Ministerul Finanțelor a început să stoarcă prin orice metode bani de la cei care au de-a face cu această instituție. Fie că ești persoană juridică sau un amărât de plătitor de taxe și impozite, trebuie să cumperi o semnătură digitală de la 6 firme autorizate, dintre care una este a Serviciului Român de Informații. Mai mult, chiar dacă ajungi să deții o semnătură digitală și crezi că poți scăpa de o vizită la ANAF, la Cluj nu scapi de statul la rând și trebuie să dai o tură și pe la ghișeele ANAF-ului. Afacerea semnăturilor digitale este una dedicată oamenilor de afaceri cărora li se cunosc tresele și pe sub pijamale.
Spre exemplu, dacă un clujean vrea să primească un bilanț fiscal pentru a avea ”acces controlat la dosarul fiscal” trebuie să descarce declarația 152 de pe site-ul ANAF. După completarea acestei declarații, care primește un număr de înregistrare, trebui să mergi la ghișeele instituției din Piața Avram Iancu și să depui cererea, însoțită de o copie după cartea de identitate, apoi să aștepți.
”Să știți că dacă completați cererea de mână nu v-o pot înregistra. Cererea trebuie să conțină neapărat un număr de înregistrare pe care îl primiți de pe site-ul nostru”, explică funcționara din spatele biroului. Însă, numărul de înregistrare nu poate fi generat decât dacă folosești semnătura digitală. Pentru cei care nu înțeleg, ANAF-ul explică procedura de obținere, ba dă și un link către firmele de la care se poate cumpăra această semnătură digitală. ”Contribuabilii pot accesa informațiile din dosarul fiscal, de pe pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin autentificare în baza certificatului digital. Conform OMEF 858/2008, certificatele digitale se obţin de la furnizorii de servicii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică. Acest certificat digital este denumit în continuare certificat digital calificat. Registrul furnizorilor de servicii de certificare acreditaţi, este stabilit şi publicat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pe site-ul www.mcsi.ro.
Pentru siguranţa datelor, trebuie ca certificatul digital calificat deţinut de dvs. să fie confirmat de cel care vi l-a eliberat. Pentru aceasta, descărcaţi următorul document de confirmare de pe portalul ANAF, pagina Asistenţă Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicaţii la adresa: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf Completaţi documentul de confirmare, aplicând semnătura digitală în căsuţa Semnătură utilizator”.
Pentru cei care nu vor să cumpere o semnătură digitală, funcționara de la ghișeu are o replică cu adevărat savuroasă.
”Depuneți dumneavoastră o cerere și să vedem dacă se aprobă. Oricum, în scurt timp nu veți putea solicita aceste lucruri fără semnătură”.
”Drujba lui Dumnezeu”
Digisign a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 2005, iar patronii de la acea dată au fost generalii în rezervă Victor Marcu şi Constantin Grigoriu Dan, iar SRL-ul are ca obiect de activitate vânzarea de tehnologii de securizare şi de servicii de certificare şi “semnătură electronică“. Prin intermediul generalului (r) Marcu, fostul ministru al Telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), emite un ordin prin care firma este acreditată pentru a furniza servicii de certificare calificată digitale. Printre primele contracte câştigate de SC DigiSign, la nivel naţional, se poate aminti sistemului securizat de transfer şi monitorizare a asigurărilor RCA, iar contractul a fost plătit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Ulterior, Marcu și Gricoriu s-au retras din afacere și au vândut afacerea UDMR-istului, Verestoy Attila. Acum, Digisign este administrată de SABAU SILVIU DORINEL, care deține și părți sociale împreună cu Iosif Szavuj și SC Ines Grup.
”Turela” UTI
SC Certsig este afacerea dejeanului Tiberiu Urdăreanu, fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului de Tancuri și Auto în vremea comunismului. Ca asociaţi se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup. La începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administrației şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care asigură paza și protecția președintelui țării.
Bebe al ”Varanului” și Mihai al ”Buldogului”
Pe ultima sută de metri în afacerea semnăturilor digitale s-au înscris și alte trei entități comerciale: două firme și o ”falangă” a Serviciului Român de Informații. Reprezentanta SRI în acest business este INSTITUTUL PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE. În același timp, mai furnizează semnături digitale și firmele Alfatrust Certification și Centrul de Calcul SA.
Prima societate este deținută de NEICU MIHAI, NICOLAESCU SILVIU GABRIEL, SOARE DRAGOS și off-shore-ul NEXT GEN INVEST AG. Mihai Neicu face afaceri cu Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga.
Cealaltă firmă, Centrul de Calcul SA este o afacere a secretarului de stat din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, Ionică Bebe Viorel. Potrivit declarației de avere din 2013, Ionică a câștigat de la Centrul de Calcul SA, unde era director general și acționar, aproape 12.000 de lei. Despre el circulă informații conform cărora ar fi un paravan pentru afacerile familiei Voiculescu. De altfel, Ministerul unde lucrează ca secretar de stat a acordat licența pentru ca SC Centrul de Calcul SA să poată intra în această afacere.
De la Talpeș la Siguranța Națională
SC Trans Sped, o firmă deţinută de Paul Sîrbu care se evidenţiază prin cel puţin două calităţi: este fost consilier în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale şi protejatul lui Ioan Talpeş. Sîrbu este autorul raportului Petromidia, care, ulterior, s-a transformat în scandalul privatizării Petromidia. În momentul de faţă, Paul Sîrbu este secretarul executiv al UPSC. Sârbu este colonel si are rangul de consilier in cadrul Departamentului Securității Naționale.
În 2011 era o ”afacere troică”
Până de curând, ”afacerea semnăturilor digitale” îi punea la plată doar pe cei care aveau societăți comerciale. În 2011, cerința de a deține semnături digitale era dedicată numai celor care aveau calitatea de ”persoană juridică”.La momentul respectiv, business-ul era unul de nișă pentru că doar trei firme erau autorizate să emită acest gen de cheie digitală.
Firmele respective erau controlate, direct sau prin interpuși, de persoane adânc înșurubate în jocurile de culise făcute pe banii publici. Este vorba de senatorul UDMR Verestoy Attila (SC Digisign), de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (SC Certsig) şi de fostul consilier prezidențial Paul Sîrbu (SC Trans Sped).