Profesorul Sebastian Sommer, coordonatorul Comisiei Limes-ului din Germania, profesor la Universitatea din Bamberg in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei(MNIT) va sustine conferina Expanding the UNESCO -WHS: Frontiers of the Roman Empire.

Conferinta care va avea loc miercuri, 11 martie 2015, ora 16:00 este gazduita de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca si de Centrul de Cultura Urbana si se va desfasura la Bastionul Croitorilor, strada Baba Novac, numarul 35.

Prelegerea se va concentra pe diferite studii de caz , fiind prezentata detaliat situatia actuala a siturilor arheologice care compun granita romana din Germania, cu accent pe prezentarea istoricului si a structurii sistemului actual de promovare si management al fostei frontiere romane.

Vor fi prezentate avantajele metodelor moderne de analiza detaliata a unor suprafete mari de teren si modul in care monumentele din Germania au fost incluse in listele patrimoniului universal UNESCO.

 

,,Actualitatea subiectului este in avantajul Romaniei, pe teritoriul careia exista monumente similare celor din Germania, granita romana a Daciei fiind cel mai lung sector de limes (linia de frontiera) din Europa, de peste 1000 km. Recent a fost construita Comisia Limes-ului si in Romania cu rol de coordonare a cercetarii si documentarii limes-ului dacic in vederea inscrierii acestuia pe lista nationala si apoi pe listele UNESCO. Acest lucru depinde de strategia comuna a celor 9 tari (Marea Britanie, Olanda, Germania,Austria, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania), scopul final al documentarii monumentelor din Dacia fiind punerea acestora in valoare pentru beneficiul publicului larg”, arata reprezentantii MNIT intr-un comunicat trimis presei.

Sebastian Sommer este pe langa profesor, inspector-şef al Monumentelor Arheologice din Bavaria, dar si liderul grupului de legatura cu membrii ICOMOS.

 

,,<Roman Limes> reprezinta linia de frontiera a Imperiului Roman. Se intinde pe5.000 de km de pe coasta atlantica din nordul Marii Britanii, prin Europa la Marea Neagra, si de acolo la Marea Rosie si peste Africa de Nord pana la coasta Atlanticului. Ramasitele Limes-ului de astazi constau din vestigii ale unor ziduri, santuri, forturi, cetati, turnuri si asezari civile. Anumite elemente ale liniei au fost excavate, unele reconstruite si cateva distruse.” sursa:http://whc.unesco.org/en/list/430

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.