Am discutat cu mai mulți practicieni ai dreptului din Cluj despre acest subiect așa numita DNA al pădurilor sau o instituție mai puternică decât actuala Gardă de Mediu și am primit câteva opinii diferite.

Astfel, Gazeta de Cluj a discutat cu avocatul clujean Budișan despre acest subiect delicat. În opinia sa, există deja parchete abilitate care să ancheteze orice fel de infracțiune. Astfel, dacă se caută realizarea unei direcții care să cerceteze și ancheteze un anumit tip de infracțiuni, atunci asta înseamnă că pe viitor pentru orice tip de infracțiune vom avea tot câte un parchet sau o direcție hiperspecializată? Spre exemplu în prezent există DIICOT și DNA pentru infracțiunile de crimă organizată respectiv de corupție. Metodologia funcționării acestora precum si obiectivitatea procurorilor a fost pusă în multiple rânduri la îndoila și de multe ore pe bună dreptate. În cazul în care va exista un ‘’DNA al pădurilor’’, urmează un ‘’DNA al apelor’’, un ‘’DNA al aerului’’, etc. Din punctul de vedere al avocatului Budișan parchetele deja existente sunt abilitate să cerceteze și să investigheze orice fel de infracțiune. Desigur asta nu înseamnă că natura și implicit protecția mediului pot fi neglijate. Nu, nimeni nu susține asta. Însă de aici și până la a cere bani de la Uniunea Europeană prin PNRR este un drum lung.

Gazeta de Cluj a stat de vorbă și cu avocatul Ciprian Păun și am primit o opinie diferită. Astfel, avocatul Păun consideră că deși există în România instituții abilitate care să cerceteze infracțiunile de mediu, orice specializare în această direcție este salutară. Este un demers extraordinar deoarece așa este facilitată profesionalizarea persoanelor implicate în cercetarea și soluționarea faptelor care afectează și pun în pericol mediul înconjurător. Desigur, în ultimii ani societatea civilă a luat cunoștință din ce în ce mai mult de infracțiunile săvârșite în acest domeniu drept pentru care există o sensibilizare tot mai mare opiniei publice. Însă pe parcurs ce în spațiul public se discută tot mai mult de aceste infracțiuni și are loc o conștientizare tot mai mare a problemelor din natură, mediul înconjurător este tot mai periclitat de activitatea societățiilor indusrializate. Astfel, în opinia avocatului Ciprian Păun este necesară luarea unor măsuri concrete în această privință pentru a se putea salva ceea ce mai poate fi salvat. Înainte de înființarea unor instituții suplimentare ar fi absolut necesară recalibrarea Codului Silvic și a unui Cod pentru mediul înconjurător care să reglementeze orice faptă de la o simplă abatare de la lege până la grava încălcare a legislației. Astfel, aceste corpuri de lege sunt principalele mecanisme și instrumente de care avem nevoie pentru a proteja natura.

După cum știm, Curtea Constituțională a respins proiectul de lege care ar fi stat la baza Direcției pentru investigarea infracțiunlor de mediu datorită faptului că nu era menționată fișa financiară. Adică, Parlamentul nu a precizat de unde va lua banii necesari si mai ales de câți bani avem nevoie pentru acest ‘’DNA al pădurilor’’. Acum, Ministrul Cristian Ghinea a menționat Direcția pentru investigarea infracțiunilor de mediu în PNRR. Cu alte cuvinte ministrul vrea să finanțeze această direcție din bani europeni. Acest demers ar facilita acceptarea proiectului legislativ de către Curtea Constituțională (desigur cu condiția sa nu aibă alte vicii sau neajunsuri). L-am întrebat pe avocatul Ciprian Păun cum analizează acest demers. Din punctul său de vedere dacă se pot obține bani europeni prin PNRR necesari Direcției pentru investigarea infracțiunilor de mediu atunci aceasta este o etapă importantă chiar benefică pentru această instituție. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi acceptat și depus în această formulă la 30 mai la  Bruxelles.

Am discutat cu judecătorul Cristi Danileț despre acest subiect și am primit un punct de vedere diferit. Astfel, din punctul de vedere al magistratului o specializare a procurorilor și polițiștilor este absolut necesară. Indiferent de ce domeniu vorbim, avem nevoie de procurori și polițiști specializați în domeniile atât de variate societății în care trăim: financiar, mediu, sănătate, tehnic, rutier, etc. Așadar și o specializare în domeniul mediului este de bun augur. Însă, încă un parchet sau o direcție care să coexiste în paralel cu cele pe care le avem în prezent ridică următoarele probleme…

Citește articolul complet în varianta printată a ziarului Gazeta de Cluj.

Citește și: Sancţiunea este de 30.000 de euro pentru uciderea ursului Arthur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.