Marius Bărbulescu, liderul sindical al școlii de poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca, a fost trimis la psiholog de comisarul șef de poliție Sorin Borzan, unul dintre șefii unității de învățământ din Cluj Napoca. Bărbulescu spune că evaluarea lui psihologică face parte dintr-o serie de abuzuri pe care șefii școlii de poliție le fac împotriva lui pentru că a semnalat în spațiul public mai multe nereguli care au loc în cadrul școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca.

Marius Bărbulescu, liderul sindicatului de poliție Mihai Viteazu, a fost trimis la psiholog de către Sorin Borzan, unul dintre șefii Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca. Omul spune că această evaluare ar face parte, de fapt, dintr-o serie de abuzuri pe care șefii le fac împotriva lui. Motivul constă în faptul că Bărbulescu a tras mai multe semnale de alarmă vizavi de neregulile care au loc în cadrul școlii de poliție clujene.

”Mi s-a confirmat încă o dată că motivul pentru care am fost testat psihologic îl reprezintă postările de pe pagina „Facebook” a Sindicatului Polițiștilor „Mihai Viteazul”. La 14, 30, m-am prezentat la întâlnirea programată, primind adresa Compartimentului Psihologic nr. 124821 din 05.11.2019, ocazie cu care am aflat, în sfârșit, cine este „voinicu” care și-a asumat trimiterea mea la psiholog, pe motiv că mă suspectează de…”comportament dezadaptativ”… Cine credeți că era?

Nimeni altul decât șeful meu nemijlocit, comisar de poliție Sorin – Călin Borzan, director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj – Napoca si președinte totodată al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția 4 Cluj.

Sorin Călin Borzan

Dacă mai punem la socoteală că acest veritabil „nemuritor”, înțepenit de 12 ani în funcția de director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca nu a absolvit nicio școală de poliție a Ministerului Afacerilor Interne și a sărit „gardu” în Poliția română, având ca pregătire de bază Școala de Artilerie Antiaeriană și Radiolocație, avem imaginea clară a celui care mă vede ca pe un ciudat”, spune Marius Bărbulescu.

Sorin Borzan a refuzat să facă vreun comentariu despre cererea semnată de el care îl trimite pe sindicalist la psihologul școlii de poliție.

Purtătorul de cuvânt al Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca spune că evaluarea face parte dintr-o procedură normală. ”Trimiterea domnului Bărbulescu la psiholog face parte dintr-o evaluare normală a personalului școlii. Mai ales pentru că el vine la noi prin intermediul unei detașări”, a declarat Popa Alice, ofițer relații publice în cadrul școlii clujene.

Contre cu șefii școlii de poliție

Însă, evaluarea psihologică cerută în privința lui Marius Bărbulescu a fost dispusă în urma mai multor ”atenționări” pe care sindicalistul le-a primit din partea conducerii școlii. Sindicalistul spune că este pus de șefi să prezinte zilnic un raport pe ore în care să arate ce anume a lucrat în timpul zilei anterioare.

Marius Bărbulescu

În urma sesizărilor făcute de Bărbulescu, la începutul lunii iulie 2019 școala de poliție clujeană a fost verificată de un corp de control făcut de Direcția Control Intern din cadrul I.G.P.R. în urma căruia au fost constate „nereguli” și au fost dispuse „măsuri”.

”Nu știm ce „măsuri” a dispus conducerea I.G.P.R., dar cu siguranță acestea au avut efect fix… zero, atâta timp cât conducerea Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, după plecarea „musafirilor”, s-a năpustit pur și simplu asupra mea, pentru a mă hărțui, umili și desconsidera pe linie profesională, doar pentru că am calitatea de lider sindical! Cum altfel am putea interpreta comportamentul despotic, măsurile aberante și dispozițiile de-a dreptul uluitoare, care ne amintesc de poveștile cu „milițieni”, din vremea comunismului, ale „doctorilor” Liviu – Gabriel Dumitru – director al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, acuzat în mod public, de 3 ani, pentru „plagiat grosolan” al tezei de doctorat, și Sorin – Călin Borzan – director adjunct al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, supărat că nu i se plătește sporul de doctor în istorie, se judecă în prezent cu instituția pe care o conduce”, arată sindicalistul.

În principiu, sindicalistul este șicanat pentru că solicită calcularea drepturilor salariale ale lui și colegilor în baza legislației în vigoare. De asemenea, el atrage atenția asupra unei ”colaborări” între școala de poliție clujeană și o organizație a polițiștilor, Corpul Național al Polițiștilor (CNP). CNP ”recrutează” membri, plătitori de cotizație, din rândurile elevilor, chiar dacă statutul interzice acest lucru.

În CNP cu arcanul

În cadrul Ministerului Administrației și Internelor funcționează o organizație denumită Corpul Național al Polițiștilor (CNP) care, de ani de zile, se află în dispute cu celelalte grupări sindicale ale polițiștilor care îi contestă autoritatea.

Organizația a fost înființată în 2003 printr-un ordin de ministru emis de clujeanul Ioan Rus pe vremea când era șef la Ministerul de Interne.

Ioan Rus

La Cluj CNP are două filiale: una în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care este condusă de fostul șef de la Rutieră, Cosmin Rus, și alta în cadrul Școlii de Poliție Septimiu Mureșan, condusă de Marian Adrian, directorul adjunct al școlii clujene. La nivel național, CNP este condus de Stancu Petre, însă șefia lui este contestată în instanță de un fost contracandidat la această funcție.

Problema sesizată constă în faptul că, încă de pe băncile școlii, viitorii polițiști sunt obligați să se înscrie în cadrul CNP după motto-ul ”ordinul se execută, nu se discută”.

Cu cât cotizează cei 300 de viitori polițiști care învață la Școala Septimiu Mureșan

Trebuie menționat că taxele pentru IPA (o altă organizație similară CNP) și CNP au fost achitate chiar în primele zile de la începerea cursurilor

-60 de lei taxă înscriere CNP și IPA

-5 LEI veselă înainte de practică.

– 5 LEI pe clasă abțibilduri pentru tragere.

– 8 LEI pentru distrugerile din cămin.

– 5 LEI pentru vesela de la cantină.

– 10 LEI pentru intrarea la evaluarea de modul și examenul final proba sportivă în Parcul „Iuliu Hațieganu”.

– peste 100 lei pentru tipărirea cursurilor.

12 COMENTARII

  1. Alooo tovarasu, te rog documentează te putin, cu privire la infiintarea CNP iar dacă te a trimis la psiholog, atunci du te iar dacă trimiterea nu se înscrie în limitele legale atunci fa i plingere la parchet și apoi fă valuri că așa le faci degeaba. Apoi la Cluj, CNP și sindicatele au o relație de colaborare și nu ne mâncăm între noi și știu ce spun, poate tu vezi mancarimea la nivel central între SNPPC si SNAP si alte sindicate și că să fiu mai precis liderii acestor sindicate. Probabil ești inspirat de domnul Surugiu. Te rog nu băga Clujul în aceeași oală că nici matale, sa vorbesc limba miticilor, nu prea cred că esti clujan. Noi clujenii suntem mai reținuți, mai calmi, mai împăciuitori. In ceea ce privește luatul cu arcanul în CNP, mă indoiesc ca Marian Adrian se coboară la nivelul acesta dar ti as reaminti faptul că în CNP nu este obligat nimeni să rămână. O simplă cerere de retragere si totul s a rezolvat. Noi nu obligăm pe nimeni să rămână în CNP. Totuși cred că elevii în școlile de poliție trebuie să învețe ce inseamna solidaritatea breslei profesionale, uitate în țară cîte se întîmplă prin IPJ uri, abuzuri ale inspectorilor sefi iar polițiștii se mănîncă între ei in timp ce inspectorii sefi rad de fraieri. Un pic de reținere nu ar strica și nu băga în seamă toate mizilicurile. Altfel ne am desființa ca profesie. Cu toată dragostea.

  2. Barbulescule, b…le ce noroc ai că n-are Facebook bozgorul ăla de Rusz care a fost la mascați că dacă avea și dacă află ce ai spus despre el pe nedrept vine peste tine în birou sau unde te prinde și îți bagă „sindicatul” ăla al TĂU de tot kktul, format din 3-4 membrii, cu tot cu dinți în stomac frustratule. Ai venit tu mare labă tristă de la Craiova unde te-ai făcut ofițer prin fraudă și pile, și unde ai fost un polițist slab doar cu gura mare și plină de rahat, să dai lecții de comportament în timp ce tu ești ilegal non-stop. Și dă jos hainele alea din poză cu poliția că nu le meriți și, mai ales, bolovanule nu au facut parte și nu fac parte din uniforma ta de „mare” polițist responsabil cu stingătoarele și prevenirea incendiilor în școală.

  3. Ar fi cum ar fi mesajul de mai sus, dacă autorul acestuia şi-ar îngriji gramatical expunerea, asta ca să mă exprim elegant, că doar se vede cu ochiul liber , cel puţin aici, că CNP-istul care scrie este certat răul cu limba română, chiar dacă este „clujan „. Iar CNP-ul, asta o ştiu toţi poliţiştii operativi, este orice, dar nu un corp al poliţiştilor, aşa cum se vrea în definiţie. Pentru cei care vor să caute, este deschis internetul, pentru cei care ştiu deja acest lucru nu mai sunt probleme. Altfel, CNP-ul este încă o mână stângă a mai multor asociaţii, sindicate din Poliţie, care nu fac altceva decât să se războiască între ele pentru putere, pentru membrii, numai pentru drepturile poliţiştilor, nu.

  4. Corpul Național al Polițiștilor este o structură serioasă și activă, înființată prin LEGE (Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului – unde are alocată o întreagă subsecțiune) iar regulamentul este aprobat prin Hotărâre de Guvern (HG 1305/2002), nu prin ORDIN AL MINISTRULUI.
    În conformitate cu aceste acte normative și cu realitatea ”din teren”, elevii școlilor nu sunt (nici nu pot fi) membri, deoarece nu sunt polițiști (decât după absolvire, la fel ca în cazul sindicatelor). Deci nu ”concurența neloială” îi împiedică pe elevii absolvenți să-și dorească să fie membrii de sindicat, ci mocirla în care unele dintre aceste sindicate se complac, inclusiv lipsa de caracter cu care acestea se atacă între ele sau cu care combat activitatea altor structuri legal constituite (cum este Corpul Național al Polițiștilor). Când nu poți să te ridici la înălțimea adversarului, preferi să îl cobori pe el și să încerci să îl distrugi cu experiența ta în mașinațiuni.
    Cât despre aceleași acuzații reluate de mai multe luni legate de ”ilegalități” în managementul școlii de poliție de la Cluj, cred că se vede de la o poștă adevărul: un frustrat venit de la Dolj, unde s-a ocupat tot de astfel mizerii (reclamații, scandaluri în presă și pe rețelele de socializare), care și-a făcut un sindicat ”personal” la adăpostul căruia pretinde privilegii. Dacă la Dolj i-a mers (sau în alte părți unde cu o mână de membri, deși nu ești reprezentativ, poți să bați cu pumnul în masă), la Cluj nu! Băieții fini și cunoscători într-ale legilor, ofițerii de la conducerea școlii au simțit mecanismul de derbedeu și nu au marșat la modul șantajist în care Domnitorul Mihai a procedat, chiar cu riscul ca acesta să scrie acuze nefondate sau atacuri personale la adresa lor pe pagina Sindicatului de pe Facebook (ceea ce s-a și întâmplat).
    Nu ar trebui să mire pe nimeni dacă, după ce a umplut de zoaie pe toți cei care lucrează în instituția de învățământ (de unde el își primește salariul) și a fost atenționat în scris despre ilegalitatea demersului său care încalcă normele de etică (ceea ce polițiștilor le este interzis în relația cu cetățenii, le este interzis și între ei), conducerea a luat decizia de a-l trimite la psiholog/psihiatru. Pentru că asta scrie la Lege.
    Parcursul profesional mediocru și simpla calitate de președinte dobândită prin înființarea într-o săptămână a unui sindicat (oricine poate face asta) nu te face mai deștept și nici nu îți dă atribuții de control asupra oricărui șef, de la ministru și până la cel mai mic.
    Vom reveni…
    https://www.facebook.com/mihai.viteazul.5836

  5. A vrea sa stiu cat lucreaza acest dl presedinte de sindicat care in afara de a incasa cotizatii nu face nimic pentru membrii , isi vede doar propriul interes si sa jigneasca pe toti colegii

  6. Irefutabil emanciparea gramaticizării pupincurismului exacerbat duce dezaprovativ dar nedezadaptativ la efecte sternocleidomastoidiotice unde impăcarea probabil e numita descotonogeală ?

  7. ”Până la apariția rețelelor de socializare, numai familia ta știa cât ești de tâmpit”
    Să anunți cu surle și trâmbițe că șefii te suspectează de probleme la mansardă și să continui să faci exact lucrurile care te-au trimis la psiholog, asta înseamnă să fii șmecher!!
    Personajul Marius Bărbulescu face de rușine uniforma pe care o poartă. Polițiștii nu au voie să își denigreze șefii, colegii sau instituția, indiferent dacă deții, pe lângă calitatea de polițist, vreo altă calitate (chiar și la un sindicat de garsonieră).
    Bărbulescule, de ce nu le spui cum freci menta și dai altora de lucru în condițiile în care colegii tăi sunt cocoșați de muncă?! Și cum cauți prin orice mijloace să le-o tragi tuturor celor care nu îți fac sluj sau nu se înscriu la tine în sindicat?
    Sau, mai simplu, de ce nu devii sindicat reprezentativ, să te bage și pe tine în seamă cineva? Crede-mă este cea mai simplă și legală soluție. Altfel, ca și la Dolj și ca peste tot pe unde ai umblat nu ne-munca, ești doar un clovn jenant.

  8. INFRACȚIUNI ȘI ABUZURI comise de DUMITRU LIVIU GABRIEL – partea 1
    1.
    18.02.2010 – Cosa Nostra, citeşte şi plângi! Şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru, sancţionat cu 20% pe zi din salariul minim brut pe economie pentru neexecutarea unei sentinţe
    http://www.zvj.ro/articole-30961-Cosa+Nostra++cite++te+++i+plangi++++eful+IPJ+Hunedoara++comisarul+++ef+Liviu+Gabriel+Dumitru++sanc++.html
    2.
    14.06.2011 – Hotarârea 2386/2011 din 14.06.2011 prin care Înalta Curte de Casație și Justiție dispune începerea urmăririi penale împotriva lui Dumitru Liviu Gabriel
    https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000240974
    3.
    29.10.2011 – Avocatul Bota Pompiliu se alătură luptei cu grupurile de interese de la vârful IPJ Hunedoara. Există chiar şi o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că trebuie începută urmărirea penală împotriva lui Dumitru Liviu Gabriel
    http://www.zvj.ro/articole-5625-Av++Bota+se+al++tur+++luptei+cu+grupurile+de+interese+de+la+varful+IPJ+Hunedoara.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.