Dupa o serie de reglari de conturi intre “greii” din constructii, viitoarea rampa de gunoi a Clujului va fi construita de consortiul format din societatile Confort SA – Atzwanger SPA – Ladurner Impianti SRL – SV Vel Service SA, chiar daca pretul este mai mare decat cel ofertat de SC Hidroconstructia, societatea care a fost descalificata in urma mai multor contestatii. Cele doua societati romanesti (Confort SA si Vel Service SA) sunt controlate de un “rege al asfaltului” din Timisoara, milionarul Georgica Cornu. Din cealalta firma, Vel Service, fac parte, direct sau prin interpusi, fostul ministru si secretar de stat, Ionel Blanculescu, si fostul vicepresedinte al Camerei de comert si Industrii Bucuresti, Ioan Badea.

La inceputul acestei saptamani, Consiliul Judetean Cluj  va semna contractul pentru construirea rampei de deseuri a judetului cu consortiul format din Confort SA – Atzwanger SPA – Ladurner Impianti SRL – SV Vel Service SA care, pentru suma de 31 de milioane de euro, va trebui sa finalizeze proiectul in termen de 14 luni.
In prima faza, acest contract a fost atribuit consortiului format din firmele Hidroconstructia – Iridex – Argif, care au ofertat pentru 29,7 milioane de euro. Chiar daca, in prima faza, CJ Cluj a atribuit contractul firmelor care au cerut mai putini bani, decizia a fost contestata la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si, ulterior, in instanta. Insa, in ambele situatii cei de la Confort SA si Vel Service SA au avut castig de cauza, astfel ca administratia judeteana a trebuit sa semneze cu cei de la Confort si Vel Service.
Centru Integrat de Management al Deseurilor este finantat din bani europeni si investitia totala este evaluata la 76 de milioane de euro, suma pe care Uniunea Europeana o sustine in proportie de 70%.
Acesta nu este singurul proiect pe managementul deseurilor castigat de cei de la Confort SA. In cursul lunii trecute, Consiliul Judetean Arad a acordat Proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad” firmei Confort SA. Va¬loarea proiectului este 122.573.648 de lei, din care valoare eligibila conform POS, 112.905.765 lei. Din aceasta ultima valoare, co-finantarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adica 90.324.607 de lei.
Tot la Arad, cei de la Confort in asociere cu Vel Service au castigat in toamna anului trecut proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”. De aceasta data, valoarea proiectului s-a ridica la 122 milioane lei.

Afaceri cu ministri si fosti agenti

SC Vel Service SA este o societate care anul trecut a avut o cifra de afaceri de peste 24.7 milioane de lei, fata de anul trecut, cand cifra de afaceri a societatii a fost de 875.384 de lei. Potrivit site-ului Ministerului de finante, firma are 14 angajati iar obiectele de activitate sunt “Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor” si “Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat”.
Partea interesanta a acestei societati apare in structura actionariatului. SC Vel Service este controlata de Simona Badea si de firma STRUCTURAL CONSULT INVESTITII SI DEZVOLTARE SA. La randul ei, aceasta firma este controlata a Simonei Badea, iar printre administratorii firmei se regaseste Ionel Blanculescu. Acest personaj este un fost ministru interimar al Sanatatii pe vremea lui Adrian Nastase si fost ministru delegat pentru coordonarea Autoritatilor de control, in aceeasi perioada. Blanculescu a fost Secretar de stat, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare si a lucrat 13 ani in Ministerul Apararii Nationale ocupandu-se cu “activitatea de analiza”. De asemenea, Blanculescu se poate mandri cu un certificat de atestare F.B.I. in activitatea de combatere a crimei financiare si de prevenire a folosirii circuitelor bancare in spalarea de bani murdari.
Patroana societatii Vel Service SA, Simona Badea, este sotia fostului vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrii Bucuresti, Ioan Badea, care, in urma cu doi ani, a fost dat afara de la Camera de comert.  El a fost consilier local din partea liberalilor la primaria lui Vanghelie (Primaria Sectorului 5 din Capitala) si unul dintre asociatii fostului ofiter de Informatii, Sorin Dobarcianu.

Regi si urmariti

Cealalta societate, Confort SA, detinuta de CORNU GEORGICA si CARAIMAN LUCIAN NICU, este cea mai mare firma din judetul Timis, cu o cifra de afaceri pe anul trecut de 752 de milioane de lei si aproape 1.000 de angajati.
Georgica Cornu este cel mai bogat timisorean si presedintele Camerei de Comert si Industrie Timis si are o avere evaluata la peste 110 milioane de euro, firmele lui facand, preponderent, afaceri cu statul roman. Pana in 2004, Cornu este un apropiat al PSD, dupa 2005 sprijinind politicienii democrati. Este unul dintre prietenii lui Mihai Stanisoara, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala si fost Ministru al Apararii Nationale in guvernul Boc intre decembrie 2008 si decembrie 2009. Cornul are contracte n derulare cu majoritatea administratiilor judetene si locale din tara, precum si cu institutii centrale cum ar fi Enel Distributie Banat, Hidroelectrica, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sau  Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri. Conform unui top al firmelor care fac afaceri cu statul, Georgica cornu se situeaza, prin intermediul firmelor lor, pe locul III, dupa Spedition UMB Bacau, patronata de familia Umbrarescu, si Romstrade Giurgiu, patronata de Nelu Iordache.
Lucian Caraiman, partenerul de afaceri al lui Cornu, se numara si el printre milionarii timisoreni si are o avere estimata de Forbes la 24 de milioane de euro.
El este implicat si intr-un scandal care a ajuns sa fie anchetat de procurorii DNA din Timisoara. Caraiman a fost acuzat de dare de mita, delapidare, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata.
“In cursul anului 2003, inculpatul Milea Livius Ioan, in calitate de director general al filialei Electrica Banat, a primit cu titlu de mita de la inculpatul Caraiman Lucian-Nicu mai multe bunuri si servicii (materiale de constructii si lucrari de constructii) in valoare totala de 23.633,15 RON si 511 euro destinate constructiei vilei sale din comuna Sanandrei, jud. Timis. In schimbul mitei, filiala Electrica Banat a incredintat in mod nelegal catre S.C. Confort S.A. contracte de executie a unor lucrari de reparatii la Caminul de nefamilisti al S.C. Electrica SA in valoare de aproximativ 700.000 RON si a platit catre aceasta societate pretul unor lucrari neefectuate sau supraevaluate. Prin aceasta, filiala Electrica Banat a fost prejudiciata cu peste 23.000 RON.
La randul sau, inculpatul Erimescu Gheorghe, in calitate de director comercial al Sucursalei de Intretinere Electrica Banat, a primit de la inculpatul Caraiman Lucian Nicu tamplarie PVC si lucrari de constructii si amenajari pentru apartamentul fiului sau in valoare totala de 4.545,99 RON si 709 euro pentru a favoriza S.C. Confort S.A. sa obtina in mod nelegal contractele de reparatii la Caminul Electrica si pentru a plati catre aceeasi firma unele lucrari neefectuate sau efectuate necorespunzator.
Pentru aceleasi „servicii”, inculpatul Boc Sorin, in calitate de director economic al Sucursalei de Intretinere Electrica Banat, a primit de la inculpatul Caraiman Lucian Nicu tamplarie PVC tip termopan in valoare de 1.500 de euro si lucrari de constructii amenajari in valoare de 4.783,73 RON efectuate la locuinta sa din comuna Liebling, jud. Timis, inculpata Crudu Iulia Anca a primit lucrari de constructii-amenajari la locuinta sa din Timisoara in valoare de 4.800, 42 RON, iar inculpatul Salvari Ioan a primit bunuri in valoare de 731 euro si servicii de amenajare a unei brutarii administrate de sotia sa.
SC Enel Distributie Banat SA (societate care s-a infiintat in urma privatizarii FDFEE Electrica Banat) s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 11.386,34 RON, restul de 12.050,37 RON fiind retinut drept prejudiciu la SISEE Electrica Banat SA care, pana la terminarea urmaririi penale in cauza, nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza”, arata procurorii DNA. Caraiman a fost trimis in judecata, gasit vinovat de magistratii Tribunalului Timis, dar a facut recurs, a contestat decizia respectiva, in acest moment fiind mai multe procese pe rolul instantelor timisorene.

BOX
Solutia Tribunalului Timis in privinta unuia dintre actionarii de la Confort SA
“Condamna inculpatul C.L.N. (Caraiman Lucian Nicu) la:- 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare. Aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani inchisoare,la care adauga un spor de 1 an inchisoare,urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa rezultanta de 5 ani inchisoare. Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute la art.64 lit. a teza 2 si b C.p. pe o perioada de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute la art.64 lit.a teza 2 si b C.p. pe durata executarii pedepsei”, arata sentinta instantei din martie 2011. Caraiman a facut recurs la aceasta solutie si are pe rol mai multe procese.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.