Cu pași mărunți, după ani de zile în care Gazeta de Cluj a scris despre inegalitățile pe care Costică Pocol le-a făcut în Piața Mărăști, lumina de la capătul tunelului se vede din ce în ce mai puternic, în condițiile în care, de la București, inspectorii ANPC au dispus oprirea temporală a activității în cazul mai multor operatori economici din acest complex. Colac peste pupăză, în timp ce inspectorii puneau lacăt pe magazinele din Piața Mărăști, DNA Cluj a făcut o „vizită fulger” la Mircea Radu și Cristian Nicula, unde procurorii au efectuat mai multe percheziții. Să reamintim tuturor că potrivit surselor ziarului nostru, DNA Cluj caută niște ilegalități privind achizițiile. Cristian Nicula este finul lui Mircea Chertes, care a deschis societatea Parking Mărăşti și este beneficiarul parcării din Mărăşti.
Tot orașul „de cinci stele”, administrat de Emil Boc, știe că imobilul în care Piața Mărăști funcționează a fost construit fără a avea autorizație de construcție. Cu toate acestea, Primăria Cluj-Napoca a emis un aviz de funcționare. Nu reprezintă o noutate că în Capitala Ardealului, dacă știi pe cine trebuie, poți să construiești fără probleme, primind la foc automat avizele necesare.
Un astfel de caz este Piața Mărăști, afacerea binecunoscutului Costică Pocol, partener de afaceri cu Mircea Chertes, un fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu și vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare.
Putere peste tot și toate. Costică Pocol dă cu flit justiției
Chiar dacă patronul Pieței Mărăști a fost obligat de judecători să demoleze etajul 4 al imobilului, unde există o sală de fitness și SPA, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, marele „patron” s-a luat la trântă cu justiția, contestând procesul-verbal de constatare a lucrărilor ilegale, dar, cum era de așteptat, a pierdut. Cu toate acestea, etajul 4 încă este în picioare. Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie cu suspiciuni de legalitate realizată de Pocol. Acesta a ridicat şi alte construcţii ilegale fără a fi sancţionat de autorităţi. În 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local Cluj-Napoca pentru acordarea de autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, referindu-se la un alt imobil notoriu, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu, construit tot de Pocol.
La acea vreme, Boc a declarat că dorea să demoleze construcţia încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi a fost nevoit să lase lucrurile neschimbate. Principala responsabilitate pentru acest lucru revine instituţiei conduse în acea perioadă de liderul PRM, Gheorghe Funar, fost primar al municipiului.
Revenind la Piața Mărăști, jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au fost în repetate rânduri la fața locului și au prezentat cu fotografii dezastrul patronat de Pocol. Poate cel mai grav element descoperit de jurnaliștii noștri este faptul că, în cazul unui incendiu, mașinile de pompieri nu au cum să intre pentru a stinge flăcările, din cauza mașinilor parcate ilegal. Să nu mai vorbim despre dezinfecție la tarabele care vând produse, un lucru despre care parcă „ar fi interzis” să se vorbească în acea „gaură neagră” a ilegalităților din Cluj-Napoca. Clujenii care tranzitează Piața Mărăști se plâng de faptul că unele tarabe de acolo improvizează în ceea ce constă instalațiile electrice, iar pericolul de a lua foc totul este mereu prezent.
Primarul Funar a cedat în concesiune terenul Pieței Mărăști pe o perioadă de 49 de ani către trei acționari: Pocol cu 40%, Bondane cu 19% și APO cu 30%. Acești acționari au obținut bani pentru această concesionare prin metode dubioase, deoarece se spune că doar acolo erau legume și fructe disponibile în acea perioadă. De asemenea, au folosit o parte dintr-un credit luat de la Bancoop pentru amenajarea pieței pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla și pentru a investi în abatorul lui Costică Pocol din Dâmbul Rotund. Din cauza neputinței de a returna ratele la bancă, magazinele învecinate au fost confiscate de către bancă, dar terenul a rămas în posesia acționarilor. Bancoop a vândut dreptul de folosință al acestor magazine pe o perioadă de 15 ani către persoane fizice, recuperând o parte din suma împrumutată.
Terenul Pieței Mărăști a fost concesionat pe 49 de ani
Povestea fără sfârșit privind Piața Mărăști a început de aproape două decenii, mai exact după ce Mircea Chertes, fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, a înființat societatea Parking Mărăşti, care a obținut contractul pentru construirea unei parcări în Mărăști, pe un teren concesionat de fostul său coleg de alianță, Emil Boc, de la acea vreme democrat.
Cherteș a obținut un împrumut de aproximativ 3,65 milioane de euro de la Banca Italo-Romeno pentru construcția proiectului, dar nu a mai achitat creditul. Acționarul principal al societății, Cherteș, a fost acuzat de obținerea ilegală a contractului pentru parking. De asemenea, în cadrul Parking Mărăști, administrator este și Costică Pocol, care a realizat construcția atașată la Parking Mărăști.
Să trecem în momentul prezent, unde Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, Sălaj si Bistrița Năsăud, sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a verificat la sânge peste 30 de operatori economici din Piața Mărăști. Ceea ce inspectorii au descoperit în „hub-ul” lui Pocol nu reprezintă o noutate, având în vedere că Gazeta de Cluj a prezentat poze, în exclusivitate, despre mizeria și modul în care se țineau produsele, în condiții neconforme.
Inspectorii ANPC au observat că legume și fructe din import erau vândute în zona producătorilor locali, această practică fiind o lovitură sub centură celor care încearcă să-și vând propriile produse. De asemenea, autoritățile locale și comercianții au fost criticați pentru faptul că operatorii economici din Piața Mărăști au închiriat spațiile și tarabele la niște prețuri exagerate, foarte greu de achitat pentru cei care muncesc din greu pentru a-și obține legumele și fructele din propriile recolte. De asemenea, în Piața Mărăști s-au descoperit că se comercializează produse textile contrafăcute, iar unele activități de comerț se derulează în zone insalubre, cu scurgeri de apă de pe acoperiș în aria de servire. Gazeta de Cluj a postat fotografii în exclusivitate despre aceste nereguli, iar unii comercianți au precizat că acest lucru nu reprezintă o noutate. Pe lângă asta, aleele alunecoase, denivelările și gresia lipsă conturează imaginea „perfectă” a unei piețe construite ilegal și dăunătoare pentru imaginea orașului de cinci stele al lui Emil Boc.
Povestea Pieței Mărăști se apropie de final, iar peste această „piesă de teatru” se va trage în curând cortina, actorul principal urmând să iasă pe ușa din spate, așa cum a și intra pe „scena” clujeană.
asa cum este, e mai bun decat orice mall si supermarket strainez.
cine a indragit strainii sa ii mance inima cainii si casa pustia si neamu nemernicia!
Ați făcut o mare porcărie !
Piața a fost bine aprovizionată, și foarte utilă.
Pagubă pe care ați făcut-o vecinilor și comercianților e foarte mare.
Oamenii au preferat-o supermarketurilor.
Povestea cu pompierii e o minciună: au avut acces cel puțin prin capătul dinspre Centru.
Și povestea cu produsele neconforme, e la fel. Sunt ținute la fel că în Hala mare. Apropo, s-a plâns cineva ? Gazetarii au cumpărat de acolo, și au fost nemulțumiți ?
A fost o piață foarte buna.
Cum sunt sprijiniți, de primărie, micii producători, cu spații, și cu taxe mici ?
Ca aceia batjocoriți pe str. Potaissa ?
Sunteți jalnici !
Una-i una, alta-i alta, un imobil întabulat cu uz de fals, notariat cadastru arhive primar, edificat fără autorizație de construcție, funcționează cu aviz emis de Primăria Cluj-Napoca – ilegal dând cu flit justiției ce a obligat să demoleze dar nu s-a întâmplat nimic, cum e ? Mai sunt legi, sau nu, să știe plebea ce are de făcut !?
actionari mai sant domnul avocat tripon si din auzite si domnul gavra fost deputat de cluj si de acea nu se face nimic
Vreau sa sper ca nu va disparea piata Marasti. Nu stiu un alt loc in Cluj in care sa poti gasi o varietate atat de mare de marfa. De zeci de ani a fost una din sursele de aprovizionare care ofera ceea ce marile centre comerciale nu pot si nici nu vreau sa ofere, adica diversitate. Blugi, costume, rochii, pantofi, cisme, haine pentru copii, costume de baie, pantaloni, fuste, pijamale, genti, posete, eșarfe, scurte, maruntisuri pentru casa, legume, fructe, nuci, branza, carnati, muraturi, maieuri, furouri, jupe, chinezarii, toate din acelasi loc. Cea mai frumoasa bluză pe care o am, pardesiu pentru ocazii speciale…. Ce sa zic, am regretat profund cand s-a desfiintat piata mare din Mihai Viteazul. Nu ma intereseaza celelalte chestiuni, desi recunosc ca mi-ar fi placut sa fie mai bine organizata, deoarece pentru mine a ramas un labirint, insa unul cu potentiale surprize.
Pacat.
Ce vor face cei pentru care piata Marasti le asigura painea cea de toate zilele, copiii lor, parintii lor. E usor sa distrugi, dar trebuie sa te gandesti si la consecinte.
Era mult mai ușor ca fiecare să fi respectat Legea, deci și pe aproapele lui, fără consecințe șmecherii și încurcături mereu (prea des) reportate altor victime !? Dacă furi o mașină te trezesti cu poliția la ușă, dar cine fură terenuri, imobile, cu falsuri mascate de avize ori certificate ilegale semnate de primar ca garant al nelegalitătilor, nu-i întreabă nimeni de sănătate de atâta timp ? Oare de ce ? Probabil asta ar trebui să preocupe pe toata lumea, mai mult decat vai, vai, acuma ce ne facem !?
Trist sa cât atâtea comentarii nostalgice la adresa monstruozității numită piața Mărăști. Se vede in aceste comentarii analfabetismul funcțional, frica de autorități, necunoașterea drepturilor cetățeanului, faptul că o construcție nouă, încadrată urbanistic ar oferi mult mai multe posibilități chiar celor care se află acuma acolo și care nu ar fi nevoiți să mai plătească „bani grei” unor hoți împuțiți precum acest pocol
A fost piata ceea mai bună din Cluj! Clar că sunt interese sa închide! Puteai cumpără orice produs, era ok, igiena respectată!
Și clar deja am văzut în timpul pandemiei că presa a devenit unelte politica! Jalnic
Foarte bine, o adunare de interlopi, sotiei ii era frica sa treaca pe acolo seara. Nu mai vorbesc de regulile de igienă, zero. Doamne fereste un cutremur, s-ar darama toata.
In multe probleme aveti dreptate dar din pacate acolo sunt multi proprietari care detin unul sau doua spatii comerciale cumparate cu bani grei pentru care se platesc taxe si impozite la primarie acei proprietari ce vor face voi loviti in Pocol si ceilalti asociati iar ceilalti mai mici sunt victime colaterale deasemeni si angajatii in numar destul de mare vor ramane fara un loc de munca acele persoane ce vor face sa vor angaja la primarie sau unde ca de acolo traiesc ei si familiile lor dar cine se gandeste la acei angajati.