Şefi vechi la aceleaşi apucaturi

Odata cu liniştirea apelor politice din administraţiile clujene, cea municipala şi cea judeţeana, au aparut şi primele propuneri pentru cei care vor ocupa funcţiile de conducere ale instituţiilor deconcentrate  clujene. Chiar daca in mare parte, directorii vor fi schimbaţi pe criterii politice, exista cateva persoane care vor ramane in funcţii, unii pe criterii de competitivitate, alţii pe cat de mult au cotizat. Insa, problema majora a viitorilor şefi este ca nu sunt nume noi care ar putea fi buni manageri economici, ci sunt aceleaşi persoane care s-au mai perindat pe la instituţiile respective atunci cand culoarea politica le-a permis.

Dupa ce preşedintele consiliului judeţean, primarul şi prefectul au fost validaţi in funcţii, impreuna cu consilierii locali şi judeţeni, au inceput şi numirile pentru funcţiile instituţiilor deconcentrate. In marea lor parte, noii şefi sunt de fapt obişnuiţi cu birourile respective pentru ca au mai ocupat aceste funcţii atunci cand liberalii şi pesediştii au mai fost la conducerea judeţului şi a municipiului. Prima ”victima” a Guvernului Ponta a fost reprezentantul guvernului in
teritoriu, adica Prefectul Clujului, PDL-istul Florin Stamatian, a fost schimbat din funcţie cu PSD-istul Gheorghe Vuşcan. Urmatorul numit in funcţie a fost Valentin Cuibuş, desemnat sa ocupe funcţia de şef al Inspectoratului Scolar Judeţean Cluj. La scurt timp dupa aceasta numire, a fost schimbat din funcţie şi Ioan Pantelimon, care ocupa funcţia de şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, iar in locul lui a fost numit, provizoriu, Marius Cataniciu. Insa, Cataniciu nu va ocupa pre mult aceasta funcţie pentru ca el vizeaza alt post, anume cel de director al Hidroelectrica Cluj. Astfel ca, la conducerea direcţiei care gestioneaza drumurile judeţene va fi numit Eugen Cecan, un liberal care a mai ocupat aceasta funcţie. De altfel, conform unor documente aflate in arhiva direcţiei de drumuri judeţene, Eugen Cecan este persoana care a aprobat dublarea preţului la centura Valcele Apahida. Marius Cataniciu este partener de afaceri şi prieten cu fostul şef al DRDP Cluj, Eugen Cecan. Inainte de criza imobiliara, Eugen Cecan (consilier judeţean PNL şi fost şef la DRDP), Marius Cataniciu (fost şef la RADP şi soţul Steluţei Cataniciu, consilier local PNL) şi Sebastian Zoltan Fekete Nicorici (om de afaceri din domeniul imobiliar) au inceput in 2008 sa construiasca un imobil in Floreşti, pe str. Tineretului. Pentru o parte din materialele de construcţie folosite la acest proiect, Fekete şi Cataniciu au “platit” in apartamente.
Pentru oţel, fier beton şi alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucureşti, in loc sa plateasca cu bani, cei doi au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare prin care s-au obligat sa plateasca cu un apartament care la data respectiva valora 55.000 de euro. Insa, construirea imobilului a durat mai mult, astfel ca apartamentul nu a mai fost pus la dispoziţie la data trecuta in antecontract.

Liberalii la hotel, PSD-iştii la Agricultura

La şefia companiei Univers T, din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, va fi numit liberalul Valentin Lungu, iar la conducerea RAAPPS Victoria va veni tot o tanara liberala, Cornelia Haţişi, care este şi şefa Organizaţiei Femeilor Liberale din Cluj.
In mod atipic, la conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca este posibil sa ramana directorul actual, Daniel Don, chiar daca el a fost susţinut pana acum de PDL. Pe de o parte, Don este susţinut in aceasta funcţie de liberali, prin prisma faptului ca in urma cu cateva luni a angajat-o in instituţie pe soţia consilierului judeţean Liviu Miclauş. Pe de alta parte, Don nu este susţinut de cei din PSD, care ar dori pe altcineva in funcţia de şef al AJOFM Cluj. La şefia filialei clujene a Loteriei Romane va fi propus tot un tanar liberal, Sebi Moga. In 2008  a candidat la Consiliul Judeţean Cluj şi la Camera Deputaţilor – Colegiul 1. In perioada 2003 – 2009 a fost vicepreşedinte TNL Cluj,  este de profesie  inginer economist şi membru PNL Cluj Napoca din 1996.
Una dintre cele mai aşteptate schimbari va avea loc la Agenţia de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA), unde Gheorghe Şerban, directorul instituţiei susţinut de PDL, va fi schimbat din funcţie iar conducerea APIA va fi data PSD-ului care il nominalizeaza pe Ilarie Ivan, care pana acum a fost şeful Direcţiei Agricole. Este de aşteptat ce se va intampla cu Gheorghe Şerban, care este anchetat de inspectorii Agenţiei de Integritate (ANI).
“Va comunicam ca sesizarea formulata de dumneavoastra a fost inregistrata la Agenţia Naţionala de Integritate sub numarul 50252/S/II/19.04.2011, iar inspectorul de integritate desemnat va efectua evaluarea averii, conflictelor de interese şi incompatibilitaţilor domnului Şerban Gheorghe in conformitate cu prevederile art 11 din acelaşi act normativ (Legea 176/2010)”, arata raspunsul ANI semnat de inspectorul Nicoleta Elena Creţu. Problemele lui Şerban sunt legate de faptul ca una dintre firmele pe care APIA Cluj le-a platit pentru diferite servicii este Agromed, o societate care ii aparţine soţiei directorului Gheorghe Şerban. Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat in 2009 de catre Compania Naţionala de Cai Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate deţinuta in totalitate de ŞERBAN ANA NATALIA, soţia şefului APIA Cluj. Contractul, in valoare de 90.000 de lei a fost acordat fara nici o licitaţie, iar, pentru aceşti bani, soţia şefului APIA Cluj ar fi trebuit sa impraştie ierbicid printre liniile de cale ferata. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru ca acest contract a fost atribuit in urma unei “situaţii de urgenţa extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”. Cu alte cuvinte, intre şinele de cale ferata aparuse o vegetaţie luxurianta care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.
Pe langa aceasta licitaţie, SC Agromed Impex SRL a facut deconturi la DADR (Direcţia Agricola pentru Dezvoltare Rurala) Cluj , incepand cu 2005, cand Şerban Gheorghe era director executiv adjunct şi din 2006 la APIA Cluj, cand acesta (Gheorghe Şerban, n.red.) a fost numit director executiv. Fostul angajat al APIA Cluj mai specifica ca datele indicate se regasesc in registrul Comerţului, site-ul Apia şi dosarul 12290/211/2011 aflat la Judecatoria Cluj Napoca, dosar in care SC Agromed Impex este reprezentata de Şerban Natalia.
Firma soţiei şefului APIA Cluj a avut anul trecut o cifra de afaceri de 258.474 de lei şi un profit de peste 34.000 de lei. Societatea Agromed Impex are doar doi angajaţi.

Negocieri pentru fiecare pion

La conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare va fi numit prorectorul USAMV Cluj şi preşedintele interimar al organizaţiei municipale PNL, Adrian Oros. De asemenea, el a mai ocupat aceasta funcţiie. De asemenea, şi şeful Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar va fi schimbat din funcţie, viitorul  director, necunoscut pana acum fiind membru PSD.
Şefii Finanţelor Clujene sunt Mihai Costin (Direcţia Generala a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj), Doru Ciuban (Direcţia Judeţeana pt. Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj) şi Emil Ilea (Garda Financiara – Secţia Cluj). Conform unor informaţii dintre cei trei va schimbat doar şeful Direcţiei Judeţene pt. Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, iar pentru conducere s-ar pregati adjunctul instituţiei, Claudiu Nasalean. Instituţiile care reprezinta in teritoriu  MINISTERUL ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  sunt Oficiul Teritorial pt. IMM şi Cooperaţie Cluj-Napoca şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, iar valul schimbarii va lovi OPC-ul de unde se pregateşte sa plece Mircea Radu, care este unul dintre “protejaţii” deputatului Daniel Buda.
De asemenea, din cadrul MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECTIEI SOCIALE va fi schimbata conducerea de la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj. In locul lui Emilian Roşca va veni, la fel ca şi la OPC, o persoana din afara instituţiei. Conform surselor Gazetei de Cluj, la Casa Judeţeana de Pensii Cluj va avea loc o rocada intre actualul director Vasile Dolean şi adjunctul instituţiei, Iacob Moholea. La Inspectoratul Teritorial in  Construcţii  Cluj schimbarea va veni mai curand pentru ca autoritatea asupra acestei instituţii a fost schimbata de la Bucureşti, ea facand acum parte din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Viitorul şef al Hidroelectrica Cluj bagat in afacerea “Patinoarul”
In 2005, RADP Cluj, condus de Marius Cataniciu, a incheiat un contract de asociaţiune in participaţiune cu RADP Cluj pentru obiectivul “Patinoar artificial” din cartierul Gheorgheni. In respectivul contract se stipula faptul ca firma SC GPI Turism Sport din Zalau era  obligata sa refaca patinoarul şi sa-l administreze pana in 2014. Cu toate acestea, dupa un an contractul a fost reziliat, iar firma din Zalau a acţionat RADP Cluj in judecata şi a depus doua plangeri penale pentru abuz in serviciu pe numele lui Marius Cataniciu. Procesul pe latura comerciala a fost soluţionat favorabil pentru SC GPI Turism Sport, iar instanţa a acordat despagubiri de trei milioane de lei.

Funcţionarul public la mana politicienilor
In mod normal, funcţiile de conducere ale instituţiilor publice nu sunt politizate, iar un funcţionar public nu poate fi demis pe criterii politice. Insa, cei mai mulţi şefi ai instituţiilor publice sunt manageri extrem de slabi care pot fi destituiţi uşor. Insa, daca un şef demis contesta decizia intr-un proces, el are toate şansele sa caştige, existand numeroase precedente in acest sens.
Legea funcţionarului public a fost adoptata in 2003, insa nu la sugestiile politicienilor romani, ci la presiunile oficialilor Uniunii Europene care cerea o cat mai mare depolitizare a administraţiei şi o cat mai mare stabilitate pe funcţii. La data respectiva, PSD a acceptat reglementarea care a fost pusa la punct de “dinozaurul” social-democrat Octav Cozmanca. In 2003, aceasta lege a venit ca o “manuşa” pentru Guvernul Nastase care işi punea oamenii in funcţii. dupa venirea liberalilor, prin Guvernele Tariceanu, şefii deconcentratelor au fost schimbaţi printr-o serie de tertipuri avocaţeşti. Apoi guvernele PSD+PDL au emis cateva ordonanţe de urgenţa prin care a fost posibila schimbarea oamenilor din funcţiile de conducere. ulterior, legea a fost atacata la Curtea Constituţionala, ajungand sa permita şi in momentul de faţa, schimbarea şefilor de instituţii publice pe criterii politice.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

  1. Oare de ce nu se sesizeaza ANAF, cu privire la TVA-ul neincasat prin vanzarea apartamentelor de pe strada Tineretului nr.5, din Floresti? Au ascuns bine dosarul. Ce inseamna influenta celor trei – Cataniciu, Cecan, Fekete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.