Dragoș Tănase, șeful afacerii Gold Corporation, are o firmă de topometrie, Sc Total Business Land, prin care a primit contracte pe bandă rulantă în programele naționale de cadastrare și sistematizare teritorială. Recent, el și-a băgat firma în faliment și astfel s-a descoperit că are datorii de milioane de euro. În paralel, a fost deschisă o altă societate cu același obiect de activitate și cu nume similar, TOTAL BUSINESS LAND PROIECT SRL, o firmă ”curată” și cu aceeași structură.
În 11 aprilie 2024, SC Total Business Land SRL a făcut o cerere de deschidere a procedurii de insolvență, iar instanța a aprobat-o. În 2023, cifra de afaceri era de 91,9 milioane lei, datoriile de 93,7 milioane lei și 773 de angajați. Asociații firmei sunt: (20%) Tanase Dragos (fostul sef Gold Corporation), (14%) Todor Marius Traian (care ocupa și funcția de administrator), (14%) Gligor Adrian, (14%) Avram Nicolae Horea, (14%) Lorincz Elena Aurelia, (8%) Suciu Nicolae Gruia, (8%) Petrescu George Bogdan și (8%) Marin Cezar Ilie.
Însă, firma a câștigat peste 100 de contracte, cu valori cuprinse între 500.000 lei și 2,5 milioane lei de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Multe dintre ele sunt finanțate în cadrul programului național de cadastrare. De la Transgaz, o altă companie a statului, a câștigat contracte în valoare de 60 de milioane de lei, zeci de contracte de la CNAIR, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și, la fel de multe de la diverse primării.
În paralel cu câștigarea acestor contracte, Total Business Land SRL s-a împumutat cu sume mari de bani de la Gabriel Resources, compania românească prin care s-a încercat exploatarea de la Roșia Montană. Spre exemplu, în martie 2023 Total Business Land avea de returnat către Gabriel jumătate de milion de dolari.
De asemenea, societatea a luat un împrumut de la CEC Bank în valoare de 7,8 milioane euro.
În virtutea acestor împrumuturi profiturile au fost de 13,4 milioane de lei în 2020, 24,1 milioane de lei în 2021, 49,4 milioane de lei în 2022, când s-a înregistrat și recordul de profit: 10,8 milioane de lei. Banii au provenit din contracte cu statul. Iar în anul 2023, după cum am prezentat anterior, cifra de afaceri a ajuns la 92 milioane de lei, dar profitul declarat a scăzut 570.000 de lei.
Această situație nu ar fi putut exista fără ajutorul venit din partea unor persoane care ocupă funcții cheie în guvern.
Spre exemplu, Marius Breazu, unul dintre colaboratorii societății, este și consilier la Cancelaria Primului Ministru dar și șef în cadrul Centrului Național de Cartografie.
Firma a încurcat cadastrarea comunelor din Cluj
Firma se ocupă de cadastrarea sistematică în aproximativ 20 de comune din județul Cluj, însă modalitatea de realizare a lucrărilor a generat un adevărat haos.
Daniela Mănăilă, primărița din Tureni, a tras anul trecut un semnat de alarmă în legătură cu aceste lucruri, arătând că firma și reprezentanții ANCPI au venit la recepția lucrărilor cu o serie de date eronate.
Printre principalele probleme semnalate atât de Daniela Mănăilă, cât și de cetățeni, au fost intabularea unor terenuri ce aparțin de fapt locuitorilor din comună pe statul român sau pe alte persoane din alte localități. Primarul a subliniat că aceste erori nu vor fi tolerate și că recepția lucrărilor de cadastrare va fi semnată doar în condițiile în care nu vor fi afectate drepturile niciunui locuitor al comunei. Pentru cadastrarea sistematică din Tureni, Total Business Land a încasat de la ANCPI suma de 1.085.809 de lei.
Problema cadastrării sistematice nu este doar una specifică comunei Tureni sau a județului Cluj, ci este o preocupare la nivel național care afectează mulți oameni care și-au văzut drepturile de proprietate încălcate, în urma acestui proces aparent simplu, dar cu consecințe devastatoare. Mulți cetățeni din diverse zone ale țării s-au confruntat cu situații tulburătoare în urma cadastrării sistematice, descoperind că terenurile pe care le-au moștenit de la strămoși au fost transferate pe numele altor persoane sau entități, în mod inexplicabil. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri fiind cel din comuna Horea, Alba, unde zeci de persoane s-au trezit că au rămas fără proprietăți, terenurile și casele lor fiind înscrise pe Primăria Horea, pe composesoratul din localitate sau pe numele unor persoane, altele decât proprietarii de drept. Cu toate că oamenii au contestat documentele în instanță, au pierdut procesul, rămânând astfel fără proprietăți din neglijența unor firme dornice să-și umple conturile, dar incapabile să gestioneze proiectul.
Firma a prins contracte babane cu instituțiile publice din Cluj
Pe lângă sutele de contracte încheiate cu ANCPI pentru realizarea lucrărilor de cadastrare sistematică în diferite județe din țară, Total Business Land a încheiat mai multe contracte cu instituțiile publice din județul Cluj. Printre acestea se numără Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, care a oferit societății numai anul trecut un contract în valoare de 209.400 de lei, pentru lucrări de logistică arheologică pentru cercetare arheologică preventivă care vizează proiectul „Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989” din municipiul Timișoara. De asemenea, în anul 2022, Total Business Land a încheiat un contract în valoare de 422.908 de lei cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pentru același obiectiv și în anul 2022. Potrivit anunțului, MNIT a achiziționat lucrări de logistică arheologică care constă în lucrări de excavare mecanică și manuală, transport materiale rezultate, susținere și coordonarea utilajelor și a forței de muncă pentru cercetare arheologică preventivă la obiectivul Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Timișoara.
Societatea s-a ocupat și de cadastrarea mai multor drumuri din comuna Gârbău, fiind încheiate în acest sens două contracte: unul în anul 2022, în valoare de 12.000 de lei, iar celălalt în anul 2023, în valoare de 8000 de lei.
De asemenea, Total Business Land a încheiat două contracte cu Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA pentru servicii de arheologie în valoare totală de 29.500 de lei. Mai mult, firma a furnizat Primăriei Câmpia Turzii servicii pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal care viza schimbarea de destinație și reparcelarea unui teren cu o suprafață de 1,19 ha, în schimbul cărora a primit 32.500 de lei.
Ce salariu avea Dragoș Tănase la Gold Corporation
Dragoș Tănase este directorul executiv al firmei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), iar în anul 2018 a fost numit președinte și CEO al companiei-mamă Gabriel Resources, care solicită statului român despăgubiri de 6,5 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană. Compania canadiana a dat statul român în judecată, în iunie 2017, la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) de la Washington. Procedura de arbitraj a fost închisă la data de 14 septembrie 2023, iar verdictul urmează să fie pronunțat în luna martie 2023. Cu toate acestea, în cauză nu mai poate fi vorba despre nicio exploatare minieră, deoarece Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în anul 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.
Publicația profit.ro scria în anul 2018 că salariul anual brut de bază al lui Dragoș Tănase ca director general al RMGC este de 408.688 dolari canadieni (circa 1,27 milioane lei pe an, respectiv 106.000 lei pe lună).
Extrem de interesant este faptul ca unii pot sa genereze catre statul roman si catre furnizorii de utilitati(la care tot statul roman e ,,vioara întai,, …) datorii uriase iar pe astia mici si prosti de contribuie lunar cu sume frumusele si cand au cativa lei ,ATENTIE,pentru cativa lei, statul asta ,,performant ,, le si pune popriri. Asta inseamna un stat esuat….