Oamenii de afaceri clujeni care activează în domeniul energiei electrice au, din vara anului trecut, o „pilă” la ST Transelectrica Cluj, societatea de stat care gestionează transportul energiei electrice în regiunea de nord-vest a ţării. Directorul acestei filiale a Transelectrica este fostul consilier judeţean PD-L Rares Rusu, unul dintre afaceristii clujeni implicaţi în afacerile cu energie şi specialist în stiinţe politice. Printre afaceristii cu energie electrică clujeni se numără şi Alin Ardelean, fiul lui Virgil „Vulpea” Ardelean şi fostul partener de afaceri al lui Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu, implicat în devalizarea Băncii Dacia Felix.

Răzvan Robu

În vara anului trecut, la conducerea ST Transelectrica Cluj a fost numit pe criterii politice Rares Rusu, fost consilier judeţean PDL şi fost acţionar al SC Tes Group, o firmă care tranzacţionează energie electrică şi îl are ca acţionar principal pe Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hosu implicat în scandalul Dacia Felix. Cu alte cuvinte, această firmă cumpără de la stat curent electric şi îl transportă prin intermediul reţelisticii Transelectrica către destinatar. La data la care Rusu a fost numit director general al Transelectrica Cluj el nu mai deţinea acţiuni în cadrul firmei Tes Grup, alături de ceilalţi acţionari, însă, cu toate acestea, el apărea drept persoană de contact al acestei societăţi în urmă cu două luni. Contactat pentru a explica considerentele pentru care Rusu apare ca reprezentant al unei firme care tranzacţionează energie electrică (vezi facsimil), directorul ST Transelectrica Cluj spune că este o inadvertenţă.
“De foarte mult timp nu mai am nici o legătură cu firma Tes. Cu siguranţă, colegii mei au uitat să modifice datele respective”, a declarat Rares Rusu.
Pe lângă Tes Group, Andrei Hossu mai este acţionar într-o societate care se ocupă de energie electrică. Este vorba de SC Activ Wind Energy, firmă administrată de Paul Lung şi care îi are ca asociaţi pe Andrei Hossu, Paul Lung şi Peder Nikolaj Hansen. Firma aceasta are ca obiect de activitate producerea de energie electrică.

Irinel Columbeanu prieten cu şeful Transelectrica Cluj

SC Tes Group SRL a fost înfiinţată în octombrie 2005, iar, iniţial, în cadrul acţionariatului figurau Andrei Horea Hossu (cu 40% din actiuni), Oliver Heim, cu 10%
din acţiuni şi Rares Rusu, cu 50 de procente din cadrul firmei.
Conform specialistilor, până în acest moment jucătorii de pe piaţa de energie electrică marjau pe cumpărarea, în mod preferenţial, energie electrică de la stat şi vânzarea acesteia către un destinatar, transportul făcându-se prin intermediul SC Transelectrica, compania de stat care deţine reţelistica de energie electrică din România. Însă, investiţiile făcute pe această piaţă se îndreaptă spre producerea energiei electrice “verzi”. Chiar dacă în acest domeniu costurile de producere sunt mai ridicate, investiţiile făcute sunt extrem de profitabile pe termen lung. În acest context, conform unor informaţii confidenţiale, directorul ST Transelectrica Cluj ar pregăti o mega-afacere împreună cu fostul său partener de afaceri, Andrei Hossu, omul de afaceri Irinel Columbeanu şi milionarul clujean Liviu Florian, patronul SC Agroflip.
“Am fost martorul unei discuţii în care Rares Rusu susţinea că împreună cu prietenul lui, Columbeanu (Irinel Columbeanu-n.r.) şi cu asociatul lui Andrei (Andrei Hosu, n.red.) îşi vor face o firmă în care îl vor băga si pe Flipu (Liviu Florian, n.red.) cu terenurile lui din sud  şi vor vinde curent moca la prostime”, ne-a declarat sursa.
Dacă Liviu Florian, Andrei Hosu şi Irinel Columbeanu, nu au putut fi contactaţi pentru a oferi detalii în legătură cu această afacere, Rares Rusu a dezminţit toate aceste informaţii.
“Nu voi face nici o firmă pentru că nu pot. Liviu Florian nici nu cred că se cunoaşte cu Irinel Columbeanu. Eu îl ştiu pe Columbeanu, dar în cu totul alte contexte. Nu ştiu ce terenuri are Florian”, a declarat Rares Rusu.

Cunectat la energia din Cluj

În urmă cu patru ani, când Rares Rusu era consilier judeţean, firma la care era acţionar, SC Tes Group a încheiat un contract cu Aeroportul Cluj-Napoca, o instituţie în subordinea CJ Cluj. SC Tes a vândut o serie de echipamente pentru reducerea consumul de energie electrică la corpurile de iluminat instalate pe aeroportul clujean. Aceeaşi firmă a mai câştigat în august 2006 o licitatie organizată de Ministerul Transporturilor pentru optimizarea consumului de energie în staţiile de cale ferata Cluj, Oradea şi Dej. Rareş Rusu este, din 2004, consilier judeţean al PD. El a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD Cluj şi unul dintre oamenii politici tineri ai PDL-ului. Rusu a fost şeful de cabinet al Adriean Videanu în vremea când acesta era vicepremier, iar apoi a fost numit în aceeaşi poziţie pentru George Seculici. Rusu a lucrat şi pentru Vasile Blaga. Acesta a plecat din fucţiile deţinute la Bucureşti în urma scandalului de spionaj Stamen Stancev. De asemenea, Rares Rusu mai este amintit şi în declaraţiile martorilor audiaţi în scandalul sexual “Nana Club”. În rechizitoriu întocmit pentru acuzarea patroanei clubului, Natalia Strechi, se arată faptul că unul din automobilele care erau parcate destul de des în faţa acestui local se afla şi un Mercedes CJ 101, o maşină care a fost cumpărată în leasing de actualul director al Transelectrica Cluj, Rareş Rusu. El este fiul generalului Stoian Rusu, fostul şef al Militiei Cluj şi, ulterior, fostul prim-şef al Doi si’un Sfert.

Gadola face bani din vânt
În momentul de faţă, singura societate clujeană care a anunţat că va deschide un parc eolian pentru producerea energiei electrice este SC Enex, o firmă care face parte din grupul Energobit controlat de omul de afaceri Stefan Gadola şi Peter Pal. SC Enex a făcut public anunţul de intenţie pentru începerea procedurii de acord de mediu pentru Parcul Eolian Nalbant din judeţul Tulcea. Parcul eolian va ocupa o suprafaţă de circa 70 de hectare.

Energia lui Ardelean
Un alt persoanj al afacerilor cu energie din Cluj este fiul lui Virgil Ardelean, Alin. Tânărul Ardelean deţine 25% dintre acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de club al “băieţilor deştepţi”. De asemenea, directorii acestei firme sunt persoane foarte bine înfipte în afacerile cu acest profil. Rareş Cristian Criste este unul dintre cele mai suspuse personaje din domeniul afacerilor cu energie electrică, la fel ca şi directorul SC Ten Transilvania Energy, Sorin Piciu. De asemenea, Ardelean a fost asociat în firma Energon GET GAS&Emissions Trading, care este deţinută de acţionarul majoritar Energon Holding Delft B.V, o firmă olandeză. Şi în această filială a olandezilor, acelaşi Rareş Criste este administrator. După o perioadă, Ardelean şi-a vândut acţiunile lui Criste. Rareş Criste. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

1 COMENTARIU

  1. Rares Rusu=fiul fostului sef al militiei jud.Cluj, initiatorul, realizatorul si seful lui 0215, seful politiei de OP/RO si nasul lui Vulpea. Deci RUDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here