Conform OUG 195/2002 Semnalizare rutiera Art. 33 (2) Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie și se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliției rutiere, astfel încât aceasta să asigure deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic, conform reglementărilor în vigoare.

Deci planul de Management de Trafic este obligatoriu pentru orice lucrări care afectează calea publică (conform Pct. 11. din Normele metodologice privind condițiile de închidere a circulației și de instruire a restricțiilor de circulație elaborate de CNADNR, norme aprobate prin ordinul comun al  Ministrului de Interne și al Ministrului Transporturilor numărul 1112/2000: „Închiderea sau instituirea restricțiilor de circulație în vederea executării lucrărilor de construcții drumuri noi, modernizări, reabilitări și de sporire a capacității de circulație, se face în baza proiectelor de Management de Trafic, întocmite de antreprenorul general care răspunde de lucrare, însușite de consultant și aprobate în comun de Administrația Națională a Drumurilor și Direcția Poliției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției pentru drumurile naționale, respectiv de administratorul drumului împreună cu Serviciul Poliției Rutiere județean, pentru celelalte categorii de drumuri publice.”). Pentru municipiul Cluj-Napoca, acest plan trebuie întocmit de către executant iar ulterior aprobat de către Poliția Rutieră și de către primărie. Odată aprobat, punerea în practică a planului este monitorizată de către autoritățile care și-au dat avizul.

La o simplă traversare a orașului putem observa ce înseamnă ca lucrările de pe carosabil (reabilitări, intervenții, modernizări) să fie semnalizate necorespunzător și fără a oferi rute de deviere a traficului acolo unde se impune și fără a amenaja căi de acces pietonal corespunzătoare. Traficul se desfășoară cu greutate, șoferii pierd zeci de minute în blocaje, iar mijloacele de transport în comun au întârzieri.

Drept urmare, consilierul local PNL, Bîldea Ioan, solicită primăriei  să verifice dacă toate lucrările executate pe carosabil au un plan de management al traficului temporar și dacă acesta se respectă, iar dacă nu, să sesizeze Poliția Rutieră. Clujul nu are nevoie de probleme suplimentare de trafic și trebuie făcut orice este administrativ posibil pentru a fluidiza, pe cât se poate, circulația în municipiu.

 

1

323124115

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.