Odata cu schimbarea guvernului a inceput si valul de demisii ori concedieri din functiile de conducere publice. La Cluj, liderii politici spun ca nu incep o vanatoare de vrajitoare acum, ci asteapta ca dupa alegerile locale sa se faca trierile necesare. Chiar daca unii dintre sefii deconcentratelor au ajuns in post in urma unui concurs, ei tot spun ca stau cu “sabia lui Damocles” deasupra capului. Prima ”victima” a Guvernului Ponta a fost Prefectul Clujului care deja a fost schimbat.
In momentul de fata, sefii institutiilor publice din Cluj isi cauta cutii de carton pentru a-si strange
lucrurile personale din birou. Nu din cauza faptului ca se varuieste, ci pentru
ca vor fi demisi peste circa o luna, adica dupa alegerile locale. In mod
normal, la multe dintre institutii, care sunt subordonate direct guvernului,
valul de schimbare ar putea veni intr-un termen mai scurt, dar USL-listii, care
spera ca la Cluj sa castige conducerea ambelor administratii, cea locala si cea
judeteana, asteapta ca dupa alegeri sa faca schimbarile in bloc.
Schema este destul de simpla: in cazul in care democratii vor ramane, pe plan local, la conducere, se vor schimba mai putini directori de institutii publice; daca dupa alegeri
conducerea municipiului si judetului va fi preluata de USL, directorii
democrati vor fi demisi sau isi vor depune demisiile de buna voie. Insa, exista
cateva institutii care sunt conduse de ani buni de aceleasi persoane care s-au
“insurubat” in functii fiind eficienti (cazul directorului Codrea Pop de la
Directia Regionala de Statistica Cluj) sau prin intermediul relatiilor (cazul
directorului Mihai Costin, de la Directia Generala de Finante Publice Cluj),
care este PSD-ist si a fost sustinut de toate conducerile politice care s-au
perindat pana acum la Cluj Insa, pana in momentul de fata, prima ”victima” a Guvernului Ponta a fost reprezentantul guvernului in teritoriu, adica Prefectul Clujului, PDL-istul Florin Stamatian, a fost schimbat din functie cu… nimeni. Oficial, pana la inchiderea editiei, Clujul nu are prefect. Neoficial, postul va fi ocupat de PSD-istul Gheorghe Vuscan, care ar putea fi numit in cadrul “desantului” USL la Cluj din urma cu doua zile.
Sa se schimbe, dar sa ramana la fel
In momentul de fata, liderii USL care sunt “pe val”, PSD-istul Remus Lapusan si liberalul Marius Nicoara, spun ca actuala guvernare nu se va atinge de sefii deconcentratelor pana dupa alegeri si daca directorii nu se vor implica in politica nu vor fi schimbati. Insa cu totii stiu ca acestea sunt doar declaratii politice si ca odata cu schimbarile care vor avea loc dupa alegeri, valul demisiilor si cel al concedierilor nu se va lasa asteptat. „Deocamdata avem ca
prioritate castigarea alegerilor locale. Privitor la sefii deconcentratelor,
fiecare trebuie sa isi faca treaba la locul de munca, iar cei care se vor
implica din punct de vedere politic si vor urma instructiunile domnilor Buda si
Stamatian, membri PDL, cu siguranta ca in 24 de ore vor fi schimbati fara nici
un fel de remuscare. sunt foarte multe lucruri pentru a face acest lucru si
cred ca in Romania sefii de deconcentrate trebuie sa isi faca treaba acolo unde
au fost numiti, nu sa umble prin comune, nu sa ceara bani de la padurari,
pentru ca am auzit ca in ultima perioada la padurarii din judetul Cluj li se
cer bani pentru a finanta campania””, spune PSD-istul Remus Lapusan. Insa el nu se poate abtine si ofera ca indiciu ca Ioan Morar, seful Directiei Silvice Cluj, s-ar putea afla pe lista “epurarilor” politice. Pe de alta parte, liberalul Marius Nicoara, este mai rezervat in a face declaratii despre valul de schimbari care va urma. “Trebuiesc schimbati cat de repede dupa numirea Guvernului pentru ca prefectii sunt cei care fac politica Guvernului in teritoriu. Acum sefii de deconcentrate nu reprezinta o prioritate. Ei trebuie sa isi vada de lucru, sa nu politizeze institutia asa cum au facut pana acum si vor functiona in continuare”, spune Nicoara. La fel cum se intampla dupa fiecare schimbare politica, de la regimul fanariot pana la regimul Ponta, indiferent daca sunt buni profesionisti sau nu, directorii institutiilor publice se schimba. Exista si unele exceptii unde celor din functiile de conducere nu li se poate reprosa nimic din punct de vedere profesional sau au tesut in jurul lor o adevarata retea de relatii protective.
Cativa raman, mjoritatea isi fac bagajele
Sefii Finantelor Clujene sunt Mihai Costin (Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Cluj), Doru Ciuban (Directia Judeteana pt. Accize si Operatiuni Vamale Cluj) si Emil Ilea (Garda Financiara – Sectia Cluj). Conform unor informatii dintre cei trei va schimbat doar seful Directiei Judetene pt. Accize si Operatiuni Vamale Cluj, iar pentru conducere s-ar pregati adjunctul institutiei, Claudiu Nasalean. Institutiile care reprezinta in teritoriu MINISTERUL ECONOMIEI, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI sunt Oficiul Teritorial pt. IMM si Cooperatie Cluj-Napoca si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Cluj, iar valul schimbarii va lovi OPC-ul de unde se pregateste sa plece Mircea Radu, care este unul dintre “protejatii” deputatului Daniel Buda. De asemenea, din cadrul MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE va fi schimbata conducerea de la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj. In locul lui Emilian Rosca va veni, la fel ca si la OPC, o persoana din afara institutiei. Conform surselor Gazetei de Cluj, la Casa Judeteana de Pensii Cluj va avea loc o rocada intre actualul director Vasile Dolean si adjunctul institutiei, Iacob Moholea. De asemenea, si Daniel Don, seful Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj se numara printre cei vizati de schimbarea USL. La Inspectoratul Teritorial in Constructii Cluj schimbarea va veni mai curand pentru autoritatea asupra acestei institutii a fost schimbata de la Bucuresti, ea facand acum parte din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Astfel, seful inspectoratului clujean, Cosmin Rus, va fi schimbat din functie. De asemenea, si directorul de la Agentia pentru Plati si Interventie pt. Agricultura – Centrul Judetean Cluj, PDL-istul Gheorghe Serban, va fi schimbat din functie, mai ales ca asupra lui planeaza o serie de acuzatii de coruptie. De asemenea, si seful DRDP Cluj, Ioan Pantelimon, se afla in lista celor care vor fi demisi tinand cont si de modul defectuos in care a gestionat proiectul centurii Valcele-Apahida.
Printre cei care vor ramane in actualele functii sunt “in carti” seful de la Registrul Auto Roman Cluj, Marius Pop, la fel ca si Silviu Corpodean, directorul Casei de Cultura Cluj.
BOX
Functionarul public la mana politicienilor
In mod normal, functiile de conducere ale institutiilor publice nu sunt politizate, iar un functionar public nu poate fi demis pe criterii politice. Insa, cei mai multi sefi ai institutiilor publice sunt manageri extrem de slabi care pot fi destituiti usor. Insa, daca un sef demis contesta decizia intr-un proces, el are toate sansele sa castige, existand numeroase precedente in acest sens.
Legea functionarului public a fost adoptata in 2003, insa nu la sugestiile politicienilor romani, ci la presiunile oficialilor Uniunii Europene care cereau o cat mai mare depolitizare a administratiei si o cat mai mare stabilitate pe functii. La data respectiva, PSD a acceptat reglementarea care a fost pusa la punct de “dinozaurul” social-democrat Octav Cozmanca. In 2003, aceasta lege a venit ca o “manusa” pentru Guvernul Nastase care isi punea oamenii in functii. dupa venirea liberalilor, prin Guvernele Tariceanu, sefii deconcentratelor au fost schimbati printr-o serie de tertipuri avocatesti. Apoi guvernele PSD+PDL au emis cateva ordonante de urgenta prin care a fost posibila schimbarea oamenilor din functiile de conducere. ulterior, legea a fost atacata la Curtea Constitutionala, ajungand sa permita si in momentul de fata, schimbarea sefilor de institutii publice pe criterii politice.
Razvan Robu