Cei de la UDMR Cluj își încearcă norocul la alegerile parlaentare din decembrie cu o ideologie ce prezintă separarea Transilvaniei de București pe plan economic.

Mai exact, în județele din Transivalvania  și în special în Cluj, UDMR are afișe prin care transmite un mesaj extremist: Taxele noastre să îmbogățească Ardealul!

Imagini pentru udmr 2016

Un banner similar există și la Oradea.

Imagini pentru udmr 2016

Din anul 2009 UDMR, în calitate de gestionar al sprijinului financiar guvernamental destinat comunităţii maghiare, a primit în total peste 28 de milioane de euro, potrivit adevărul.ro.

O mică parte a acestei sume este alocată prin concursuri publice, pentru a finanţa diferite programe comunitare, a publicarea de cărţi şi pentru sprijinirea unor organizaţii mass-media, arată erdely.atlatszo.hu.

Din anul 1994 guvernul acordă sprijin bugetar celor 19 minorităţi etnice recunoscute în mod oficial pe teritoriul ţării, pentru a contribui la finanţarea programelor culturale, în vederea păstrării tradiţiilor şi culturii populaţiilor minoritare din ţară, potrivit unui articol publicat pe erdely.atlatszo.hu, semnat de Zoltan Sipos.   Aceste sume se alocă din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care funcţionează în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Suma alocată revine unei organizaţii care reprezintă minoritatea respectivă. În cazul maghiarimii din România, din 2009, această organizaţie este UDMR.

De-a lungul timpului acest sprijin guvernamental, respectiv administrarea ei a cauzat mai multe dezbateri în sânul comunităţii maghiare.   La început, înaintea adoptării Legii nr. 27/1996 cu privire la partidele politice, aceste sume au fost încredinţate direct UDMR, care i-a cooptat şi reprezentanţii sferei civile maghiare în administrarea banilor. Din anul 2003 UDMR a desemnat Fundaţia Communitas ca organizaţie însărcinată cu împărţirea banilor proveniţi din bugetul de stat.

Din anul 2009 UDMR a renunţat la finanţarea acordată partidelor şi a preluat administrarea alocaţiei cuvenite minorităţii maghiare. Din acest moment sarcina Fundaţiei Communitas era să folosească o parte din sumele acordate de UDMR pentru finanţarea unor proiecte comunitare.   Banii UDMR sau banii comunităţii maghiare? De foarte mult timp se pune întrbarea, în comunitatea maghiară, cui i se cuvin aceşti bani? Organizaţiei desemnate de guvern sau comunităţii maghiare din Transilvania? În acest caz Fundaţia Communitas, respectiv UDMR având doar responsabilitatea de a administra şi împărţi aceste sume alocate de guvern. Poate că la prima privire dezbaterea pare o despicare a firului de păr, dar ea vizează de fapt o problemă foarte serioasă, mai arată sursa citată.

Dacă banii se cuvin de drept UDMR, aşa cum conducerea Uniunii susţine, atunci se poate argumenta că organizaţia decide după bunul plac în legătură cu folosirea acestor bani, şi trebuie să răspundă numai în faţa Departamentului pentru Relaţii Interetnice, a Secretariatului General al Guvernului, respectiv a organelor de stat care verifică cheltuirea banilor din administraţia publică. Însă în cazul în care banii alocaţi de guvern sunt destinaţi de fapt comunităţii maghiare din ţară, UDMR fiind doar o persoană juridică care administrează aceste sume, atunci organizaţia are datoria cel puţin morală, dacă nu chiar legală să informeze în detaliu această comunitate cu privire la cheltuirea sprijinului financiar din partea statului.   Dintr-o explicaţie din anexă a unei hotărâri guvernamentale reiese clar că cea de-a doua interpretare este cea corectă.

În anexa Hotărârii nr. 396/2009 apare pentru prima dată UDMR ca „beneficiar şi gestionar al sumei alocate maghiarimii din Transilvania din bugetul de stat.”   Jurnaliştii de la erdely.atlatszo.hu au arătat că cei responsabili de coordonarea banilor nu au dat detalii prea multe despre cheltuirea acestor fonduri, uneori mărginându-se doar la a spune numele imobilului sau produselor cumpărate. „Costul deplasărilor din 2012 însumează de exemplu 403 mii de lei (în jur de 90 de mii de euro). Iar dacă împărţim suma cu cea care se poate acorda pentru cheltuielile de deplasare, în conformitate cu legile în vigoare (în cazul deplasărilor în ţară această sumă fiind de 32,5 de lei/zi, în cazul deplasărilor în străinătate în jur de 35 de euro/zi), atunci reiese că sumele din documente acoperă peste 12 mii de zile în deplasare în ţară sau 2500 de zile de deplasare în străinătate“, mai arată erdely.atlatszo.hu.

De asemenea, în articol este arătat faptul că organizaţia condusă de fostul preşedinte Marko Bela a primit 130 mii euro pentru publicarea de cărţi şi periodice, mai susțin cei de la Adevărul.ro.

1,9 milioane euro pentru întreţinere „Dintr-o privire în ansamblu a documentaţiilor reiese şi faptul că în 2011 apare o creştere surprinzătoare a sumelor alocate întreţinerii şi renovării clădirilor care găzduiesc UDMR: în timp ce în alţi ani era vorba de 3-4,5 milioane de lei anual, în 2011 UDMR trece 8,5 milioane de lei (1,9 milioane de euro) în această rubrică. Pentru a înţelege despre câţi bani este vorba: costurile de întreţinere în cazul celor 40 de sedii UDMR ar atinge această sumă dacă timp de un an s-ar plăti lunar câte 17 mii de lei (în jur de 3700 de euro) pe facturi de gaz, apă şi electricitate, mai arată materialul celor de la erdely.atlatszo.hu.

udmr-logo

Achiziţiile de autoturisme reprezintă în fiecare an sume importante pe listele de investiţii în bunuri mobile şi imobile ale UDMR. Se pare că din 2009 UDMR a cumpărat 24 de maşini din banii alocat de guvern (conform afirmaţiilor lui Kovács Péter, UDMR dispune de 29 de autoturisme).   Marea majoritate a acestora sunt maşini Dacia Logan, în general cu dotări obişnuite folosite de angajaţi.Însă funcţiile din conducere sunt asociate cu autoturisme de clasă medie ca Škoda Octavia sau pentru şi mai exigenţi: Volkswagen Passat şi Škoda Superb, aproape de clasă superioară. În anul 2009 preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a primit o maşină de serviciu Honda Accord…Citeste mai mult: adev.ro/ohcxoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.