Saptamânile trecute, presedintele Traian Basescu a aprobat legea votului uninominal, care prevede, printre altele, si votul individual pentru presedintia consiliilor judetene, motivându-i astfel pe mai multi pretendenti la postul de presedinte al judetului. În momentul de fata, actualul presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, fostul prefect de Cluj, Alin Tise, presedintele PNTCD Cluj, Radu Sârbu si presedintele PC Cluj, Decebal Manole Bogdan s-au înscris în cursa pentru câstigarea presedintiei Consiliului Judetean Cluj. Pâna în prezent, nici unul dintre pretendentii la sefia Consiliului Judetean nu si-a expus planul de prioritati pe care îl va avea în vedere în cazul în care va câstiga alegerile.
Marius tace
Desi imaginea actualului presedinte CJ Cluj este afectata de diversele scandaluri în care acesta a fost implicat, Marius Nicoara a fost primul care si-a anuntat candidatura pentru înca un mandat la sefia forului judetean. În ciuda insistentelor noastre, presedintele CL nu a dorit sa ofere informatii despre prioritatile sale pentru un viitor mandat în fruntea consiliului.
Fostul prefect se lanseaza în cursa
Fostul prefect de Cluj, Alin Tise, candideaza la sefia Consiliului Judetean din partea PD-L. Biroul Permanent Judetean al Partidului Democrat–Liberal l-a desemnat aproape în unanimitate pe prim-vicepresedintele PD-L Cluj – Napoca drept candidatul filialei în cursa pentru sefia CJ Cluj. În trecut, în intervalul noiembrie 2005- noiembrie 2007, Tise a ocupat functia de prefect al judetului -perioada în care a încetat a mai fi membru de partid- când, înaintat in functie, la rangul de inspector guvernamental, a refuzat distinctia preferând în schimb reînscrierea in PD-L. Întrebat de planurile de viitor, Tise a preferat sa nu dea nici un raspuns, precizând ca o sa faca mai multe dezvaluiri într-o viitoare conferinta de presa.
Sârbu “ar privatiza” judetul
Biroul Judetean Cluj l-a desemnat, cu unanimitate de voturi, pe presedintele filialei clujene a Partidului National Taranesc Crestin-Democrat (PNTCD), Radu Sârbu, drept candidat din partea partidului pentru functia de presedinte al CJ Cluj. “Am fost singurul candidat, iar desemnarea mea a fost facuta cu unanimitate de voturi. Mie, de obicei, nu îmi plac unanimitatile, însa de aceasta data am fost onorat”, a spus Sârbu dupa comunicarea deciziei organizatiei clujene. Sârbu a declarat pentru Mediafax ca din moment ce functia de presedinte al CJ Cluj este o miza electorala, PNTCD nu putea sa nu aiba un candidat propriu.
Decebal Manole Bogdan vrea o infrastructura mai buna
Decebal Manole Bogdan, presedintele PC Cluj si directorul Sucursalei Cluj a ASIROM, a fost desemnat drept candidat al filialei pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Într-o eventuala alegere a acestuia ca presedinte al CJ, principalul plan vizat este dezvoltarea infrastructurii orasului. Conform directorului Sucursalei Cluj a ASIROM “investitorii vin, dar infrastructura nu este întotdeauna pregatita sa faca fata acestei cresteri economice explozive”. Acesta a mai declarat ca anumite proiecte ar trebui supuse dezbateii publice, “pentru ca nu tot ce este bun pentru investitori este bun si pentru cetatean. De asemenea consider ca autonomia administrativa a Consiliului Judetean trebuie sa aiba un rol de decizie asupra modului în care se dezvolta economia judetului. Sunt zone în care dezvoltarea se face dupa bunul plac al investitorilor care nu tin cont de o politica de dezvoltare”, a precizat presedintele PC Cluj.
Odata cu intrarea României în structurile comunitare, statul a primit de la oficialii UE peste 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru a fi utilizati în dezvoltarea regionala si locala, cei mai multi bani urmând a ajunge în conturile consiliilor judetene. O alta miza a presedintiei va fi si puterea oferita de statut, presedintele judetean având la mâna alocarile de bani catre comunitatile locale din judet.
Adina Fartusnic