După ce Mircea Hrudei, fostul șef DIICOT Cluj a fost demis din funcție după numeroase abateri comise în calitate de procuror, a venit și rândul Dacianei Deritei să părăsească structura specializată în combaterea și investigarea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism. Despre cei doi procurori, presa a semnalat de-a lungul timpului modul periculos și abuziv în care aceștia au instrumentat dosare care, în fața instanțelor de judecată s-au ”dezumflat” total.

Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au discutat în ședința de plen din 30 ianuarie, cererea de pensionare depusă de Daciana Deritei, procuror DIICOT Cluj. În urma ședinței, ”secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a doamnei DERITEI DACIANA CLAUDIA, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Cluj”.

La mijlocul anului 2017 și Mircea Hrudei a plecat din funcția de conducere a DIICOT Cluj după ce a fost revocat de către Daniel Horodiceanu ca urmare a mai multor nereguli comise de Hrudei. Potrivit Secţiei pentru Procurori a CSM, „în motivarea solicitării procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se învederează exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei de către domnul procuror Hrudei Mircea Lucian, concretizată în esenţă prin deficienţe în activitatea de urmărire penală, tergiversarea nejustificată a soluţionării cauzelor repartizate, neîndeplinirea obligaţiei legale de a dispune măsuri asiguratorii în dosare cu prejudicii mari, adoptarea unor soluţii apreciat ca nelegale şi netemeinice, infirmate ca atare de către procurorul ierarhic superior, nerespectarea confidenţialităţii în dosarele în curs de soluţionare, exercitarea de activităţi de cercetare în afara unui cadru procesual legal, dar şi aspecte ce pot conduce la o posibilă imixtiune în activitatea altui procuror”.

Pentru a-i convinge pe cei de la CSM, şeful DIICOT România, Daniel Horodniceanu a depus la dosarul cu pricina mai multe acte doveditoare de abaterile efectuate de Hrudei. Printre acestea se numără un proces-verbal întocmit după controalele tematice şi operative efectuate de către procurorii desemnaţi din cadrul structurii centrale a direcţiei a dosarelor repartizate spre soluţionare domnului Hrudei. Tot la dosar există ordonanţele prin care procurorul şef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă a infirmat soluţiile de clasare dispuse de Hrudei.

După ce fostul șef al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, a pierdut procesul pe fond pentru demiterea lui din funcție, la mijlocul anului trecut el a făcut recurs la ÎCCJ pentru revizuirea sentinței. La această instanță, dosarul a așteptat, în procedura de filtru, jumătate de an pentru a primi un prim termen de judecată. La începutul acestui an, magistrații ÎCCJ au stabilit ca procesul să înceapă abia peste doi ani, în februarie 2021.

Eşecul a devini o constantă pentru duo-ul Hrudei-Deritei

De numele lui Mircea Hrudei și a Dacianei Deritei se leagă o serie de eșecuri în cariera lor de procurori, după ce au instrumentat mai multe dosare stufoase care s-au  finalizat cu soluții de achitare. Printre eșecurile lui Mircea Hrudei se află dosarul în care au fost acuzați trei oameni de afaceri din Cluj, Sorin Fotache, Iosif Francis Șandor și Gabriel Oliver Turcsa, achitați definitiv de instanță. Tot pe lista eșecurilor a lui Hrudei se află și dosarul ”Grenadierul”, în care Victor Zăgrean, Manuel Ovidiu Vance. Septimiu Mihai Moldovan și Francisc Szasz au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv şi au fost achitaţi de magistraţii ICCJ. Fostul șef DIICOT Cluj i-a acuzat pe cei patru de terorism și au executat șase luni de arest preventiv.

Gicu Agenor Gânscă de la ACI, împreună cu Rareş Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionut Bobos, au fost achitaţi, şi ei, definitiv în 2013 de către judecătorii de la ICCJ. Dosarul lui Gânscă a fost disjuns din cel al lui Horia Ciorcila și a fost instrumentat de procurorii Mircea Hrudei și Daciana Deritei. Și Horia Ciorcilă, șeful Băncii Transilvania a fost achitat, împreună cu ceilalți oameni de afaceri clujeni, de acuzațiile de spălare de bani.În acest dosar, alături de Ciorcilă au mai fost judecați penteru aceleași acuzații și oamenii de afacaeri Georgios Christofourou, Mărioara Doina Cojocaru, Dan Sergiu Dascăl, Anastasios Isaakidis, Codruț Radu Jurkovan, Mirela Silaghi și Iuliu Eugen Claudiu Silaghiu. Toți au fost achitați definitiv, însă, din păcate, pe parcursul anchetei, Claudiu Silaghi a murit.

Un alt dosar răsunător făcut de Mircea Hrudei și Daciana Deritei este cel al lui Paszkany Arpad Zoltan, celebrul dosar Gazeta II. Paskany a fost acuzat de șantaj și sprijinirea unui grup infracțional, însă, în cele din urmă, Arpad Paskany a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Acuzațiile din acest dosar s-au evaporat încă de pe parcrusul procesului, martorii nu și-au susținut în fața instanței declarațiile date în faza de urmărie penală, mulți dintre aceștia susținând că au fost forțați de procurori să spună că Paszkany este vinovat.

Dosarul Gazeta, unul dintre cele mai mari eșecuri ale procurorilor Hrudei și Deritei

Probabil cel mai răsunător eșec al procurorilor Hrudei și Deritei este dosarul Gazeta, în care mai mulți ziariști au stat după gratii, însă care a avut același final: achitare! „Șapte jurnaliști au fost arestați preventiv, fără niciun fel de dovezi, pe baza așa-ziselor probe puse la cale de procurorii Mircea Hrudei şi Daciana Deritei”, spunea Liviu Man, directorul ziarului Gazeta de Cluj.

Gravele nereguli din dosar au fost arătate și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a admis în 2012 plângerea făcută de Liviu Man împotriva statului român. CEDO a arătat gravele nereguli și încălcări ale drepturilor fundamentale garantate de catre Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, incalcari survenite in timpul urmaririi penale şi a detenţiei jurnaliştilor “Gazeta de Cluj” şi “Buna Ziua Ardeal”. În decembrie 2017, Curtea de Apel Galați a dispus achitarea tuturor inculpaților din dosarul ”Gazeta”, dosar ce a durat mai bine de 11 ani. Maistrații au arătat că dosarul întocmit de DIICOT Cluj a fost ”în afara legilor penale”, iar ”procurorul și-a întemeiat acuzația de șantaj doar pe simple presupuneri, fără a strânge și fără a administra și alte probe, atât în favoarea cât și în defavoarea inculpaților, fără a efectua minime demersuri pentru a stabili veridicitatea afirmațiilor martorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.