Înainte de alegeri, în Transilvania se reformează justiția. Majoritatea posturilor de conducere ale instanțelor și parchetelor din zonă sunt scoase la concurs. Spre deosebire de alte evenimente, pe pagina principală de internet a CSM nu s-a anunțat nimic până acum. Aceste alegeri vin la scurt timp după ce reprezentanții europeni ai Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru Justiție au ”descins” în Ardeal pentru a îi examina pe majoritatea magistraților care ocupă funcții de conducere în justiție. Însă, în cadrul Curții de Apel Cluj și-au depus candidaturile aceeași magistrați care ”încalecă” justiție de ani buni.

 

La începutul lunii octombrie au fost scoase la concurs 85 de funcții de conducere din cadrul instanțelor și parchetelor clujene. Cu aproximativ o săptămână înainte de acest anunț, un grup de inspectori din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru Justiție au făcut o ”razie” prin instanțele din Transilvania pentru a verifica modul în care se face dreptate în această zonă a țării. Inițial, despre această verificare, Consiliului Superior al Magistraturii nu a emis nici o poziție oficială. Însă după apariția în presă a știrii că inspectorii MCV au intervievat magistrații clujeni despre modul în care administrează dreptatea, CSM a remis în ziua următoare, pe 25 septembrie, un comunicat despre verificările inspectorilor MCV.

”În cadrul întâlnirii au fost discutate progresele înregistrate în cadrul MCV în perioada 1 iunie – 15 septembrie 2014, din perspectiva atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv privind independenţa justiţiei, codurile penale – probleme legislative şi implementare, codurile civile – implementare, reforma sistemului judiciar – strategie, volumul de muncă, reorganizarea instanţelor, metode pentru luarea deciziilor, publicarea on line a hotărârilor judecătoreşti, consistenţa pedepselor şi implicarea părţilor interesate. Totodată au fost abordate subiecte privind integritatea sistemului judiciar şi aspecte disciplinare. Discuţiile reprezentanţilor CSM cu echipa de experţi în cadrul misiunii de evaluare vor continua în cursul acestei zile într-o întrevedere comună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai Băncii Mondiale, unde vor fi discutate teme privind strategia pentru justiţie – paşii următori, reforma sistemului judiciar şi interacţiunea acestuia cu toate profesiile juridice şi cu societatea civilă”, arată comunicatul CSM.

după cum se poate observa, în poziția oficială se trece în revistă fugar că ”totodată au fost abordate subiecte privind integritatea sistemului judiciar şi aspecte disciplinare”, însă conform unor informații judiciare, aceasta a fost principala temă a verificărilor: corupția din justiție.

 

Reformă cu de-a sila în justiția ardelenească

Conform acelorași surse judiciare, comisarii europeni din cadrul MCV încearcă să se asigure că alegerile președințiale vor decurge fără atacuri sub centură. Iar concursul pentru ocuparea funcțiilor de șefi din cadrul instanțelor are loc la presiunea inspectorilor europeni.

În aria de acoperire a Curții de Apel Cluj, funcțiile scoase la concurs sunt cele de președinte și vicepreședinte al Curții de Apel Cluj, președinte și vicepreședinte al Tribunalului Cluj, președinte al Tribunalului specializat Cluj, vicepreședinte al Tribunalului Maramureș, președinte al Judecătoriei Năsăud, președinte al Judecătoriei Beclean, președinte al Judecătoriei Dragomirești și de președinte al Judecătoriei Șimleu Silvaniei.

În aria de competență a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, sunt scoase la concurs funcțiile de prim procuror și de prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, de prim procuror și de prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, și cele de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, de prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, de prim procuror al Parchetului de la lângă Judecătoria Lăpuș și de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dragomirești. De asemenea, este scoasă la concurs, și funcția de prim procuror militar adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

 

Justiția clujeană : aceeași Marie cu aceeași pălărie

Conform listei nominale cu funcțiile de conducere din cadrul Curții de Apel Cluj, mandatele șefilor de instanțe expiră cel mai devreme la începutul anului viitor și cel mai târziu în 2017.

Conform organigramei valabile la 1 octombrie, președintele Curții de Apel Cluj este Valentin Mitea, căruia îi expiră mandatul în ianuarie 2015. Vicepreședinții acestei instanțe sunt ANDREI AXENTE IRINEL și BĂLDEAN DENISA LIVIA. Președintele secţiei penale şi pentru cauze cu minori şi de familie este Preşedinte secţie penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, căruia îi expiră mandatul în 2017, Preşedintele secţiei I civilă este D RJAN TRAIAN, iar Preşedinte la secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal este UNGUR LIVIU.

În același timp, conform oradecluj.ro, candidaturile pentru funcțiile de șefi scoase la concurs în cadrul curții de Apel Cluj au fost depuse, discret, de actuala echipă de conducere, formată din preşedintele în funcţie Valentin Mitea şi vicepreşedintele Denisa Băldean, Sorina Siserman, fost preşedinte al Tribunalului Cluj şi Valentin Chitidean, preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel.

Cu alte cuvinte, rotația cadrelor se va face sub ochii inspectorilor MCV care speră la un dram de reformă în sistemul justiției.

 

100 de judecători pentru alt fel de justiție

La nivela național, Institutul Naţional al Magistraturii organizează la sfârşitul lunii octombrie concurs pentru ocuparea unui număr de 106 funcţii de conducere vacante la nivelul instanţelor de judecată din România şi a unui număr de 140 de funcţii de conducere vacante la nivelul parchetelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.