Guvernul s-a reunit în ședință, marți dimineață, pentru a completa hotărârea privind starea de alertă, după intrarea în vigoarea a legii carantinei.

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern

Şedinţă de guvern, convocată de Orban pentru modificarea Hotărârii privind starea de alertă în România

Posted by Gandul on Monday, July 20, 2020

Declarațiile premierului Ludovic Orban:

În sfârșit avem Legea izolării, carantinării, care a intrat în vigoare de la ora 0.00.

Trebuie să reamintim românilor că în urma deciziei CCR peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament. Nu am avut nici posibilitatea legală de a impune izolarea lor la domiciliu.

Pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă nu am putut dispune izolarea contacților.

Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte extrem de negative.

Obligația noastră este să luăm toate măsurile pentru a opri răspândirea epidemiei.

În cursul dimineții am avut pe video reuniunea CNSU care a luat deciziile necesare.

Azi am hotărât să particip la ora 11.00 la reuniunea Colegiului Ministerului Sănătății cu directorii DSP-urilor și la ora 17.00 la videoconferința cu prefecții pentru a clarifica toate aspectele, pentru a transmite toate măsurile necesare în urma adoptării legii.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

Hotărârea 36

Se certifică pandemia de Covid-19

Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai  mare decât cea din România.

Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.

Sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină.

În curs de actualizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here