Astăzi a început greva generală în sistemul de educație din România, anunțată de sindicate încă săptămâna trecută. După două runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului, nu s-a ajuns la niciun acord. Peste 150.000 de cadre didactice vor participa la proteste, alături de personalul nedidactic din școli. De asemenea, între orele 11.00 și 13.00 va avea loc o grevă de avertisment și în învățământul superior.

În ultimii 30 de ani, în sistemul de învățământ din România au avut loc două greve de amploare, una care a durat 5 săptămâni și alta care a durat 3 săptămâni, conform sindicatelor din domeniul educației. După negocierile cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu și mai mulți miniștri la Palatul Victoria, reprezentanții sindicatelor au anunțat că greva în învățământ va continua și va avea loc și luni, iar durata acesteia va depinde de răspunsul Guvernului și de dorința colegilor.

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a afirmat că oferta Guvernului este aceeași ca cea de acum câteva zile, fără nicio adiție în plus. Marius Nistor a subliniat că greva va continua până când cei care au semnat pentru declanșarea acesteia renunță la formă de protest. După negocierile cu sindicatele din educație, premierul Nicolae Ciucă a reiterat disponibilitatea sa și a miniștrilor de a se întâlni față în față cu sindicatele în orice moment și în orice loc. Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunțat că și învățământul superior de stat intră în grevă începând de luni, între orele 11.00 și 13.00, cu aproximativ 10.000 de angajați în grevă.

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.

Guvernul a anunţat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

”Guvernul isi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităţilor din legea salarizării. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, a spus Executivul în comunicat.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, mai anunţă Executivul.

Citește și: Fost consilier al Vioricăi Dăncilă vrea să facă gloanțe pentru Ucraina la o uzină de-a lui Becali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.