Poliția Română a desfășurat în 3 februarie percheziții în 24 de județe. Motivul a fost existența unui grup infracționar la nivel de național, precum și suspiciuni de evaziune fiscală, uz de fals și delapidare. Astfel că, printre județele în care s-au efectuat percheziții domiciliare s-a numărat și Clujul.
La începutul acestei luni s-a declanșat o anchetă deoarece din cercetările efectuate de organele specializate „a reieşit faptul că, în perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, un grup de persoane – administratori ai unei societăţi şi alte persoane din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj, ar fi comercializat, prin intermediul unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Mureş, avize secundare de însoţire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-au vândut către societăţi comerciale de profil de pe raza a 24 de judeţe din ţară.”
Șeful de la Ocolul Silvic Apuseni-Valea Ierii, încerca să cumpere legea
După perchezițiile efectuate de Poliția Română au ieșit la iveală detalii semnificative. Afaceristul din Alba, Horea Oneț, ocupa funcția de șef la Ocolul Silvic Privat Horea Apuseni – Valea Ierii mituia organele de ordine pentru a „închide ochii” la ilegalități. Conform datelor apărute în Ziarul Clujean, acesta și-a extins afacerile pe județul Cluj, în comuna Beliș. Ba mai mult, acesta a fost prins în flagrant, miercuri, 3 februarie în timp ce încerca să-i mituiască pe polițiștii din comuna clujeană Beliș.
Polițiștii clujeni nu numai că au refuzat banii de mai multe ori, dar i-au făcut acestuia și un flagrant.
Însă suspect este faptul că deși flagrantul este considerat cea mai tare probă în dovedirea unei infracțiuni, Oneț a fost lăsat în libertate.
În vara anului trecut, precizează sursa mai sus menționtă, agenții de la Beliș i-au făcut lui Oneț dosar penal pentru furt și tăiere ilegală de arbori. O jumătate de an mai târziu, ieri, același Horea Oneț a vrut să dea șpagă polițiștilor care îl cercetau.
Miercuri, după mai multe încercări eșuate de a-i face pe polițiștii din Beliș să închidă ochii la defrișările făcute de el și oamenii lui, dar și pentru a-i reduce la tăcere, Oneț a încercat să le ofere mită. Polițiștii de la Beliș au organizat un flagrant, împreună cu cei de la Direcția Generală Anticorupție, și Oneț a fost prins în timp ce îi înmâna unui agent un plic cu bani.
„Agentului D.B. i-a fost oferită, într-un plic, suma aproximativă de 3.000 de lei. La această sumă s-a adăugat promisiunea că la șeful Postului de Poliție Beliș îi va aduce un plic mult mai consistent și la vară o mașină de lemne în valoare de 4.000 – 5.000 de lei. Aceste cadouri, dacă putem să le spunem așa, erau oferite pentru ca polițiștii să nu controleze camioanele lui și transporturile de lemne. Oarecum, voia să devină protejat al polițiștilor din Beliș”, au declarat în exclusivitate, pentru Ziarul Clujean, surse din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Horea Oneț dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru audieri
După acest episod nimeni nu scoate o vorbă. Nu se știe dacă procurorul de caz l-a dus pe Oneț în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă sau l-a lăsat liber după audieri.
Secret este și numele procurorului care se ocupă de caz. Nici reprezentanții DGA de la București nu au reușit să afle numele acestuia de la colegii lor de la Cluj.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a confirmat că este un dosar în lucru și atât, fără a da detalii legate de caz. Horea Oneț este extrem de bogat, spun cei care îl cunosc. Acesta are mai multe case și autoturisme, toate cumpărate din afacerile cu lemn, arată locuitorii din Horea.
Oneț are o impunătoare casă, cu 6 băi, în localitatea Horea – Alba, o pensiune în localitatea clujeană Beliș – zona Ursoaia, un imobil cu două etaje în localitatea Mătișești – Alba și încă o casă cumpărată pentru fiica lui în Alba Iulia. Nici la capitolul autoturisme nu stă rău Oneț. Acesta are mai multe mașini de producție românească, achiziționate din fabrică, dar pentru copiii lui a cumpărat mașini scumpe.
Paravan de dreptate, blat în realitate
Oneț avea relații și în Camera Deputaților. Acesta era prieten cu Corneliu Olar, un fost deputat din partea PDL. În luna mai a anului trecut, Cei doi sau mobilizat la Cîmpeni pentru a participa la proteste împotriva EXPLOATĂRII ABUZIVE A PĂDURILOR.
Așa e! Șeful Ocolului Silvic, Oneț protesta alături de deputatulCorneliu Olar, omul pe care presa locală din zonă îl etichetează ca fondator al Mafiei Lemnului din Apuseni.
Copilul deputatului vindea lemne din canton de la Nicolae Oneț, la Holtzindustrie în urmă cu câțiva ani.
Influențe la voturile din 2012
De-a lungul timpului, Oneț a făcut mai multe fapte penale. Spre exemplu în 2012, acesta era denunțat de reprezentanții PNL Alba în atenția Biroului Electoral Județean să verifice aceste incidente și să ia măsuri. Potrivit acestora, soția primarului din localitatea Vidra, Monica Resiga, dar și angajații Ocolului Silvic Horea-Apuseni, Petru Neag și Nicolae Oneț, stau în fața secțiilor de vot, îndemnând cetățenii și făcând presiuni asupra acestora pentru a nu participa la vot.
Incidentele au fost semnalate la secțiile, 429 din Vidra, 271 din Horea și la secția 274 din comuna Horea.