Presedintii si administratorii asociatiilor de locatari sunt acuzati de lipsa de loialitate, în detrimentul proprietarilor

# Ei au obiceiul sa-si depaseasca atributiile contractuale si sa actioneze fara acordul expres al locatarilor care i-au angajat

# Proprietarii sunt pusi, astfel, în fata faptului împlinit

# Firma SC COMMUNICATIONS MEDIA SRL Oradea are acum batai de cap de la mai multe astfel de contracte

# Ana Chis e dispusa sa mearga pâna la capat, doar-doar îsi va regasi linistea de dinainte

# Pe lânga fals si uz de fals, Chis dovedeste ca se face si o evidenta evaziune fiscala, în paguba noastra, a tuturor

GAZETA a fost asaltata, în ultima perioada, de tot soiul de reclamatii ale unor oradeni care se plâng ca au fost pusi în fata faptului împlinit de anumiti presedinti ai asociatiilor de locatari „tradatori”. Fie ca e vorba de vânzarea uscatoriilor comune, de „achizitionarea si angajarea” dubioasa a unor lucrari de constructii sau reparatii, de instalarea unor antene sau panouri publicitare, laitmotivul este acelasi: presedintii de asociatii îsi depasesc atributiile si, fara a avea acordul expres al locatarilor sau clauze certe în contractele de angajare, încheie cu de la sine putere conventii în defavoarea celor pe care ar trebui sa-i protejeze în raporturile cu tertii si de care sunt platiti. Sa fie si la acest nivel vorba de comisioane ascunse? Chiar daca acestea sunt, probabil, doar de ordinul a câteva sute de Euro, prejudiciile pe care ulterior le aduc conventiile astfel încheiate sunt agasante si permanente. Locatarii inocenti sunt obligati sa le suporte.  Sa vedem câta lumina si cât clarobscur ascunde un oarecare caz concret, pe care l-am acceptat la întâmplare dintre cele în care ni s-a solicitat interventia.

Dl. Loaly, cu coada între picioare

 Pâna anul trecut, presedinte-administrator al Asociatiei de proprietari „Bloc Turn”, din Piata  1 Decembrie, nr. 27, Oradea, a fost Ludovic Baratki.Acum, acesta lucreaza pâna seara târziu pe santier, sau cel putin asa ni s-a spus de catre o voce feminina la telefonul fix, al familiei. Daca nu s-a ferit de reporterii GAZETEI, ne întrebam ce l-o fi determinat sa schimbe un loc relativ caldut cu munca grea, de santierist? Locatarii din blocul Turn, dintre cei cu care am discutat, ne-au confirmat ca despartirea de Baratki nu s-a lasat cu îmbratisari si pupaturi. Dimpotriva, s-au rostit acuze grele si cuvinte pe care nu e momentul sa le reproducem acum. Baratki a fost obligat sa plece si sa predea cheile si registrele altui administrator, dl Mircea Stegerean, el însusi locatar. Si functionar la primaria municipiului, dar aceasta nu este o incompatibilitate. Bineînteles, Stegerean nu raspunde pentru fapta predecesorului.

Tabla înmultirii este, în general, impredictibila

1 dolar/metru patrat/luna. Dupa care „chiria” pentru „toata fatada dinspre Centrul civic” s-a marit la 1 euro/MP/luna. Apoi, prin contractul nr. 164/18.09.2006, s-a stabilit o chirie de 50 de euro/luna. Singura problema este ca „toata fatada dinspre Centrul civic” masoara mult mai mul de 50 de metri patrati si asta cam pune sub semnul întrebarii modul în care s-a reusit complicatul calcul aritmetic al chiriei datorate asociatiei. Sa admitem, totusi, ca – asa cum se stie – tabla înmultirii cu 1 este foarte dificila. În plus, la o simpla iesire în teren, se observa ca „locatarul” si-a întins panourile publicitare pe trei fatade, atât spre est, cât si spre sud si nord, ceea ce impunea înmultirea suprafetei unei fatade cu trei. Primaria Oradea se spala pe mâini, invocând autorizatiile de construire ce au fost eliberate „în baza contractelor de închiriere nr. 1/27.09.2006 si 164/18.09.2006 dintre SC COMMUNICATIONS MEDIA SRL si Asociatia de proprietari Turn, nr. 1, reprezentata prin dl. Baratky Ludovic.” Cum arata situatia la fata locului, este o cu totul alta problema. Inspectorul de zona nu a fost de gasit.

Poligon din nervii locatarilor

Si înca asta – vorba unui cunoscut ziarist – nu e tot. Exasperata de deranjul continuu la care este supusa prin zgomotul produs de miscarea pânzelor cu reclame, locatara Ana Chis a încercat sa se documenteze si sa afle cum s-a ajuns la situatia actuala. Zidul exterior al apartamentului, pe care-l ocupa la etajul doi al imobilului, arata ca dupa un tir îndracit. Zeci de gauri se casca indiferente spre exterior. În general, am putea spune ca „zâmbesc în soare”, daca nu ar fi apa, care se înfiltreaza parsiv prin aceste spatii. Firma locator a schimbat deseori panourile cu reclame si, bineînteles, daca niciodata nu se nimeresc doua obuze în acelasi loc, cum sa intre în aceeasi gaura doua holsuruburi montate de „meseriasi”. Totusi, conform clauzei din contractul fusarit de Baratky, abia „la expirarea contractului se va reface pe cheltuiala locatorului eventualele deteriorari datorate montarii reclamei.”

O discreta evaziune fiscala

Ana Chis sustine ca dumneaei nu si-a dat niciodata acceptul – si nici nu i-a fost cerut – pentru o asemenea „afacere bulgareasca”. Daca ar fi fost întrebata, nu ar fi fost de acord. Fiind direct afectata, a formulat o  plângere penala împotriva celor care au pus la cale mârsavia. Fals intelectual si uz de fals sunt principalele acuzatii pe care le aduce persoanelor care au semnat contractele, fara sa-i consulte pe locatari. „În documentatia depusa la Serviciul Autorizari s-a sustinut în fals ca toti proprietarii sunt de acord. Nu exista o asemenea decizie colectiva. Nu am discutat-o vreodata în sedinta de asociatie si nici nu am semnat pe vreo lista ca ne dam acordul. În contractul pe care l-a avut cu asociatia, fostul administrator nu avea îndrituirea sa ne angajeze la asemenea calvar. Eu sunt cu nervii la pamânt, vesnic deranjata de zgomotul panourilor cu reclame. Ziua, ferestrele sunt obturate de pânza, noaptea suntem luminati în camera de reclamele luminoase, intermitente. În plus, pe structura metalica pe care au edificat-o, orice hot se poate catara fara efort pâna la etajul doi si sa ne intre în casa. M-am adresat si organelor de politie, dar mi s-a spus ca vor solutiona reclamatia abia peste 30 de zile.” Vom reveni.

 Catalin Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here