Protejații Securității de la Facultatea de Chimie și-au făcut de cap cu legea în lanț, tot mai multe nereguli ieșind la iveală. Și pentru că Securitatea n-a fost adepta discriminării de gen, după cazul numirii lui Șerban Agachi ca profesor plin a urmat cazul unei profesoare, anume Tomoaia-Cotișel Maria, însă de această dată miza a fost mărită, trecând de la posturi în cadrul Universității la locuințe. În premieră, reporterii Gazeta de Cluj au ajuns în posesia unor informații halucinante, din surse sigure.

Scurt istoric „informativ”

A fost odată ca niciodată, pe vremea comuniștilor, un profesor de matematică, pe nume Rus Sever, care avea un contract de vânzare-cumpărare al unui apartament cu statul român. Între timp, profesorul a fugit în Statele Unite ale Americii, iar comuniștii i-au luat, evident, apartamentul.

În paralel, avem familia Tomoaia-Cotișel, formată din Maria, profesoară la Facultatea de Chimie, și Constantin, chimist, pseudo-profesor de română-engleză, traducător etc, dar și fost colonel securist.

În acea perioadă, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (BCU) oferea un fel de locuințe sociale cadrelor didactice ale Universității Babeș-Bolyai – pentru o chirie moderată, acestora li se asigura locuința câtă vreme aveau locul de muncă respectiv – locuința de serviciu.

După ce comuniștii i-au luat apartamentul profesorului de matematică, acesta a ajuns în posesia BCU, care l-a repartizat familiei Tomoaia-Cotișel, cei doi activând, în acel moment, în cadrul UBB.

Totul bine și frumos, până când au început să apară bursele pentru plecarea în străinătate…

Familia Tomoaia-Cotișel a fost plecată mai întâi prin Anglia și Germania, după care s-a stabilit în SUA. În 1989 au căzut comuniștii. Astfel, profesorul Rus și soția sa au dorit revendicarea apartamentului. 

A urmat o luptă crâncenă, familia Tomoaie-Cotișel având armamentul plin de acte false.

A fi sau a nu fi angajat la UBB

În anul 1992, la insistențele Facultății de Chimie (pe vremea când era Ionel Haiduc rector), doamnei Maria Tomoaia-Cotișel i-a fost desfăcut disciplinar contractul de muncă, pentru ca un an mai târziu, același lucru să i se întâmple și soțului. Astfel, „Se certifică de către noi că d-nei TOMOAIA-COTIȘEL MARIA i s-a desfăcut contractul de muncă începând cu dată de 1 noiembrie 1992, conform art. 130, lit. „i” din Codul Muncii, întrucât nu s-a mai prezentat la post.

S-a eliberat prezenta [adeverință] spre a-i servi împuternicitului acesteia, RUS SEVER, la Direcția de Administrare a Imobilelor de stat Cluj-Napoca.” + „Se adeverește prin prezenta [adeverință] că dl. TOMOAIA COTIȘEL CONSTANTIN a fost angajatul nostru în perioada 1.07.1985-1.04.1993. Dl. Tomoaia C. Constantin a încetat activitatea în cadrul instituției noastre la data de 01.04.1993, când i s-a desfăcut contractul de muncă.”, adeverințe care dovedesc minciunile soților Tomoaia-Cotișel, după ce aceștia au încercat să convingă (sau cel puțin să inducă ideea) că apartamentul ar trebui să le rămână, ca drept al lor, ca profesori (inexistenți) la UBB. De asemenea, este vizibil și faptul că aceștia au falsificat acte și declarații, după cum urmează:

„Am speranța că la întoarcerea noastră acasă, în Cluj-Napoca, România, subsemnata cu întreaga familie: Andrada Tomoaie-Cotișel (fiica) și Domnul Profesor, Constantin-Ioan Tomoaia-Cotișel (soțul) ne vom bucura de toate drepturile de cetățeni români cu studii în SUA, și vom avea apartamentul nostru din Str. Tarnița, nr. 1, apartamentul 5, Cluj-Napoca, unde să locuim.”, scria Maria Tomoaia-Cotișel pe 7 martie 1997, către Judecătoria municipiului Cluj-Napoca,

pentru ca, în aceeași zi, către aceeași instituție, să apară o întâmpinare identic formulată, după cum urmează: „Sperăm că la întoarcerea în România, D-na Prof. Maria Tomoaia-Cotișel și întreaga ei familie: Andrada Tomoaia-Cotișel (fiica) ți D-nul Profesor Constantin-Ioan Tomoaia-Cotișel (soțul), se vor bucura de toate drepturile de cetățeni români cu studii efectuate în SUA. De asemenea, nădăjduim că Dumnealor vor putea locui în continuare în apartamentul menționat mai sus, unde sunt titulari și proprietari. Revenirea Familiei Tomoaia-Cotișel în activitatea de învățământ și cercetare științifică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca reprezintă răspunsul prompt la invitația Universității Clujene, „Apel către diaspora și exil”, publicată recent în „România Liberă”, pagina 10, din 21 ianuarie 1997.”, „semnată” de Robert Levine, directorul instituției în cadrul căreia doamna Tomoaia-Cotișel ar fi activat cât s-a aflat în State. Mai mult decât atât, formularea caută să inducă instanța în eroare, insuflând ideea că „invitația” lansată de UBB ar fi mult mai personală în ce-i privește pe soții Tomoaia-Cotișel, care nu mai ocupau la acel moment nicio funcție în cadrul universității.

În plus, soții Tomoaia-Cotișel au tot susținut în timpul procesului că nu sunt cetățeni străini și că domiciliul lor este stabilit în Cluj-Napoca, însă nimeni nu a locuit în acel apartament de-a lungul anilor, fiind lăsat gol! Există o discrepanță usturătoare între teorie și practică, după cum dovedește și adeverința eliberată de președintele Asociației de Locatari din acea vreme: „Prin prezenta adeverim că în ultimii 3(trei) ani, adică din 1994, în apartamentul NR. 5 SC. 1 BLOC B5 str. TARNIȚA NR. 1 nu a locuit nici un membru al familiei TOMOAIA COTIȘEL.

Ai probleme cu locul de muncă? Te rezolvă Securitatea

Dincolo de aceste probleme care denotă devieri grave de la ce înseamnă moralitatea, ori cel puțin păstrarea minimei decențe pentru ce constituie legalitatea măcar în acte, doamnei Tomoaia-Cotișel îi este bine acum. În prezent, dumneai este angajată la Facultatea de Chimie în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de UEFISCDI, câștigând bani grei și de pe urma indemnizațiilor primite de la Academia Oamenilor de Știință, toate acestea, bineînțeles, fără să omitem că a fost reangajată în timpul mandatului lui Andrei Marga, despre care se știe deja ce rol a jucat și ce legături a avut cu Securitatea. 


Citește și: Profesorul Șerban Agachi a fost creat de „prieteni”

1 COMENTARIU

  1. Este palpitanta povestea, dar… Din casa lui Rus Sever a fost scoasa cu executorul judecatoresc… Mai interesant ar fi de aflat cum a obtinut o casa sociala in blocurile facute in zona oser pentru nevoiasii clujeni. Cum de Primaria Cluj-Napoca prezidata la acea vreme de dl prof. Apostu (ca director tehnic si apoi primar), adica sotul nepoatei prof. Cadariu ( tot de la Fcaltatea de chimie care a fost pensionat anticipat in anii ’70, pentru ca nu a trecut la examen o „pila” de nomenclaturist!, asa exemplu de coloana vertebrala la mult hulitii profesori universitari de moda veche!) a aprobat repartizarea unei locuinte sociale unui cadru didactic al UBB, care locuia de fapt, si locuieste si in prezent (figurand in evidentele de plata a impozitelor), intr-un apartament in zona Dorobanti/Mosoiu, cumparat pe numele fiicei Andrada Tomoaia-Cotisel (care nu a pus piciorul in Romanica dupa stabilirea in SUA)???? Cum doarme linistita dna profesor Maria Tomoaia Cotisel, cand stie ca a obtinut o locuinta (a inchiriat-o sau instrainat-o de atunci, cine stie?) in detrimentul unor persoane, care poate chiar nu aveau conditii de locuit si care au ramas pe drumuri din cauza dorintei ei de capatuiala? Asta, da, exemplu de profesor universitar de „moda noua”, tip Dinu Paturica! Asadar, asteptam continuarea investigatiilor si dezvaluirilor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.