Senatorul social-democrat Șerban Nicolae a propus un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală pentru ca cei arestați pentru infracțiuni altele decât cele violente să nu fie încătușați, iar arestul ”sever” să nu fie aplicat în cazurile de corupție. Colegii săi clujeni au subliniat în unanimitate că e nevoie de reglementare în acest sens, dar modificările aduse arestului preventiv nu au fost la fel de bine primite.

 

Senatorul Marius Nicoară, secretar în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, în care este coleg cu inițiatorul proiectului de lege, Șerban Nicole, dar și cu Gheorghe Flutur și Dan Șova, nu susține întru totul varianta propusă de social-democrat.

Contactat de Gazeta de Cluj, acesta a declarat că este de acord cu inițiativa de a exista opțiunea ca pentru anumite infracțiuni, persoanele arestate să nu fie încătușate. ”Cu încătușatul, da, sunt de acord.  Totuși, sunt oameni normali, de exemplu, dacă sunt infracțiuni economice, care nu trebuie încătușați, dacă nu sunt oameni periculoși, care să fugă, sau să bată gardienii”, a spus liberalul.

În ceea ce privește modificările propuse în legătură cu arestul preventiv, Nicoară consideră actuala legislație mai potrivită. ”La cazurile de corupție, în măsura în care cei vinovați pot să distrugă probe, e una, dacă nu se mai pot distruge probe sau afecta martorii, e altă chestiune. Dar e normal să fie reglementată această chestiune”, a declarat senatorul Marius Nicoară.

Senatorul UDMR Laszlo Attila a spus că UDMR nu are încă o poziție față de acest act normativ.  ”Nu am apucat să discutăm încă treaba asta, nu am citit proiectul, dar am urmărit numai în presă, astfel că aș evita să îmi exprim părerea. Ca și principiu de bază, cred că ar trebui stabilite niște reguli foarte clare, concrete, dar nu vă pot spune mai multe”, a declarat pentru Gazeta de Cluj parlamentarul.

 

”Să se schimbe pe ici, pe colo, și anume în punctele esențiale”

Proiectul de lege prevede modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedură Penală. Modificările încep cu articolul 202, referitor la „scopul, condițiile generale de aplicare și categoriile măsurilor preventive.

„Potrivit inițiatorilor, arestarea preventivă se dispune în două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestul sever, este un concept nou introdus, care nu există în vechiul Cod de Procedură Penală.

O altă modificare vizează eliminarea posibilității de a dispune arestul la domiciliu pe baza gradului de pericol al infracțiunii. Astfel, se propune modificarea art. 218, alineatul doi, care elimina „gradul de pericol al infracțiunii”. În noua formă a articolului 218 aliniatul 2 are următorul cuprins: „Aprecierea îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin (1) se face ținându-se seama de scopul măsurii, de sănătatea, vârsta, situația familială ăi alte circumstanțe personale ale inculpatului”, astfel că gradul de pericol al infracțiunii nu se mai regăsește printre condiții.
Inițiatorii proiectului de modificare a Codului penal mai doresc să dea posibilitatea inculpaților să-și aleagă locul unde doresc să meargă în arest la domiciliu. ”În cazul în care inculpatul locuiește, cu caracter permanent, într-o altă locuință decât cea declarată ca domiciliu, la cererea inculpatului, instanța poate dispune ca arestul preventiv la domiciliu să se aplica în respectiva locuință”.

 

“O soțietate fără prințipuri va să zică că nu le are!”
Senatorul PSD care a inițiat proiectul de lege, fost avocat al lui Cătălin Voicu, a explicat și care sunt condițiile și cazurile de „arest sever”. La articolul 223 se introduc noi alineate care prevăd faptul că măsura poate fi luată în mai multe situații, însă din enumerarea lor dispare infracțiunea de corupție.
”Măsura arestului sever poate fi luată și dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal sau alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani ori mai mare și se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”.
La articolul 224 se introduce un nou alineat care arată că gravitatea faptei nu contează atâta timp cât nu există antecedente penale. ”În aprecierea stării de pericol concret pentru ordinea publică, prin propunerea de arest sever, nu pot fi invocate gravitatea faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a mediului din care provine inculpatul și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, cu excepția antecedentelor penale”, arată proiectul de lege.

 

”Da, suntem ultra-progresişti, da, suntem liber-schimbişti”

Senatorul PSD vrea să-și protejeze colegii de magistrații rău-intenționați, astfel că s-a gândit să elimine infracțiunile de corupție din lista situațiilor în care acuzații sunt aduși cu mandat. Articolul din Codul de Procedură Penală care dă posibilitatea aducerii suspecților, inclusiv a celor de corupție, cu mandat, este propus spre modificare astfel: „Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citație, dacă acesta este cercetat pentru o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporala sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzuta de Codul Penal și alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj sau ultraj judiciar”.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în Comisia Juridică, din care este membru senatorul clujean Alin Tișe, după ce a primit avizul pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, condusă de Rozalia Biro, pe 18 martie. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern.

 

Jos cătușele!

La art. 208, se introduc două alineate noi, având următorul cuprins:

”(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art. 202 alin (4) lit. a), d) și e), nu este încătușat în nici o împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.

(6) Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spațiul public, trebuie să fie proporționale cu pericolul concret pentru ordinea publica apreciat potrivit art. 223”.

NICOARA - CLUJ - CANDIDAT PRIMARIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.