napoca de enoriasa Campean Valeria, cu banii obtinuti din vanzarea imobilului sau din Bucuresti, pentru asi cumpara altul la Cluj Napoca. Daca s-a pricinuit o paguba atunci trebuie pedeapsa cu inchisoare. Femeia asta amarata si bolnava se judeca cu naparca Vasile Mihai Todea din 2010. Oare cate cheltuieli a facut cu avocati si cu taxele de timbre? Prin articolele din Gazeta de Cluj si prin Excelenta Sa Nuntiu Apostolic, preotul vicar general a fost dat afara din aceasta functie. Chiar si Papa Francisc de la Roma a cerut Episcopului Crihalmeanu sa ia masuri asupra acestui preot Todea Mihai dar Episcopul Crihalmeanu Florentin nu l-a destituit si din functia de preot pana nu restituie nuda proprietate catre enoriasa Valeria. Preotul Todea este constrans la restituire de nuda proprietate dar vulpea de Todea a hotarat sa-si conditioneze enoriasa facand o alta fapta penala: santajul, care este “constrangerea unei personae sa dea , sa faca, cu scopul de a dobandi in mod injust un bun”. Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Acum mai este o speranta, recursul la proces si plangerea penala. Speram ca Justitia sa-si faca datoria, noi greco-catolicii nu am fost capabili sa facem nimic, pe unii nici nu-i interseaza. Asa sa le ajute bunul Dumnezeu.

 9. Mai frate Mihai Todea! Ai reusit sa compromiti Episcopia Greco Catolica, chiar si Sfantul Scaun a aflat de faptele tale de vitejie. Chiar nu stiai ca esti preot “celibate” cu functie de vicar –general in Episcopia Greco Catolica de Cluj –Gherla, infiintata dupa evenimentele din Decembrie 1989. Nu stiai ca nu ai voie sa inchei un asemenea contract ticalos, un act de natura juridica. “Inselaciunea este o inducere in eroare a unei persoane ,( o enoriasa) prin prezentarea ca adevarata, a unei fapte mincinoase sau ca mincinoase a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos injust si daca s-a produs o paguba se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani”. Mai frate Mihai Todea, dupa ce ai inceput sa constietizezi ce fapte ai savarsit, acum vrei sa –i restitui apartamentul doar ca donatie?
  Ai citit legea? Donatia nu poate fi conditionata! Conditionarea facuta de tine si avocatul tau se numeste santaj. Constrangerea unei persoane sa dea , sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust , se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. In aceasta cauza este implicat si Episcopul Crihalmeanu Florentin deoarece acest preot Todea este in subordine canonica, a fost tolerat pentru toate faptele sale, prezente si anterioare, a compromis Episcopia Greco Catolica de Cluj Gherla. Todea a refuzat timp de 10 ani sa-i restituie femeii casa furata . El vrea doar donatie si nu restituie deoarece donatia este revocabila si doreste sa o santajeze , asa cum rezulta si din documentele depuse de Todea la dosar. Acum eu chiar cred ca trebuie sa i se faca un examen la cap, cum poate sa isi puna singur streangul la gat si apoi sa rastoarne scaunul cu piciorul. Eu stiu ca securistii si puii lor sunt smecheri, escroci , ticalosi dar nu prosti. Todea ar trebui destituit din functia de preot pana la restituirea casei, pentru aceasta femeie, trebuie lasat fara salariu si nu mai trebuie sa se apropie de Episcopie. Am citit ca Todea preda la facultate dar va spun sincer ca nu cred. Daca Crihalmeanu il lasa sa se apropie de studenti atunci chiar pot spune in gura mare ca toti de la Episcopie sunt TICALOSI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here