După ce fostul director Salrom, Aurel Bucur, a avut probleme de corupție și a fost dat afară, Ministrul Economiei, Mihai Tudose, l-a pus în funcție pe Alexandru Duca, angajat în cadrul companiei de stat fără experiență managerială, fost inginer în domeniul transporturilor. Însă, lucrurile se leagă atunci când se pun cap la cap două informații: pe de o parte, ministrul Tudose este cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, iar pe de altă parte, Duca a lucrat, între 1993 și 2003 în cadrul Ministerul de Interne și, pe vremea când era liceean, a fost colaborator al Securității

 

Potrivit unor informații din cadrul Salrom, actualul director al Salrom, Alexandru Duca, a fost numit în funcție fără să fie recomandat de nimic din punct de vedere profesional.

”În perioada 2010 – 2014, cât a lucrat ca șef al compartimentului control al SNS SA (post în care a fost adus tot fără să aibă  nici un fel de experiență în domeniu de doctorul Duta Lucian, când era director  general al SNS SA) s-a remarcat prin acte de control fără nici o valoare, care dovedeau necunoașterea legilor și mai ales necunoașterea completă a domeniului economic (financiar-contabil), domeniu în care un organ de control trebuie să  aibă cunoștiințe  temeinice. Toate actele de control făcute de Duca Alexandru, datorită modului în care au fost  executate, nu au avut nici un fel de finalitate timp de 4 ant de zile! Singura finalitate a fost că a trimis informări eronate și umflate către Ministerul Economiei, cât și la alte organe ale statului,  în care își atribuia rolul  de mare descoperitor de fapte penale și de corupție. Deși în perioada 2012 – 2013, Duca nu a găsit nereguli la controalele efectuate la societate sau sucursale în aceeiași perioadă, Curtea de Conturi a României a găsit nereguli  majore, soldate cu imense pierderi financiare pentru statul  român (total pierderi 12 milioane de euro). Aceste nereguli sunt cuprinse în raportul Curții de Conturi a României din Decizia 18/ 31.05.2013 cât și actele de verificare a modului de ducere la îndeplinire a  măsurilor impuse de  control”, arată informațiile menționate anterior.

 

Deconturi pentru ștabi

Potrivit acelorași date, în timpul controalelor la sucursala Dej și Praid în anii 2010 – 2013 Alexandru Duca se caza la hoteluri de 4 și 5 stele (Operă Plaza la Cluj și Danubius la Sovata), plata cazării și a meselor incluse în cazare fiind făcută de sucursale, în timp ce el deconta și la societate cazarea. Conform calculelor, suma cheltuită ar fi de 8.554 de lei. De asemenea, a beneficiat în concediul de odihnă de cazare (și alte servicii hoteliere) plătite de sucursala Praid la hotel Danubius Sovata pentru el și familia lui în anii 2010- 2012 în valoare de 12.345  lei. ”În delegații se deplasa cu mașina personală și a pretins să-i fie reparată iar deconturile erau suportate de sucursale. A pretins cel puțin în 8 cazuri să-i fie alimentată mașina personală cu combustibil  pe banii sucursalelor Dej, Praid și Vâlcea. A pretins de la mai mulți angajați ai sucursalelor cadouri în bani, palincă, vin și carne pentru a trece cu vederea pretinsele nereguli sesizate la controale. Deși promitea, nu plătea niciodată aceste produse”, arată sursa.

alexandru-duca salrom somesanul

Acuzațiile împotriva șefului Salrom depuse la DNA

De asemenea, împotriva lui Alexandru Duca a fost depusă la DNA o plângere penală.

Potrivit acuzațiilor, alexandru Duca s-ar face vinovat de faptul că ”nu a respectat Hotărârea Curții de Conturi a României din Decizia 18/31.05.2013 cât și Actele de control ANAF din anul 2015 cu privire la plată diferenței de redevențe miniere datorate statului pentru perioada 2009-2012 în valoare de 50.119.000 de lei, cât și diferența de drepturi salariale acordate ilegal salariaților, în aceeași perioadă, în valoare de 32.239.000 lei. Neplata acestora  s-a făcut în mod deliberat, cu sprijinul Consiliului de Administrație, pentru a nu diminua  profitul societâții pe anul 2015, profit care nediminuat  a dus ca directorul general să obțină un venit de 355.000 lei în anul 2015 (s-a plătit performanță de realizare a profitului conform contractului de mandat   în condițiile în care are un are salariu fix lunar de 14.500 lei și pe criterii de performanță încă  14.500  lei lunar). Salarizarea angajaților s-a făcut în continuare și în anul 2015 fără a se ține cont de Hotărârea Curții de Conturi, plătindu-se în anul 2015 drepturi necuvenite în valoare de

12.345.678 de lei. Acest lucru I-a făcut pentru a-și asigura șprijinul Federației sindicale Salroca pentru a rămâne în funcția de director general. Tot pentru a-și fideliza o serie de angajați și lideri de sindicat a cordat el personal în anul 2015 premii ilegale în valoare  de 654.000 lei. A făcut în anul 2015 angajarea a 35 persoane la sediul central al societății pe salarii uriașe, o parte din acestea revenindu-i sub diverse forme (câștigul  mediu pe anul 2015 a fost de 8.120 de lei la sediul central, față de 2.450 lei la sucursale, iar revenirea către Duca a unor sume din partea angajaților se face prin contracte de consultanță prin intermediul unei firme deținute de un apropiat  al său).

 

A început sabotarea Salrom!

Potrivit plângerii depuse la DNA, directorul Salrom, Alexandru Duca ”a micșorat drastic cheltuielile de producție, reparare și întreținere utilaje, punând în pericol menținerea capacității de producție a societății cât și dezvoltarea pe viitor. Astfel, cheltuielile de producție ale societății au fost în anul 2015 cu 48% mai mici decât în anul 2014, în condițiile în care producția fizică în anul 2015 a fost cu 12% mai mare decât în anul 2014! Iar investițiile propuse pentru anul 2015 au fost executate în proporție de 32,9%, constituind astfel un adevărat sabotaj la adresa societății. Aceste acțiuni au fost făcute cu acordul Consiliului de Administrație, unde Fondul Proprietatea vrea an de an un profit cât mai mare și nu dezvoltare de viitor, pentru a-și lua dividente cât mai mari din  profit. În timp ce pentru angajații societății a propus pentru anul 2016 o creștere salarială de 0,6% pentru el și membrii CA și AGA a propus o creștere de 15%. În anul 2015, prin neluarea niciunui fel de măsuri în activitatea sucursalelor Ocna Mureș și Cacica  a  produs statului român un prejudici de 24.090.234 de lei. A modificat organigrama societății,cu scopul vădit și declarat de a scăpa de profesioniștii care i se împotriveau cu argumente tehnice și economice, modificând direcții, compartimente și sectoare, distrugând tot ce funcționa în societate și sucursale, sabotând economic societatea”, arată plângerea penală.

 

10 km pătraţi de sare la Salina Dej

La Salina Dej, zăcământul de sare are o suprafaţă de circa 10 km pătraţi, fiind dispus sub forma unei lentile. Potenţialul de exploatare al acestui zăcământ este de cel puţin 100 de ani. Rezervele sunt dispuse pe şapte nivele, iar în prezent exploatarea se face abia în miezul “lentilei”. Dacă sarea extrasă din alte unităţi are un procent de NaCl de 2-3%, cea din Ocna Dej are o concentraţie de 98-99%. Deși salina ar putea produce 600.000 de tone de sare anual, capacitatea este folosită doar la jumătate şi are o rentabilitate de 20%.

Sebastian Albescu

7 COMENTARII

  1. a se vedea ordinul de deplasare nr. 104/2011 pt duca. decont nr 24/23.05.2011, delegatie 16.05-23.05.2011 la DEJ, in care deconteaza si cazarea cu toate ca a fost platita de catre sucursala Dej, bf 14/17.05.2011, HOLD iNVEST srl

  2. Daca tot articolul este la fel de bine documentat ca si afirmatia de final ca sarea de la alte unitati are continut de 2-3% NaCl in zacamant, atunci totul este o mare dezinformare. La aceste procente minime se exploateaza zacamintele aurifere. Am scapat de Bucur Aurel, un mafiot pus director general de Hrebenciuc, si am dat de un securist la care am inceput sa-i scormonim toate rahaturile din anii in care era sef la control. Oricum cele referitoare la prejudiciile constate de Curtea de Conturi si ANAF nu sunt aferente perioadei in care a fost el director general. Cred ca Duca Alexandru a atins puncte sensibile din cercurile mafiote inradacinate ale sistemului SALROM. Fata de abuzurile, jafurile si hotiile in stil mafiot de dinaintea lui Duca, cele semnalate in aceasta sesizare sunt de natura doar de dezbinare si dezinformare a salariatilor.

  3. Nicusor, ce nume de alint ai si de pupin….., nu vezi ca cifrele sunt puse la plesneala?
    Nici legile vad ca nu le stii, nu mai scrie nimic ca te faci de cacao.
    Duca este emanatia „prietenilor” lui, un turnator si un impostor ATAT, o figura trista a societatii.

    • Decat sa faci comentarii asupra numelui meu,mai bine te-ai concentra pe profilul tau de prost si ai observa ca in aceasta societate nu sunteti numai voi cei din Dej si dealtfel nu sunteti voi etalonul cinstei si corectitudinii din aceasta societate. Daca erati mai concentrati pe banii furati din societate il vedeati pe Mihut al vostru inainte sa-l ia DNA-ul si ati fi mai atenti la calitatea lui Torpenii al vostru care nu este cu nimic mai presus decat Mihut. SALROM nu inseamna doar Ocna Dej.

  4. La Salina de la Ocna Dej se exploateaza sarea cu cea mai buna calitate din Romania si nu pot sa nu ma intreb de ce se vinde, de multi ani, sarea la jumatate de pret pentru Combinatul Borsodchem din Ungaria fata de pretul de vanzare a aceluiasi sortiment pe piata interna, adica romanilor nostri. Aceeasi sare se vinde pe piata interna pentru dezghetarea drumurilor tot la pret dublu fata de sarea vanduta la export in acelasi scop. Acest fenomen oare cum ar trebui sa se numeasca si oare de ce nu naste semne de intrebare nici macar pentru presa ingrijorata de ceace se intampla cu sarea noastra. Sa nu uitam de dificultatile cu care s-a confruntat si se confrunta industria chimica din Romania cu un combinat falimentat si inchis si o salina aroape desfintata la Ocna Mures, in timp ce Ocna Dej a subventionat in mod constant concurenta din Ungaria pe banii incasati de pe sarea vanduta amaratilor de romani pe piata interna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.