Reprezentanții din Sănătate și Emil Boc se cam bat cap în cap. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, împreună cu consilierul său, Răzvan Cherecheș, consideră că afirmația primarului Cluj-Napoca referitoarea la testarea intensivă este strict politică, scrie știripesurse.ro.

Emil Boc a explicat că testarea intensivă pe care o face Clujul distruge economia locală, iar în acest fel rata incidenței este permanent mare.

„Clujul are o problemă – pentru că se testează mai mult ca în alte județe (câteva mii în Cluj vs. câteva zeci în Vrancea) se și găsesc mai multe cazuri și, în concluzie, se iau restricții mai dure

aparent, Primarul Clujului ar vrea una din următoarele variante:

– să se testeze și în Cluj mai puțin, ca să nu știm cât de serioasă e situația și să ne vedem de treabă

– să se relaxeze restricțiile, indiferent de rata de incidență, pentru că în Cluj se testează mai mult

accept că „experții în sănătate” sunt preocupați de sănătate (evident) și primarul Clujului este preocupat de economie

Primăria Cluj ar trebui să facă o analiză economică să vadă care este impactul real (în cifre) a restricțiilor pe economia Clujului vs. relaxare și impactul (în cifre) pe economie a creșterii și mai mult a numărului de cazuri

apoi, în funcție de rezultat, să își asume responsabilitatea deciziei pe care o va lua, cu costurile asociate (economie funcțională și mai multe internări la terapie intensivă și morți vs. economie afectată și mai puține internări la terapie intensivă și morți)

fără o analiză economică, tot ce avem aici este o declarație politică fără dovezi, care să îl pună pe primar în relații bune cu mediul economic (fără să fi făcut ceva)”, a spus Răzvan Cherecheș.

Emil Boc declarat, joi, că economia din Cluj ar putea fi grav afectată în condiţiile în care guvernanţii vor să schimbe modul în care se calculează rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, ceea ce se traduce prin închiderea mai multor sectoare economice. Primarul Clujului le-a cerut experţilor din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ţină cont de faptul că, prin deciziile lor, „pierderea locurilor de muncă în România devine dramatică”.

„Problema este următoarea: noi raportăm rata de infectare la numărul de testări. La Cluj şi în marile oraşe, populaţia este cu grad ridicat de conştiinţă civică, pe de altă parte, are disponibilitate să plătească costul unui test PCR. Sunt foarte multe teste. O medie de 1.712 teste pe zi, chiar de şapte ori mai mult decât în alte judeţe. Rata de incidenţă se calculează la aceste teste care se fac. Faci teste multe ai rată mai mare, faci teste puţine ai rată mică.

Suntem pe cale de a sufoca economia locală, pe de o parte, pe de altă parte, elevii din a VIII-a şi a XII-a nu pot să meargă la şcoală pentru a putea definitiva pregătirea în vederea examenelor. Prin faptul că am făcut ce trebuie, am respectat măsurile, este un grad ridicat de vaccinare, poate cel mai ridicat din România.

Pe de altă parte, vom închide tot pentru că din nefericire, nu se corelează rata de infectare cu numărul de teste. Atunci ajungi să fii victima propriului tău succes”, a declarat Emil Boc, în direct la România TV.

Primarul Clujului a precizat că le-a cerut experţilor din CNSU „să aibă o unitate de măsură egală pentru toată lumea – să raportăm la acelaşi element toate judeţele din ţară, pentru a putea să menţinem acolo unde este cazul activitatea economică”.

„Pierderea locurilor de muncă în România devine dramatică”, a afirmat edilul Clujului.

Întrebat ce ar înseamna o nouă închiderea Clujului, Emil Boc a spus că „nu se pune problema carantinării Clujului”.

„Nu despre carantină este vorba la noi astăzi. E vorba despre faptul că industria HORECA şi industria locală este sugrumată de faptul că dintr-o rată de 3,14 sau 3,23 nu poţi să o cobori sub 3 ca să poţi deschide măcar HORECA la capacitatea de 30% sau elevii din clasele a VII-a şi a XII-a să meargă la şcoală”, a menţionat Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.