ŞEFUL GARDIENILOR PUBLICI, BOLNAV DE PESEDITĂ!

Numirea noului şef al gardienilor publici bihoreni, Gheorghe Mihalcea, este, după cum s-a dovedit, un nou prilej de scandal. Motivul acestui tămbălău, care s-a lăsat cu contestaţii şi procese, este că această numire s-a făcut pe criterii politice, în ciuda faptului că la concursul organizat în acest scop de Consiliul Judeţean Bihor, contracandidatul lui Mihalcea a obţinut o notă cu mult mai mare, însă conducerea instituţiei l-a preferat pe cel mai slab pregătit. Cel nedreptăţit, Viorel Diaconu, a acţionat în contencios administrativ Consiliul Judeţean. Şi are toate şansele să câştige.

Iată cum au decurs evenimentele, conform acţiunii formulate de Diaconu împotriva Consiliului Judeţean Bihor: “ Ca urmare a anunţului apărut în presa locală cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea postului de şef corp la Corpul Gardienilor Publici Bihor, condiţiile şi actele necesare prezentării la concurs, am făcut demersuri pentru obţinerea tuturor celor necesare, prezentându-mă la concursul astfel organizat. Conform “Expunerii de motive-Raport de specialitate”, precum şi a procesului-verbal din 27.11 2002, ca urmare a rigorilor concursului, formării comisiei de concurs şi în urma probelor scrise şi interviu, subsemnatul am obţinut media generală 9,65, iar contracandidatul meu (Gheorghe Mihalcea-n.n.), doar 7,20. În mod surprinzător însă şi din dispoziţia nu ştiu cui, prin “Raportul de specialitate” semnat de ec. Elisabeta Bubui (şefa Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Bihor-n.n.), director general, şi ec. Uşvat Florian, şef serviciu, se propune “aprobării dumneavoastră” (?!) pe unul din cei doi candidaţi.
Este demn de reţinut că prin “raportul de avizare” întocmit  de către Comisia pentru Administraţia Publică Locală, Juridică, Apărarea Ordinii Publice, Respectarea Drepturilor şi Libertăţilor Cetăţeneşti din cadrul aceluiaşi Consiliu Judeţean întrunită în data de 13.XII.2002 şi ca urmare a examinării dispoziţiilor legale şi a actelor concursului, comisia propune: 1. “Dl Diaconu Viorel să fie numit şeful Corpului Gardienilor Publici”.
Cu toate acestea, în urma unor manevre de culise şi prin organizarea unor “votări” care însă au fost şi trucate, consilierii find influenţaţi la vot, s-a obţinut ceea ce se urmărea, respectiv declararea ca şi câştigător al concursului a candidatului mediocru şi, în consecinţă, emiterea hotărârii contestate. Consiliul Judeţean Bihor s-a făcut din nou de ruşine şi a încălcat din nou grav legea, fapt sancţionat prompt de mass media.

De dragul PSD, Consiliul Judeţean stă cu dosul pe lege

Conform Hotărârii nr 281/1993, Anexa 12, “Condiţii privind angajarea şi avansarea personalului pe funcţii”, se prevede la punctul I că “angajarea personalului într-o unitate bugetară se face prin concurs. Aceleaşi norme prevăd condiţiile de participare la concurs, constituirea comisiilor de verificare, publicitatea, tematica şi toate celelate criterii, inclusiv valorificarea rezultatelor concursului. Conform punctului 7 din aceleaşi norme, comisia de examinare va stabili ordinea reuşitei la concurs. Doar în situţia în care se obţin medii egale de către unii concurenţi, se poate face departajarea după alte criterii, ceea ce nu era cazul în speţa de faţă.
Nici o normă nu prevede însă ca după organizarea şi definitivarea concursului, când un candidat a surclasat pe ceilalţi concurenţi, să se poată eluda acest rezultat bazat pe criterii de competenţă şi să se organizeze un procedeu de votare, unde, aşa cum am arătat, subiectivismul şi influenţele, chiar politice, au câmp de desfăşurare nelimitat.
Deşi m-am adresat, aşa cum prevede legea, încă din data de 17.12.2002, cu o petiţie intimatei emitente, până acum nu am primit nici un răspuns. Văzând starea de fapt şi de drept invocată, vă rog să reţineţi că acţiunea este întemeiată, actul administrativ contestat mi-a cauzat o vătămare gravă a dreptului meu de a fi angajat pe respectivul post câştigat prin concurs, drept recunoscut de lege. De asemenea, prin negarea acestui drept, mi s-au adus şi grave prejudicii materiale, constând în primul rând în nerealizarea salariului ce mi s-ar fi cuvenit de la data la care ar fi trebuit să fiu încadrat pe post şi în viitor, precum şi prejudicii morale datorate nedreptăţii suferite şi a efectului produs în opinia publică”.

Monstruoasa coaliţie

Cele relatate mai sus nu ar trebui să ne mire prea tare, având în vedere că la nivel local, cel puţin până la alegerile de anul viitor, s-a constituit o coaliţie politică de neînvins: PSD-PD-UDMR, care face jocurile după bunul plac atât în Consiliul Local, cât şi în cel Judeţean. Presa a relatat pe larg despre destituirea abuzivă şi ilegală a fostului vicepreşedinte al CJ Bihor, Ionel Avrigeanu (UFD), a cărui funcţie era dorită de Partidul Social Democrat pentru Teodor Fericeanu. Iar faptul că concursul pentru ocuparea postului de comandant al Corpului Gardienilor Publici Bihor a fost organizat doar de ochii lumii şi că Gheorghe Mihalcea, învinsul lui Viorel  Diaconu, era „nominalizat” pentru funcţie pe criterii politice (relaţia sa de rudenie cu viceprimarul miliardar şi pesedist al Oradiei, Gavrilă Ghilea, spune multe -n.n.) încă înainte de desfăşurarea concursului, e atât de vizibil încât nu ne vine să credem că stafful Consiliului Judeţean Bihor a mai avut tupeul de a încerca să dea explicaţii legate de numirea ilegală pe funcţie celui ce a pierdut concursul pentru şefia Corpului Gardienilor Publici. Totuşi, pentru a respecta deontologia profesională, noi am solicitat explicaţiile de rigoare preşedintelui insituţiei, Ştefan Seremi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.