Claudiu Crișan, fost inspector coordonator județean la ISCTR, și co-inculpat în dosarul de corupție instrumentat de DNA pe numele fostului șef al instituției, Rareș Pop, a depus mărturie în fața instanței, declarație în care, în primă fază, a arătat că avea o relație de strânsă prietenie cu șeful său, și apoi a recunoscut mai multe din capetele de acuzare formulate de procurori.

 

Amintim că în sarcina lui Claudiu Crișan s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată.

„În sarcina aceluiaşi inculpat Crişan Claudiu Vasile s-a mai reţinut că în perioada 2013 și până în prezent, în mod repetat, ar fi încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier”, scrie în rechizitoriu.

 

Încâlcite sunt căile Domnului

Crișan își începe declarația povestind că a avut un parcurs profesional cel puțin interesant. Acesta a studiat Teologia și a sperat să îi fie alocată o parohie. Când acest lucru nu s-a întâmplat, a dat examen la ARR Arad, unde s-a angajat în anul 2004. Șase ani mai târziu, Claudiu Crișan s-a mutat la Cluj, la ISCTR, considerând că aici va avea condiții mai bune de creștere a copilului.

”În anul 2012 am fost numit inspector coordonator județean, la ISCTR IT 4, la propunerea lui Rareș Pop. Cu acesta am legat o relație de amiciție, motiv pentru care nu am pus la îndoială solicitările și cerințele lui în ceea ce privește desfășurarea activității. L-am admirat pentru că era un tânăr care a venit din mediul privat, unde a avut succes, și era activ și în mediul politic”, a spus Crișan.

 

La început nu aveau nici sediu

Potrivit fostului inspector coordonator ISCTR, în perioada în care a fost la conducere, Rareș Pop nu le-a cerut colegilor decât să respecte legea. ”Toți inspectorii aveau interese legate de transportatori, unii chiar provin din acest mediu și au rude care lucrează în transporturi”, a spus Crișan, care a adăugat că la început, instituția nici măcar nu avea sediu sau proceduri de desfășurare a controlului, astfel că activitatea defășurată era superficială și subiectivă.

”La ședințele de lucru cu șefii ierarhici, din ceea ce s-a discutat, am tras concluzia că mi s-a cerut să desfășor în primul rând activitate de prevenție, pentru că legislația de atunci era foarte dură, sancțiunile severa, chiar și pentru abaterile minore”, a spus Claudiu Crișan. ”Transportatorii rutieri erau revoltați de controalele abuzive, de sancțiunile aplicate în mod abuziv, astfle încât am apreciat că trebuie să iau calea de mijloc, să fiu un tampon între aceștia și inspectorii de trafic, pentru echilibru și o cât mai bună desfășurare a activității”, a continuat acesta.

 

Nu și-a contestat superiorii

Coinculpatul lui Rareș Pop a spus că intervențiile primite veneau pe cale ierarhică, dat pentru care a apreciat că nu este cazul de a nu le da curs, pentru a nu-și pierde locul de muncă, care reprezenta singura sursă de venit a familiei sale. ”Au fost solicitări telefonice, dar nu au fost toate intervenții, am vrut doar să cer informații sau să clarific anumite aspecte legale, fără a urmări vreo favorizare a celor opriți în trafic. Nicio intervenție nu a fost pentru obținerea unor foloase personale”, susține acesta.

În ceea ce privește acuzațiile DNA că ar fi căutat sprijin politic, Crișan subliniază că nu a avut niciodată nimic de-a face cu acest domeniu, în care nu are deloc cunoștințe, astfel că nu are de ce să intervină în acest sens. De asemenea, procurorii susțin că inspectorii ar fi acționat așa cum le spunea Claudiu Crișan din teamă că ar putea să-și piardă locul de muncă, dar acesta arată că funcția pe care o ocupa, care nu era remunerată special față de cea de inspector, nu avea și atribuții de numire sau schimbare a acestora.

 

Admite varianta DNA

Cu câteva excepții, Crișan a arătat instanței că recunoaște că a intervenit în mai multe cazuri, acestea fiind obiectul a aproximativ 20 de capete de acuzare. ”Atunci când am intervenit am făcut-o la solicitarea șefilor, a colegilor din ISCTR, a directorului RAR sau a unor cunoștințe, dar nu le-am spus niciodată inspectorilor să nu sancționeze pe cineva, ci doar să fie mai blânzi, cum nici nu le-am impus să aibă o anumită atitudine față de persoane anume”, a subliniat Crișan.

Cinci dintre acuzațiile pe care nu le recunoaște fostul inspector țin de legătura sa de amiciție cu o firmă de pregătire profesională în transporturi. Acesta a spus că a acceptat să facă cunoscută oferta de școlarizare a societății respective fără a ști că astfel ar încălca legea. Acesta a considerat că pur și simplu prezintă transportatorilor încă o opțiune de pe piața ofertelor în acest domeniu.

 

Regretele lui Crișan

În alte spețe în care Claudiu Crișan a ales să nu-și recunoască vinovăția, acesta a spus că a fost contactat de transportatori pentru a afla dacă trebuie să trimită alte mașini pe traseu, sau ce măsuri trebuie să ia pentru a remedia problemele detectate de inspectori. ”În ceea ce-l privește pe Rareș Pop, acesta, venind din mediul privat, era mai permisiv, în sensul că a ales ca mai întâi să-i prevină, și abia apoi să-i sancționeze.

Regret sincer faptele comise, că nu mi-am dat seama de nelegalitatea acestora și nu mi-am îndeplinit atribuțiile de serviciu, lăsându-mă influențat pe cale ierarhică. Cred în continuare că cele întâmplate ulterior sunt o pedeapsă pentru că am ales calea laică”, a spus Claudiu Crișan în finalul declarației date în fața instanței.

 

Acuzațiile DNA 

Fostul șef al ISCTR și vicepreședinte al PNL, Rareș Pop, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție din Cluj. El este acuzat de săvârșirea a peste 80 de fapte penale, majoritatea fiind de abuz în serviciu.

Oficialii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) vorbesc în rechizitoriul întocmit de Anemaria Cireap despre 76 de fapte legate de abuz în serviciu, precum și alte fapte prin care șantaj, luare de mită, desfășurări de activități în incompatibilitate cu funcția deținută, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, dar și fals intelectual.

La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Pop Rareș Vasile include în sfera de competenţă judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.