A fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea energetică, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B. Sediul Prefecturii Cluj va fi reabilitat cu peste 37 de milioane de lei din care aproape 12 milioane vin din PNRR.
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!
Lansare Proiect: Reabilitarea energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B
Joi, 5 ianuarie 2023, dl Lucian BODE, ministrul afacerilor interne, în calitate de reprezentant-lider partener, a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului Reabilitarea energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B.
Proiectul este finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul axei 2- Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Componenta 5 -Valul renovării.
Obiectivul general al proiectului vizează reabilitatea energetică moderată a clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj. Valoarea totală a investiției este 37.212.929,88 lei cu TVA din care valoarea finanțării PNRR este de 11.770.622,68 lei cu TVA. Durata proiectului este de 36 de luni.
Proiectul este implementat de Instituția Prefectului județul Cluj în calitate de beneficiar al finanțării, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, având calitatea de lider partener.
În urma reabilitării, Palatul Administrativ, care găzduiește Instituția Prefectului – Județul Cluj, se va încadra într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumului de energie pentru încălzire. Rezultatele obținute vor duce la reducerea cu 38,68% a energiei primare și cu 33,60% a emisiilor de CO2, conform specificațiilor Raportului de Audit Energetic.
Pe termen lung, prin implementarea proiectului, ne propunem scoaterea din pericol a monumentului istoric prin ample lucrări de reabilitare dar și conștientizarea comunității locale în ceea ce privește valoarea și importanta monumentelor istorice-clădiri administrative”, se aratp pe pagina de Facebook a instituției.