„Amândoi au considerat că această decizie este în interesul IOR şi al Sfântului Scaun”, iar comitetul de supraveghere al IOR şi comisia specială a cardinalilor (numită la 26 iunie de Papa Francisc) au „luat act de această decizie”.

Acest anunţ intervine în timp ce o vastă anchetă a fost deschisă în septembrie 2010 asupra funcţionării IOR.

Benedict al XVI-lea, apoi succesorul său, Papa Francisc, au decis să facă ordine în IOR, numind succesiv noi oficial şi instaurând controale din ce în ce mai severe asupra acestui institut.

Ultimul scandal în care a fost implicat este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de poliţia italiană în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spălare de bani şi corupţie.

Nunzio Scarano, care lucra la Administraţia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administrează bunurile Sfântului Scaun), ar fi încercat să repatrieze din Elveţia 20 de milioane de euro, „fructul unei fraude fiscale”, cu ajutorul altor două persoane – un subofiţer membru al serviciilor de contraspionaj italiene şi un intermediar financiar.

Potrivit comunicatului Vaticanului, „Ernst von Freyberg va fi însoţit în misiunea sa de Rolando Marranci în calitate de adjunct şi de Antonio Montaresi în noul post de «chief risk officer»”.

„Sunt bucuros de numirile lui Rolando Marranci şi Antonio Montaresi, care sunt profesionişti excelenţi”, a reacţionat von Freyberg, citat de comunicat.Directorul general al Băncii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani şi adjunctul său, Massimo Tulli, şi-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al băncii şi comisia cardinalilor, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here