În iarna anului 2014, liderul Mișcării Naționale, Mihai Tirnoveanu, a pus bazele unei acțiuni îndrăznețe în inima Transilvaniei, în localitățile Doboi din Harghita și Dobolii din Covasna. A fost o încercare încărcată de peripeții, dar și de nădejde, cu scopul de a aduce ajutor și speranță  comunității române aflate în umbra fenomenului de maghiarizare.

Totul a început cu o discuție  între Mihai Tirnoveanu și colegul său, Florin Palas, care au decis să acționeze în zonele Harghita și Covasna. Inspirat de domnul profesor Ioan Lăcătușu, cei doi au aflat despre tragedia din satul Doboi, comuna Plăiesii de Jos, unde numărul familiilor românești scăzuse dramatic, iar limba română era aproape uitată.

Înainte de Dictatul de la Viena existau 500 de familii românești. În 2014 mai erau aproximativ 25 familii, tragedia cruntă constând pe lângă diminuarea drastică a numărului și în faptul că toți românii vorbeau în viața de zi cu zi în limba maghiară, româna auzindu-se doar la biserica ortodoxă din sat,  căruia Primăria Plăiesii de Jos a UDMR îi atribuise statutul de simplă stradă! Cumplit!”, a scris Mihai Tîrnoveanu. 

O misiune care continuă și în 2024 

Misiunea lor a început prin cercetarea fenomenului de maghiarizare, unde un studiu al profesorului Radu Baltasiu a adus la lumină situația dramatică din localitățile din Covasna și Harghita. Îndreptându-și atenția către Doboi, au strâns fonduri și au adunat ajutoare pentru a duce o rază de speranță în această comunitate.

Cu sprijinul domnului profesor Ioan Lăcătușu și binecuvântarea IPS Ioan Selejan, au demarat o campanie pe rețelele de socializare și s-au alăturat Asociației Neamunit și altor organizații caritabile. Generozitatea oamenilor din țară a permis achiziționarea de pachete alimentare și alte bunuri necesare.

Dar călătoria lor s-a transformat într-o adevărată încercare atunci când o ceață densă și un viscol înfiorător au împiedicat vizibilitatea pe drumurile spre Doboi. În ciuda condițiilor dificile, echipa a continuat și a fost ghidată spre sat de o siluetă neagră, doamna Maria, care i-a întâmpinat la Paraclisul Ortodox.

O ceață opacă ca un metal alb ne lovi cu vreo 20 km înainte de Plăiesii de Jos, drumul fiind de asemenea viscolit vârtos de zăpadă. Eram o coloana de vreo 15 mașini și la un moment dat nu mai știam precis pe unde mergem”, a mai scris liderul Mișcării Naționale. 

Aici, Părintele Lupu i-a primit cu uimire și bucurie, dar a devenit evident că exista o confuzie între Doboi și Dobolii. Cu ajutorul unei convorbiri telefonice, au aflat că acțiunea lor era așteptată la Dobolii de Jos, Covasna. Cu determinare, echipa condusă de Mihai Tîrnoveanu a reușit să ajungă și acolo în aceeași zi.

Întâlnindu-se cu Părintele Filip și locuitorii din Dobolii, au împărțit darurile aduse și au descoperit nevoile reale ale comunității. Într-un act de solidaritate, au promis să rezolve problema lipsei încălzirii școlii românești din sat.

În primăvara anului următor, Mișcarea Națională s-a întors la Doboi, de această dată însoțită de corul ASCOR și cu sprijinul Părintelui Costin Butnar. Cu ajutorul generozității românilor, au reușit să aducă o centrală termică pentru școală și paraclisul ortodox, oferind astfel o rază de speranță în inima Țării.

„Și ne-am întors în următorul an, la Doboi, Harghita, de Florii, 2015, tot împreună cu Neamunit și Aureliu Surulescu, având de această dată în trupa noastră corul ASCOR condus de  Părintele Costin Butnar din Brașov și doi Profesori: Ioan Lăcătușu și Radu Baltasiu. Am mai avut ceva: o centrală termică cu 14 calorifere pentru școală și paraclisul ortodox. Asta chiar a fost o minune, nici eu nu credeam că vom reuși într-un timp atât de scurt. Dar românii din Țară au crezut, la fel și Părintele Protopop al Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga, care după doar 5 minute de discuții nu a pregetat să ne sară în ajutor. Dumnezeu să-i dea sănătate și fericire, la fel și tuturor oamenilor inimoși a căror inimă de român a bătut în pieptul acelor țărani și copii”, a scris Mihai Tîrnoveanu. 

Într-un final emoționant, echipa a urcat pe Dealul Doboiului, împărțind bucuria și speranța cu acei români mândri care au reacționat aplaudând și plângând. Misiunea lor a fost mai mult decât o acțiune caritabilă – a fost o călătorie în inima Țării, unde au simțit pulsul vieții și tradițiilor românești, în ciuda provocărilor și a obstacolelor întâmpinate.

Un număr de 22 de copii din Covasna, din totalul celor  65 de elevi bursieri  din patru județe- Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare,  au primit bursele „Români pentru Români”, cu puțin timp înainte de Ajunul Crăciunului.

Asociația Calea Neamului, împreună cu Grupul Grai Străbun, au inițiat și derulează  proiectul  bursele „Români pentru Români” începând cu luna octombrie 2020.

„De trei ani am reușit să punem pe picioare treaba asta românească, care oferă un sprijin real tinerilor ce urmează învățământul în limba română din aceste județe, dăruindu-le de trei ori pe an, câte 500 de lei, ca răsplată pentru efortul lor de a învăța bine la școală, de a sprijini în același timp familiile lor să rămână cu domiciliul mai ales în Covasna și Harghita și să nu se mute în alte locuri mai primitoare pentru români”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.

Liderul Mișcării Naționale, despre proiectele legislative care au cerut autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc: Unde era „patriotul” Ciolacu când Viktor Orban scuipa pe România la Băile Tușnad?

La finalul lunii decembrie, Mihai Tîrnoveanu și-a exprimat opinia cu privire la cele trei proiecte de lege privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, care au fost respinse în Parlament. Liderul Mișcării Naționale a declarat că prin fireasca respingere a proiectelor, PSD se îmbracă din nou „în false haine patriotice”, trâmbițand „eroismul” respingerii autonomiei, după ce frații tradiționali de guvernare de la UDMR i-au săltat mingea la fileu. 

Cu toate acestea, Mihai Tîrnoveanu s-a întrebat unde a fost premierul României, când Viktor Orban „scuipa” România la Băile Tușnad? 

Cum unde era? Chiar la masă cu Viktor Orban, legitimand vizita acestuia în România și semnând ordinul de intervenție al jandarmeriei împotriva noastră. Dar unde era Șoșoacă care e băgată acum în priză pe tema maghiară, când noi condamnam demolarea celor 52 de cruci din beton și a Monumentului de la Valea Uzului sau când am ridicat cele 150 de cruci din lemn în memoria Eroilor noștri? Cum unde era, ca de obicei în live-urile în care spunea că „eroii” armatei austro-ungare au luptat laolaltă cu eroii români și că ,,organizațiile naționaliste” îi cheamă pe români la Valea Uzului pentru a se bate cu ungurii!!!! Unde mai era Șoșoacă? În mesajele de prietenie „suveranistă” către același Viktor Orban”, a precizat Mihai Tîrnoveanu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.