Șeful APIA Cluj, Gheorghe Șerban, nu mai este de gasit la sediul instituției și, conform unor informații, el ar fi intrat in concediu medical de frica destituirii din funcție. In momentul de fața, conducerea instituției este asigurata de Ioan Harbea, care ocupa funcția de șef al centrului local APIA Apahida. Problema este ca, in trecut, Harbea a fost cercetat penal pentru afacerea cu instalarea gazului in Apahida și, ulterior, destituit de Alin Tișe, pe vremea cand era Prefectul Clujului.

De aproape o luna de zile, directorul APIA Cluj, Gheorghe Șerban este tot mai greu de gasit la sediul instituției, mai multe surse din cadrul agenției pentru agricultura spunand ca este in concediu medical. Pauza ar fi necesara pentru ca Șerban incearca sa iși joace carțile pentru a iși menține in continuare funcția. Mai mult, nu este prima data cand directorul APIA Cluj apeleaza la aceasta strategie pentru ca in 2009, atunci cand au avut loc “framantari” politice lasate cu schimbari de directori, Gheorghe Șerban a intrat in concediu medical, dar suferința nu l-a impiedicat sa iși dea doctoratul in acel an. De asemenea, tot in 2009, soția lui, care este profesoara la un liceu, a caștigat prin intermediul firmei pe care o deține, un contract de circa 90.000 de lei cu Caile Ferate Romane. In 2009, dupa ce apele s-au reasezat in matca, și Șerban și-a revenit din boala și a revenit in funcție.
Insa, pentru ca cineva trebuie sa asigure bunul mers al agenției, “rotițele” care pun in mișcare angrenajul sunt “unse” de șeful centrului local al APIA din Apahida. Inițial, Harbea a fost șeful echipelor de control in teren al APIA Cluj, dar in urma plangerilor trimise de țarani, Harbea a fost mutat din poziția pe care o ocupa, iar “prietenii” liberali l-au pus pe Harbea in funcția pe care o ocupa și astazi. Insa, postul de șef al echipelor de control pe teren a ramas vacant și acum. Recent, a avut loc un concurs pentru ocuparea lui, concurs la care au aplicat doi angajați apropiați de directorul APIA Cluj Gheorghe Șerban, consilierul superior Rodica Dorhoi, Felicia Golban (consilier principal) și consilierul asistent Miklos Laping, insa nici unul dintre ei nu a reușit sa ia o nota de trecere pentru a primi postul de control. Astfel ca și in momentul de fața, APIA Cluj nu are un coordonator al echipelor care fac controale in teren.

Dat afara de Tișe

Insa, chiar daca este susținut de liberali, de numele lui Ioan Harbea se leaga afacerea instalarii rețelei de gaz din Apahida. Afacerea rețelei de gaz de pe raza comunei Apahida a fost un adevarat tun dat la inceputul anilor 90, dar ecourile se mai aud și acum. Spre exemplu, firma care acum distribuie gazul in acea zona este reclamata ca practica prețuri mult prea mari, chiar daca rețeaua de distribuție pe care o folosește a  fost platita și instalata din banii oamenilor. Mai mult, cei de la CPL Concordia  au folosit pentru cațiva ani buni, cu titlu gratuit, aceasta rețea de distribuție.
Conform unui proces care a avut loc la Curtea de Apel Cluj, in urma cu șapte ani, italienii de la CPL Concordia au preluat gratuit rețeaua de distribuție a gazului din Apahida de la Ministerul Economiei, care la data respectiva era condus de omul de afaceri Dan Ioan Popescu, de altfel locuitorii din zona spun ca fostul ministru a avut de caștigat de pe urma acestei concesiuni cu titlu gratuit, nefiind nici un secret ca Dan Ioan Popescu, impreuna cu soția lui, sunt implicați in afaceri din domeniul energiei. La scurt timp dupa aceasta concesiune, satenii, organizați in cadrul a doua asociații, au dat in judecata Ministerul Economiei și firma italiana și au caștigat sa fie despagubiți. Firma CPL Concordia, inființata in 2003, a pornit de la o cifra de afaceri de 15.000 de lei, ajungand ca in 2005 sa aiba o cifra de afaceri de peste 22,5 de milioane de lei.
In 2006, Alexandru Morocos, fost secretar al primariei Apahida, a fost dat afara din funcție de Alin Tișe, pe vremea cand acesta era Prefectul Clujului. Destituirea a avut loc dupa ce consilierii locali din comuna i-au reclamat lui Tișe o serie de ilegalitați de care s-ar fi facut vinovat Harbea.

Afaceri cu terenuri finalizate cu NUP

De asemenea, Harbea a mai fost acuzat de Alexandru Morocoș, care a inregistrat in data de 10.07.2001, la Poliția comunei Apahida, o plangere penala impotriva lui Ionel Farcaș, Ioan Harbea, Alexandru Moldovan și Luminița Serpea, de infracțiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
El ii acuza ca au atribuit in concesiune, in mod fraudulos, numitului Raducanu Garba o suprafața de teren de 700 de metri patrați care ii aparține, producandu-i un prejudiciu de 7.000 de lei. De asemenea, Morocoș arata ca primarul Apahidei, Ionel Farcas, in calitate de președinte al Comisiei de aplicare a fondului funciar, a refuzat sa il puna in posesie cu terenul ce ii aparținea conform actelor anexate cererii de reconstituire a dreptului de proprietate. Dupa un an de cercetari, procurorul de caz a dispus neinceperea urmaririi penale fața de Alexandru Moldovan (contabil șef al primariei), iar fața de Ionel Farcas, Ion Harbea și Luminița Terpea s-a dispus disjungerea cauzei intr-un alt dosar. Dupa un alt de zile, in 2008, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, au dispus neinceperea urmaririi penale fața de primarul Apahidei, precum și fața de Ioan Harbea (fostul secretar al primariei) și Luminița Terpea (jurista primariei). Motivarea NUP-ului arata ca s-au respectat intocmai dispozițiile legale procedurale aplicabile la data realizarii concesiunii, nefiind constatate nici un fel de ilegalitați. Concesionarea a fost aprobata prin hotararea consiliului local, s-a organizat o licitație publica conform legii, dupa prealabila obținere a tuturor avizelor și acordurilor comisiilor de specialitate. In ceea ce privește parcela de 700 mp atribuita numitului Garba Raducanu in urma licitației, procurorul de caz a reținut ca aceasta nu se suprapune imobilelor evidențiate in titlul de proprietate al familiei Morocoș, ci figura inainte de concesionare in alt numar de CF, avand ca proprietar tabular statul roman, fiind distincta de parcelele revendicate de persoana vatamata, deși invecinata cu acestea, astfel cum rezulta cu claritate chiar din raportul de expertiza tehnica topografica și din anexele grafice aferente intocmite, la solicitarea petentului, de catre specialistul autorizat ales de acesta”, arata rezoluția de NUP.

Cum a “fasait” tunul gazului

Afacerea gazului din Apahida a inceput in 1992 cand guvernul Stolojan a aprobat Hotararea de Guvern numarul 566 prin care se aproba introducerea gazului in comuna clujeana prin contributia exclusiva a cetatenilor. Fiecare apahidean a fost nevoit sa plateasca, la vremea aceea, 800.000 lei vechi, in conditiile in care salariul lunar se situa in jurul valorii de 20.000 lei vechi. O alta problema este ca nici Guvernul Romaniei, nici Primaria comunei Apahida nu au contribuit cu vreun leu la realizarea acestei instalatii. Pentru a-si proteja investitia, apahidenii s-au constituit, in anul 1999 in doua societati: SC G500 Investment SA Sannicoara si G400 Investment SA Dezmir. In satele Apahida si Pata au ramas asociatiile cetatenesti, fara personalitate juridica. Aceste doua firme si-au inscris in capitalul social toata reteaua de gaz realizata pe banii lor, cele doua societati avand ca obiect de activitate distributia gazului metan. In 1995, dupa ce reteaua de gaz a fost finalizata, aceasta a fost predata Distrigaz Nord, aceasta societate realizand distributia gazului metan in comuna pana cand SC Concordia SRL a preluat acest serviciu. Dupa cateva runde de procese prin salile de judecata din Cluj Napoca, in 2010, ASOCIATIA DE CETATENI PENTRU INTRODUCEREA GAZULUI METAN DIN APAHIDA au ajuns cu procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde judecatorii au tinut dosarul un an de zile pentru a-l trimite spre rejudecare la Cluj.

Atributiile APIA:

•    asigura derularea operatiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate;
•    asigura verificarea cererilor de plata primite de la beneficiari;
•    autorizeaza plata catre beneficiari in urma verificarii cererilor de plata sau ii instiinteaza pe acestia cu privire la eventualele nereguli sesizate, in vederea solutionarii acestora;
•    pregateste si implementeaza prevederile privind mecanismele comerciale;
•    administreaza sistemul de certificate de export-import si garantii pentru importul si exportul produselor agricole
•    elaboreaza si implementeaza procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pentru produsele agricole;
•    este autoritatea publica responsabila cu implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control;

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.